Στη Θράκη ζητείται απλή λογική

Αρχή πρώτη: βάση της δημοκρατίας η ισοπολιτεία. Το τελευταίο διάστημα η αρχή αυτή κακοποιείται βάναυσα. Κακοποιείται από όσους πλειοδοτούν στην καλλιέργεια φόβου. Αναμενόμενο. Κακοποιείται από παρουσιαστές ειδήσεων που ζητούν πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης. Επίσης αναμενόμενο. Οι υπόλοιποι τι κάνουν; Τι κάνει ένα κόμμα εξουσίας που υπερασπιζόμενο την ισοπολιτεία προτείνει μειονοτικό υποψήφιο; Οφείλει προηγουμένως να έχει βάλει τη μειονότητα στο παιχνίδι. Με συνέπεια. Με πλαίσιο αρχών συμφωνημένο και σαφές, που θα την προστατεύει από τους υπερπατριώτες που παρεπιδημούν και στις δυο πλευρές του Έβρου. Οι μειονοτικές υποψηφιότητες οφείλουν να είναι συνεπή βήματα ενιαίας πολιτικής, όχι ευκαιριακές κινήσεις που αδειάζουν την ίδια τη μειονότητα για να γίνουν τίτλος στις ειδήσεις των οχτώ.

Αρχή δεύτερη: Βάση της ισοπολιτείας η ισονομία. Ίδιοι νόμοι, ίδιος δικαστής για όλους. Η κ. Καραχασάν περιέγραψε με μελανά χρώματα τη θέση της γυναίκας στη μειονότητα: «Ο μουφτής έχει αποκλειστική αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά το οικογενειακό δίκαιο. Δεν επιλέγουμε εμείς αν θα πάμε στα πολιτικά δικαστήρια ή στον μουφτή. Εφόσον έχουμε παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο (το 99%), αναγκαστικά πρέπει να πάμε στον μουφτή για το διαζύγιο, ο οποίος θα καθορίσει τη διατροφή και την επιμέλεια.» Ολοφάνερη επιταγή οι έλληνες πολίτες να δικάζονται όλοι, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, από την τακτική δικαιοσύνη. Αυτό θα προστάτευε καλύτερα τα θεμελιώδη δικαιώματα των μελών της μειονότητας, ιδίως των γυναικών. Αν πρέπει ο μουφτής να έχει δικαιοδοτικές αρμοδιότητες, γιατί στερούμε αυτού του δικαιώματος (ή της ατυχίας) τους μουσουλμάνους εκτός Θράκης; Μήπως με το πρόσχημα της καλής γειτονίας με την Τουρκία αφήνουμε μια μαύρη τρύπα δικαιωμάτων στη Θράκη; Όμως, η κ. Καραχασάν ζητά να εκλέγεται ο ιεροδικαστής μουφτής, δηλαδή να επενδυθεί ο μόνος στην Ευρώπη ελέω θεού δικαστής με ακόμα μεγαλύτερη εξουσία: «Ο μουφτής πρέπει να εκλέγεται από τη μειονότητα. Ένας δικαστικός λειτουργός που ασκεί δικαστική εξουσία, όπως ο μουφτής ελέω Θεού, πρέπει να έχει την αποδοχή της μειονότητας».

Είναι η Θράκη έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τα ευρωπαϊκά κεκτημένα ισχύουν για τους κατοίκους της; Αν ναι, τα ερωτήματα των ημερών, δηλαδή αν μπορεί να είναι υποψήφια η κ. Καραχασάν, αν πρέπει να εκλέγεται ή να διορίζεται ο μουφτής, αν ο μπακλαβάς είναι ελληνικός ή τουρκικός, είναι και τα τρία εξίσου εκτός θέματος.

Υγ. Ενώ τα κανάλια πλειοδοτούσαν σε αφορισμούς κατά του κ. Ιλχάν της ΝΔ (ενός σοβαρότατου κατά τους γνωρίζοντες εκπροσώπου της μειονότητας), ο τύπος δεν ανέφερε την παρουσία του δίπλα στον υφυπουργό κ. Στυλιανίδη κατά τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θράκης και τον έκοψε από τις φωτογραφίες των εκδηλώσεων! Με άλλα λόγια, αν η πραγματικότητα δε χωράει στα μέτρα μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s