Άφετε τα παιδία…

Ο νέος κίνδυνος που απειλεί την κοινωνική τάξη και ασφάλεια είναι τα παιδιά. Οι τηλεοπτικοί δέκτες και οι ανά την επικράτεια καφενέδες ξαφνικά βρίθουν ανήλικης βίας. Με περισσή επιπολαιότητα αντιμετωπίζεται ένα θέμα που χρειάζεται προσοχή και γνώση. Τα λαγωνικά της τηλεόρασης ροκανίζουν τον έτσι κι αλλιώς αδύναμο κοινωνικό ιστό μιας τοπικής κοινωνίας. Ακολουθούν οι δημοσιογράφοι- σχολιαστές και μαζί τους νεόκοποι ειδήμονες. Με μόνιμο φόντο την υπόθεση της Βέροιας, κάθε μέρα μια καινούρια «ανατριχιαστική» ιστορία έρχεται να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της παιδικής βίας.

Έκπληκτη η νεοελληνική κοινωνία ή, για να είμαστε ακριβέστεροι και δικαιότεροι, η τηλεοπτική της εκδοχή, στρέφει στα παιδιά το τεντωμένο δάχτυλο της επίπληξης, ανεβάζει τους τόνους και κινδυνολογεί ασύστολα. Την ίδια ώρα που καταγγέλλει τη βία, ανέχεται τις τηλεοπτικές ανακρίσεις ανηλίκων. Βάζει τα παιδιά στο στόχαστρο. Φλερτάρει με τη γελοιότητα μιλώντας για συμμορίες 6χρονων (!), μόνο που η γελοιότητά της έχει τεράστιο κόστος. Οι λέξεις μας βλάπτουν σοβαρά την υγεία των παιδιών. Γι’ αυτό κανένας ειδικός δε μιλά για συμμορίες αλλά για ομάδες παιδιών με παραβατική συμπεριφορά. Για να είμαστε ακριβείς, κανένας σοβαρός ειδικός δε θα δεχόταν να πάρει μέρος στην ομαδική δαιμονοποίηση των παιδιών, δε θα συμμετείχε στη μετατροπή των σχολικών αυλών σε τηλεοπτικά πλατό, δε θα ενέσπειρε μεταξύ των ανηλίκων την καχυποψία, αδιαφορώντας τι θα μείνει πίσω όταν αποσυνδεθούν οι κάμερες.

Προκαλεί θυμό η ευκολία με την οποία εκστομίζονται απερίγραπτες ανοησίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μερικοί γραφικοί αυτοαποκαλούμενοι εκπρόσωποι των γονέων. Περιφέρονται από πάνελ σε πάνελ. Εκμεταλλεύονται την αδιαφορία σοβαρών γονέων που δυστυχώς απέχουν από τη ζωή της σχολικής κοινότητας. Εγκαλούν τους πάντες, ζητούν αυστηρότητα χωρίς ποτέ να μπαίνουν στον κόπο να εξηγήσουν τι εννοούν: η απομάκρυνση των άτακτων από το σχολικό περιβάλλον και ο εγκλεισμός τους στο αναμορφωτήριο θα μείωνε την παιδική παραβατικότητα;

Όταν λήξει το αστυνομικό μέρος της υπόθεσης της Βέροιας, ας συζητήσουμε σοβαρά μένοντας στοιχειωδώς λογικοί: δεν είναι δολοφόνοι όλα τα 10χρονα, στο παιδικό δωμάτιο του σπιτιού μας δεν παίζει ένας εγκληματίας. Η περίπτωση της Βέροιας δεν είναι ο κανόνας. Ίσα ίσα, είναι τόσο ακραία που παραμορφώνει τη ματιά και τη σκέψη μας. Η παρουσίασή της σαν να επίκειται η επέλαση των ανήλικων βαρβάρων πατάει στην αγωνία μιας κοινωνίας που φοβάται τον άγνωστο αυριανό της εαυτό. Το σοβαρότατο πρόβλημα της παιδικής παραβατικότητας και των οργανωμένων ομάδων ανηλίκων δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Ακόμα πιο σοβαρό και επικίνδυνο όμως είναι να το αντιμετωπίζουμε με απερισκεψία και επιπολαιότητα.

Δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s