Δε θέλω να δω το dvd

Δε θέλω να δω το dvd

Η παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και η συνακόλουθη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας. Βαρύνει όμως η ευθύνη αποκλειστικά τους δημοσιογράφους; Με το κοινό τι γίνεται; Δεν μπορεί να υπάρχει ένα δικό μας πλαίσιο αρχών που οριοθετεί τη λειτουργία μας ως δεκτών της πληροφορίας; Μια πρόσφατη κινητοποίηση μπλόγκερς στο διαδίκτυο επισημαίνει αυτή ακριβώς την ευθύνη του χρήστη των μέσων ενημέρωσης. Από την καμπάνια τους δανεισμένος ο τίτλος αυτής της επιφυλλίδας: Δε θέλω να δω το dvd. Δε θέλω δηλαδή στο όνομα της δικής μου ανάγκης για πληροφόρηση να καταρρακώνεται κάθε έννοια ιδιωτικότητας και αξιοπρέπειας. Δε θέλω η ανθρωποβόρα παραδημοσιογραφία να θριαμβεύει αλώβητη με τη δικαιολογία «αυτά θέλει να βλέπει ο κόσμος». Υπάρχει πολύς κόσμος που δε θέλει να βλέπει τελετές ανθρωποθυσίας. Και αυτός ο κόσμος πρέπει να βρει τρόπο να το διατρανώσει.

Επαναπροσδιορίζοντας ως δέκτης πληροφορίας τη δική μου λειτουργία, επιθυμώ να επαναπροσδιορίσω το περιεχόμενο της έννοιας πληροφόρηση. Δεν μπορεί δηλαδή να νοείται ως πληροφόρηση η διακίνηση προϊόντων παράνομων πράξεων. Δεν μπορούν οι τηλεφωνικές υποκλοπές και οι κρυφές βιντεοσκοπήσεις να καθαγιάζονται στο όνομα της ενημέρωσης του κοινού. Καμιά επιθυμία ενημέρωσης δεν αίρει την απαγόρευση της προσβολής της αξίας του ανθρώπου. Ως χρήστης της πληροφορίας έχω ευθύνες όταν η πληροφορία συνδέεται με εξευτελισμό ή διαπόμπευση. Όπως ευθύνομαι ως καταναλωτής όταν χρηματοδοτώ κυκλώματα παιδικής εργασίας, έτσι ευθύνομαι και όταν η ηδονοβλεπτική μου διάθεση αποθρασύνει τους εμπόρους της πληροφόρησης.

Το περιώνυμο dvd έχει αποκτήσει πλέον συμβολική διάσταση. Αντανακλά μια σχολή δημοσιογραφικής πρακτικής που καθιστά την κοινή γνώμη παθητικοποιημένο εργαλείο εξυπηρέτησης άλλων σκοπών. Έτσι, «δε θέλω να δω το dvd» σημαίνει κι άλλα πράγματα. Σημαίνει πως σε καμιά περίπτωση δεν απαλλοτριώνω το δικαίωμά μου να πληροφορηθώ και να κρίνω την πολιτική ουσία του όποιου ζητήματος. Ταυτόχρονα όμως αρνούμαι να θεωρούμαι, ως κοινή γνώμη, συμμέτοχος σε πολλαπλούς εκβιασμούς. Γιατί μόνο εκβιασμός μπορεί να θεωρηθεί η διαρκής απειλή αποκαλύψεων και οι επιλεκτικές διαρροές από «δημοσιογράφους» για τους οποίους πρώτη είδηση αποτελεί ο εαυτός τους και οι αενάως μεταβαλλόμενες συμμαχίες τους.

«Δε θέλω να δω το dvd» σημαίνει πως έχω μνήμη. Θυμάμαι όλους όσοι εξευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Θυμάμαι επίσης όσους συμμετέχουν στον εξευτελισμό και τον δικαιώνουν με την παρουσία τους στα ανθρωποφάγα πάνελ, βουβοί ή κραυγάζοντες διάκοσμοι των τηλεδικείων.

Τέλος, «δε θέλω να δω το dvd» σημαίνει πως απαιτώ να ενισχυθούν αντί να υπονομεύονται συστηματικά οι θεσμοί που έχουν ταχθεί να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s