Αμερικανικές εκλογές και ανθρώπινα δικαιώματα

Παραδοσιακά οι εκλογικές μάχες στις ΗΠΑ στρέφονται γύρω από τον διαφορετικό τρόπο που ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί τοποθετούνται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως οι διακρίσεις σε βάρος μειονοτήτων, η θανατική ποινή ή η άμβλωση. Είναι μάλιστα αυτά τα θέματα που ως πιο «καυτά» τραβούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Αυτό που έχει τούτη τη φορά ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η συζήτηση γύρω από τα δικαιώματα στην πρώτη «μετά Δίδυμους Πύργους» εκλογική μάχη. Με τον ορίζοντα να φέγγει στο χρώμα της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας και το αίσθημα φόβου να αυξομειώνεται ανάλογα με τη συγκυρία και τις διαθέσεις της Αλ Κάιντα, πολλά θέματα αποκτούν μια νέα διάσταση.

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι εκτρώσεις, οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων, η καθιέρωση της προσευχής στα σχολεία. Σε τέτοια θέματα νομοτελειακά έρχονται οι δυο υποψήφιοι να ηγηθούν ο καθένας της μερίδας που συντάσσεται με τις απόψεις του. Είναι επίσης οι αντιλήψεις για τη διεθνή θέση των ΗΠΑ και τη στάση τους απέναντι σε διεθνείς θεσμούς (υπήρξε μνημειώδης η υπονόμευση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου από την κυβέρνηση Μπους, σε αγαστή σύμπνοια με τον τέως άξονα του κακού, δηλαδή Λιβύη, Κίνα, Ρωσία κλπ).

Συχνά βέβαια υπάρχουν εκπτώσεις ακόμα και σε θέματα αρχών. Εκπτώσεις εξηγήσιμες αλλά όχι αμελητέες. Έτσι, ο Πρόεδρος Μπους, αμετανόητος πρωταθλητής ο ίδιος των εκτελέσεων ως Κυβερνήτης του Τέξας, είναι αναμενόμενο να τάσσεται ενθέρμως υπέρ της θανατικής ποινής. Όμως, ο Γερουσιαστής Κέρρι από την άλλη νερώνει την κατά της ποινής δική του θέση, εξαιρώντας εσχάτως από την κατάργηση όσους εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες μετά την 11/9.

Το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές φαντάζει αγεφύρωτο όταν μιλάμε για την οπλοκατοχή. Εκεί το πανίσχυρο λόμπι των όπλων παίζει έναν απροκάλυπτα παρεμβατικό ρόλο στην εκλογική μάχη υπέρ του Μπους και προβάλλει τη θέση Κέρρι ως ένα μάλλον αδύνατο σημείο της εκστρατείας του. Δυστυχώς για όσους θεωρούμε αδιανόητη την τωρινή κατάσταση.

Υπάρχει εντούτοις ακόμα ένα θέμα που θα έπρεπε να αποτελεί κρίσιμο μέγεθος.. Η διοίκηση Μπους όχι απλώς έκλεισε τα μάτια αλλά κατηγορείται ότι διέταξε και στήριξε ευθέως παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Γκουαντάναμο, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και σε άλλους μυστικούς τόπους κράτησης. Δημιούργησε κρατητήρια -πλανητικές μαύρες τρύπες για τα ανθρώπινα δικαιώματα- με αδιανόητες μεθόδους κράτησης και ανάκρισης σε απομόνωση, αυθαίρετες συλλήψεις και «εξαφανίσεις» σε βάρος ανθρώπων που συστηματικά δαιμονοποιήθηκαν για να μειωθούν οι φωνές διαμαρτυρίας. Επιλεκτικά αγνόησε τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη Σύμβαση της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου. Ακόμα και σήμερα υποστηρίζει τη στρατιωτική δράση χωρίς τη συγκατάθεση του ΣΑ του ΟΗΕ, στέλνοντας το μήνυμα ότι στον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας» όλα επιτρέπονται εκ των προτέρων και δικαιολογούνται εκ των υστέρων.

Κι όμως, στην εκλογική μάχη το ζήτημα αυτό περιθωριοποιήθηκε. Δε χαρακτηρίστηκαν ως βασανιστήρια όσα είδαμε στις φωτογραφίες από το Αμπού Γκραϊμπ και δεν υποστηρίζεται η δημιουργία μιας ανεξάρτητης Επιτροπής Έρευνας για την απόδοση ευθυνών. Οι υποψήφιοι επέλεξαν να αφήσουν στην άκρη το κεφάλαιο αυτό και ανταγωνίζονται ποιος θα μπορούσε να διεξαγάγει έναν πιο έξυπνο και αποτελεσματικό πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας» χωρίς όμως ρητές εγγυήσεις για σεβασμό των δικαιωμάτων.

Συμπερασματικά, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει πως οι διαφορές ανάμεσα στους δυο υποψηφίους είναι σημαντικές και φανερώνουν διαφορετική αντίληψη για την ίδια τη θέση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πολιτική ατζέντα. Εντούτοις, ειδικά τα θέματα που σχετίζονται με τους όρους του πολέμου «κατά της τρομοκρατίας» έχουν τεθεί με τρόπο αποστασιοποιημένο από ουσιαστικές δεσμεύσεις, έτσι που να έχουν ήδη μείνει ανοιχτά τα παράθυρα για συνέχιση των απαράδεκτων πρακτικών και στο μέλλον.

Δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s