«Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και τον Φόβο»

Καθώς η Γαλλική Προεδρία προωθεί το «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο», η προστιθέμενη αξία του παραμένει ασαφής και οι συνέπειές του αδιευκρίνιστες. Ένα τέτοιο Σύμφωνο θα μπορούσε βέβαια να είναι μια ευκαιρία για τα κράτη μέλη να αναπτύξουν μια συνεκτική μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στα διεθνή πρότυπα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μεγάλη πρόκληση είναι η ανάγκη να συμφιλιωθούν δυο φαινομενικά αντίρροποι σκοποί: η νόμιμη επιδίωξη της ΕΕ να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα με το δικαίωμα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο να έχουν πρόσβαση σε μια δίκαιη και ικανοποιητική διαδικασία ασύλου και των μεταναστών να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Ακόμα και αν αντισταθεί κανείς στην πρόκληση να καταδικάσει το Σύμφωνο πριν αυτό πάρει την τελική του μορφή (πρόκληση που δικαιολογείται από τα πεπραγμένα ορισμένων εμπνευστών και υποστηρικτών του), μπορεί εντούτοις να σταθεί σε μερικούς κακούς οιωνούς. Πρώτος οιωνός η επιμονή να αντιμετωπίζεται η μετανάστευση με αστυνομική λογική. Η λογική αυτή αποτυπώνεται στην κοινοτική οδηγία που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η οποία κατοχυρώνει 18μηνη περίοδο κράτησης των παράνομων μεταναστών και πενταετή απαγόρευση επανόδου τους στη χώρα απέλασης. Η 18μηνη κράτηση είναι μεγαλύτερη από τη μέγιστη περίοδο που ισχύει σήμερα στα δυο τρίτα των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Μολονότι οι χώρες της ΕΕ μπορούν να κάνουν χρήση μικρότερης περιόδου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει στην κράτηση περισσότερων παράνομων μεταναστών. Αυτή η αστυνομική λογική έχει εκτοπίσει κάθε ουσιαστική συζήτηση για τα αίτια της μετανάστευσης. Έτσι, το Σύμφωνο προωθεί επειγόντως τα αστυνομικά μέτρα και παραπέμπει σε ένα αόριστο μέλλον τη συμβολή της Ευρώπης στην ανάπτυξη των χωρών προέλευσης μεταναστών.

Κακός οιωνός είναι επίσης η εχθρότητα που ολοένα και συχνότερα εμφιλοχωρεί στην επίσημη γλώσσα για τη μετανάστευση. Στην Ιταλία η εχθρική αυτή γλώσσα άρχισε ήδη να αποδίδει καρπούς με τη συλλογή δαχτυλικών αποτυπωμάτων από τους Ρομά. Ο πειρασμός για τις πολιτικές ηγεσίες είναι μεγάλος: κάθε αντιμεταναστευτική κορώνα εξαργυρώνεται άμεσα στο εκλογικό χρηματιστήριο. Ο πειρασμός αυτός θα φτάσει γρήγορα στα ύψη, καθώς η οικονομική κρίση χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης. Οι ανασφαλείς Ευρωπαίοι αναπόφευκτα θα στραφούν εναντίον των φτηνών εργατικών χεριών. Όσοι για δεκαετίες κάλυπταν τη δομική φτώχεια, συνέβαλλαν στην ανάπτυξη και παρήγαν πολλά καταναλώνοντας ελάχιστα θα γίνουν εν μια νυκτί εκείνοι που παίρνουν τις δουλειές, πιάνουν κρεβάτια στα νοσοκομεία και γεμίζουν τα σχολεία. Η φοβισμένη Ευρώπη είναι έτοιμη να απαρνηθεί τις αξίες της και ορισμένοι ηγέτες δυστυχώς δείχνουν τον δρόμο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s