Η μαύρη Παρασκευή

Η μαύρη Παρασκευή

Την Παρασκευή η Επιτροπή Προσφυγών της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Νορβηγίας ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι οι Νορβηγικές αρχές αναστέλλουν εφεξής όλες τις επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού ‘Δουβλίνο ΙΙ’, λόγω πρόσφατων πληροφοριών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Δε θα λαμβάνεται καμία απόφαση επί υποθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ για όσους ήδη έχει εκδοθεί τέτοια απόφαση δεν θα υλοποιείται. Με άλλα λόγια, η χώρα μας δε θεωρείται ασφαλής χώρα για την επιστροφή αιτούντων άσυλο.

Κατά διαβολική σύμπτωση, την ίδια μέρα δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (C.P.T) για τη χώρα μας. Η Επιτροπή αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει αρμοδιότητα να επισκέπτεται και να επιθεωρεί τους χώρους κράτησης. Ο τόνος και οι παρατηρήσεις της έκθεσης φανερώνουν έντονη δυσαρέσκεια από τη χρόνια μη συμμόρφωση των υπηρεσιών μας στις συστάσεις της Επιτροπής. Τονίζεται η επίμονη αποτυχία των αρχών να ξεπεράσουν τις οργανωτικές αδυναμίες σχετικά με τις φυλακές και τους χώρους κράτησης αλλοδαπών, οι ακατάλληλες συνθήκες σε πολλούς από τους οποίους καταγράφονται αναλυτικά. Επίσης, εκφράζεται η ανησυχία από την προφανή απουσία αποτελεσματικής δράσης όταν στις αρχές φτάνουν καταγγελίες κακομεταχείρισης, γεγονός που οδηγεί σε κλίμα ατιμωρησίας στα σώματα ασφαλείας. Εξάλλου, ακόμα και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Επιτροπής, τον Φεβρουάριο 2007, έλαβαν χώρα, έγιναν αντιληπτά από τα μέλη της και καταγράφονται στην Έκθεση περιστατικά που καταδεικνύουν την απροθυμία των αρχών ασφαλείας να διερευνήσουν τέτοιες καταγγελίες και να παράσχουν ιατρική βοήθεια στα θύματα. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή ζητά με έμφαση να σταλεί το μήνυμα της μηδενικής ανοχής απέναντι στην κακομεταχείριση κρατουμένων και να ενισχυθεί το μήνυμα αυτό με μια δήλωση στο αναγκαίο πολιτικό επίπεδο.

Τόσο η έκθεση της Επιτροπής όσο και η απάντηση της Ελληνικής κυβέρνησης (αναλυτικά στη διεύθυνση http://www.cpt.coe.int/documents/grc/2008-03-inf-eng.htm#_Toc177182797) θα τύχουν βέβαια αναλυτικής επεξεργασίας και σχολιασμού. Όμως η πρώτη εντύπωση είναι δυστυχώς πολύ αρνητική. Έχει ακόμα τη σημασία της και η επισήμανση πως δεν χρειάζεται  αστυνομική συνοδεία των μελών της Επιτροπής και δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαρκής επιτήρηση των δραστηριοτήτων της και των ανθρώπων με τους οποίους συναντάται. Είναι και αυτή μια έμμεση υπόδειξη προς τις αρχές για την ανάγκη να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις αναλυτικές υποδείξεις της Επιτροπής. Όχι  σαν άτακτοι μαθητές που προσπαθούν να καλύψουν την αταξία τους, αλλά λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα που θα ενισχύσουν ουσιαστικά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το διπλό μήνυμα της περασμένης Παρασκευής δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s