Το πορτοκαλί ποτάμι


Οι διαδηλωτές μοναχοί που πλημμυρίζουν καθημερινά τους δρόμους της Μυανμάρ (πρώην Βιρμανίας) έχουν στρέψει τα μάτια πέρα από τα σύνορα της χώρας τους. Αναζητούν σημάδια πως κάποιοι ακούν τους πυροβολισμούς στο ψαχνό, γνωρίζουν για τις επιδρομές στα μοναστήρια, τις μαζικές συλλήψεις. Το πορτοκαλί ποτάμι στους δρόμους αφήνει κάθε μέρα πίσω του νεκρούς και τραυματίες. Συνεχίζει όμως να κυλάει, όλο και πιο αδύναμο.

Η αποφασιστική σιωπή των μοναχών φαντάζει εκκωφαντική μπροστά στην αναποφάσιστη σιωπή της παγκόσμιας κοινότητας. Οι όροι «ήρεμη διπλωματία», «δημιουργική αναζήτηση διεξόδου από την κρίση» φανερώνουν το μέγεθος της υποκρισίας. Συχνά ο κυνισμός είναι απροκάλυπτος. «Θεωρούμε κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν οι τελευταίες εξελίξεις για να ασκηθεί εξωτερική πίεση ή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της κυρίαρχης χώρας ως  αντιπαραγωγικές» δήλωσε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η φίλη μας και ομόδοξη Ρωσία για κάποιο λόγο έχει εξασφαλίσει μόνιμα εχέγγυα αντιιμπεριαλισμού. Άρα μια τέτοια απροκάλυπτη στήριξη σε ένα αιμοσταγές καθεστώς δεν γεννά στην Ελλάδα ούτε ένα πικρό σχόλιο, μια διαμαρτυρία. Το φρικτό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Μυανμάρ μένει στο σκοτάδι: περισσότεροι από 1.600 πολιτικοί κρατούμενοι. Παιδιά -στρατιώτες και καταναγκαστική εργασία. Συστηματική χρήση βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης. Θάνατοι κατά την κράτηση. Η ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης ανύπαρκτη, η πρόσβαση στο διαδίκτυο ελεγχόμενη.

Στη Μυανμάρ εκτυλίσσεται η ίδια εκείνη προαιώνια μάχη ανάμεσα στον άοπλο άνθρωπο και στην πάνοπλη εξουσία. Όταν γίνεται κάπου στον κόσμο η μάχη αυτή, κανείς δε δικαιούται να μένει αμέτοχος. Ο Edward McMillan-Scott, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, στόχευσε κατευθείαν στην καρδιά του ζητήματος: «Η Μπούρμα είναι η μαριονέτα της Κίνας. Οι Ολυμπιακοί είναι ο μόνος μοχλός που διαθέτουμε για να κάνουμε την Κίνα να δράσει. Ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου για να στείλει το καθαρό μήνυμα πως τέτοιες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτές».

Οι σφαίρες και τα όπλα που δολοφονούν εν ψυχρώ τους διαδηλωτές είναι κινεζικής κατασκευής. Η οικοδόμηση του κινεζικού «κομμουνιστικού καπιταλισμού» χρειάζεται τις ενεργειακές πηγές της Μυανμάρ και νεκρική γαλήνη στην ευρύτερη περιοχή. Το μόνο που μπορεί να ταράξει τα πράγματα είναι η διεθνής κατακραυγή ενόψει των Ολυμπιακών. Κι εδώ η Ελλάδα έχει αυξημένη ηθική ευθύνη ως «διαχειρίστρια» του γενέθλιου τόπου της Ολυμπιακής ιδέας. Ως πρώτο βήμα, ας βρει μια ευκαιρία ο νέος υπουργός Πολιτισμού να θυμίσει στο Πεκίνο τη σχέση μεταξύ ολυμπιακού πνεύματος, ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s