Η σιδερένια πυγμή της ΕΛΑΣ

Το 2004 η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε ένα εγχειρίδιο για την αστυνομία, με διεθνείς κανόνες προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου κατά την επιβολή του νόμου. Το διένειμε στα αστυνομικά τμήματα. Μάταια όπως φαίνεται. Από το εγχειρίδιο αυτό επιλέγουμε κανόνες σχετικούς με τη σύλληψη. Μπορούν οι αστυνομικοί διοικητές να τους αναρτήσουν σε εμφανή θέση και να καλέσουν τους υφισταμένους τους να τους αποστηθίσουν.

«Κανένας δεν υπόκειται σε προσβολές της τιμής και της υπόληψής του. Τα βασανιστήρια και οποιαδήποτε άλλη απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση απαγορεύονται πλήρως και απολύτως. Κανένας δεν υπόκειται σε αυθαίρετη σύλληψη ή κράτηση. Όποιος συλλαμβάνεται πρέπει να πληροφορείται αμέσως τους λόγους της σύλληψης. Για την επιβολή του νόμου κατ’ αρχήν χρησιμοποιούνται μη βίαια μέσα. Βία χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο εφόσον αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Βία χρησιμοποιείται με νόμιμους τρόπους και αποκλειστικά και μόνο για την επιβολή του νόμου. Η χρήση βίας πρέπει να είναι πάντοτε ανάλογη προς τους νόμιμους στόχους που αυτή επιδιώκει. Απαιτείται η ελάχιστη δυνατή πρόκληση ζημιών και τραυματισμών. Όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση μη βίαιων μέσων κατά την επιβολή του νόμου. Παρέχεται ιατρική βοήθεια σε όλα ανεξαιρέτως τα τραυματισμένα άτομα. Ειδοποιούνται συγγενείς ή φίλοι των τραυματιών. Καταρτίζεται πλήρης και αναλυτική αναφορά για κάθε τέτοιο συμβάν. Κάθε σώμα που είναι υπεύθυνο για την επιβολή του νόμου εκπροσωπεί την κοινότητα ως σύνολο και είναι υπόλογο σε αυτήν. Οι ανώτεροι αξιωματικοί φέρουν ευθύνη για τις πράξεις της Αστυνομίας υπό την εποπτεία τους, εφόσον αυτοί γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν περιπτώσεις κατάχρησης βίας και δεν πήραν συγκεκριμένα μέτρα.»

Πόσοι από τους παραπάνω κανόνες παραβιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη; Όλοι. Γι’ αυτό, υπάρχει τεράστια ευθύνη του κ. Πολύδωρα. Όχι όπως την εννοεί ο κ. Καστανίδης, με μικροκομματικές κορόνες περί DNA της δεξιάς. Δεν άλλαξε τώρα η ΕΛΑΣ. Οι εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας που μιλούν για συστηματική ατιμωρησία των αστυνομικών και οι καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν είναι τωρινές. Η σωρεία των κρουσμάτων αστυνομικής βαναυσότητας σε βάρος μεταναστών, ρομά, μικροκακοποιών και νέων με «πολιτικά αποκλίνουσες απόψεις» έχει παρελθόν. Ο κ. Πολύδωρας έχει πολιτική ευθύνη γιατί συγχέει τους ρόλους του πολιτικού προϊσταμένου και του συνδικαλιστικού εκπροσώπου των αστυνομικών. Όταν οι αστυνομικοί λένε «τα ανθρώπινα δικαιώματα δε μας αφήνουν να δουλέψουμε» τους απαντάει «κάντε τη δουλειά σας». Επί μήνες εκπέμπει το γνωστό μήνυμα προς την Αστυνομία: το (ανεξέλεγκτο) κράτος είστε εσείς. Αυτό το πολλαπλώς εκπεμπόμενο μήνυμα (εκσυγχρονισμένο από Χρυσοχοϊδη και Βουλγαράκη, σε «λαϊκά λατινικά» από Πολύδωρα) υλοποίησαν οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ορατό όχι μόνο στις γροθιές εκείνων που έδερναν τον φοιτητή αλλά και των συναδέλφων τους που προσπερνούσαν με απάθεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s