Απόφαση – ανάσα για τις Ανεξάρτητες Αρχές

Το τελευταίο διάστημα επιχειρήθηκε να απαξιωθούν και να τεθούν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας οι Ανεξάρτητες Αρχές. Η θητεία των μελών τους για αρκετό καιρό δεν ανανεωνόταν όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Επίσης, με αφορμή τις κάμερες παρακολούθησης και τη χρήση τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων επιχειρήθηκε από δικαστικούς λειτουργούς και από τη Διοίκηση με τρόπο απαράδεκτο να παρακαμφθεί η αρμόδια για τα προσωπικά δεδομένα Αρχή. Μέλη της παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενα για τις μεθοδεύσεις. Εξαιτίας ακριβώς αυτού του δυσοίωνου κλίματος έχει ιδιαίτερη σημασία η ανανέωση θητείας του Συνηγόρου του Πολίτη και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η συναίνεση που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, συναίνεση που μπορούσε και όφειλε να έχει επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, δείχνει το δρόμο και για τις υπόλοιπες Αρχές. Και πάντως, δεν είναι τιμητικό για τη δημοκρατία μας να εξαρτάται η ομαλή λειτουργία των θεσμών από συγκυριακές μικροπολιτικές ισορροπίες και να θεωρείται επιτυχία η κατάκτηση του προφανούς .

Η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επισήμανε πρόσφατα για άλλη μια φορά τον σημαντικό ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών για τη διασφάλιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τρεις άλλωστε από αυτές, ο Συνήγορος του Πολίτη, το ΕΣΡ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι μέλη της Επιτροπής. Η συγκρότηση και λειτουργία τους ανταποκρίνεται στη δυσκολία που έχουν οι υπάρχοντες διοικητικοί μηχανισμοί να αντιμετωπίσουν πολυδιάστατα ζητήματα προστασίας ορισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απειλούνται από την χρήση των νέων τεχνολογιών. Οι Ανεξάρτητες Αρχές έχουν εξοπλιστεί, επίσης, με αρμοδιότητες για την ορθολογικότερη ρύθμιση της άσκησης ελευθεριών που συνδέονται με την οικονομία της αγοράς, η οποία απειλεί, αν μείνει ανεξέλεγκτη, ατομικά δικαιώματα και συλλογικά αγαθά μεγάλης σημασίας.

Η συνταγματική ρύθμιση του 2001 εξέφρασε τη βούληση της θεσμικής ενίσχυσης των Ανεξάρτητων Αρχών και της λειτουργίας τους χωρίς παρεμβολές από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία. Η εγγύηση προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των μελών τους αποκλείει οποιαδήποτε παρέμβαση από τη Διοίκηση και διασφαλίζει την ανεξαρτησία του ελέγχοντος από τον ελεγχόμενο. Εξάλλου, η επιλογή των μελών από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με ομοφωνία ή πάντως με την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 ωθεί στην εκλογή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους και υπερκομματικής αποδοχής. Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν για την εύρυθμη λειτουργία των Αρχών αποτελεί η εξεύρεση συναινετικών λύσεων, σε συνδυασμό με την επιλογή ατόμων που διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις, ικανότητες, κύρος και δημοκρατικό ήθος. Εξίσου αναγκαίο είναι όμως η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία να απέχουν από κάθε ενέργεια που θέτει σε αμφισβήτηση τον θεσμικό ρόλο των Αρχών στο πεδίο της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s