Φυλακές: το σημερινό Πολυτεχνείο


Η σημερινή συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο θα έπρεπε να γίνεται έξω από τις φυλακές. Το δημοκρατικό αίτημα του χτες κινδυνεύει να μοιάζει μουσειακό αν δε μπολιάζεται από την καυτή πραγματικότητα του σήμερα. Γι’ αυτό και η διαμαρτυρία των κρατουμένων μάς θυμίζει πού στέκεται ο πήχης για μια πραγματική δημοκρατία. Οι κρατούμενοι επιμένουν, σε πείσμα της μιντιακής σιωπής που επί δυο εβδομάδες κάλυψε τη διαμαρτυρία τους. Πολλά από όσα διεκδικούν τα υποδεικνύουν εδώ και χρόνια εθνικοί και διεθνείς φορείς προστασίας των δικαιωμάτων. Η αντίδραση της πολιτείας και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, στη σωστή κατεύθυνση αλλά άτολμα, δείχνουν πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Δείχνουν δηλαδή ότι η πολιτεία μπορούσε πολλά να είχε κάνει νωρίτερα αλλά δεν τα έκανε.

Δυο παρατηρήσεις εντούτοις είναι αναγκαίες. Πρώτον, η αποσυμφόρηση των φυλακών είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης αλλά δεν ταυτίζεται με τη λύση του προβλήματος. Η καλύτερη φυλακή περνάει βέβαια μέσα από τη λιγότερη φυλακή. Προσοχή όμως. Η αποσυμφόρηση έχει όρια, δεν μπορεί να αγγίξει τον πυρήνα της σκληρής παραβατικότητας, όσων δηλαδή έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα. Είναι εύκολο, σε συνθήκες έντασης όπως οι σημερινές, να πολωθούμε μπροστά σε ένα παραμορφωτικό δίπολο δαιμονοποίησης ή εξιδανίκευσης του πληθυσμού των φυλακών. Έχει λοιπόν θεμελιακή αξία και ως τέτοια πρέπει να προβάλλεται χωρίς εκπτώσεις μια βασική αρχή: οι συνθήκες κράτησης πρέπει σε κάθε περίπτωση να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα πρότυπα. Οι συνθήκες αυτές δεν επιτρέπεται να σχετικοποιούνται συναρτώμενες με τον αριθμό των κρατουμένων ή τη βαρύτητα των αδικημάτων τους. Δεύτερον, η λύση στο πρόβλημα των φυλακών βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό έξω από τις φυλακές. Βρίσκεται εκεί που κατοικούν πληθυσμοί ευεπίφοροι στην παραβατικότητα. Συνδέεται άμεσα με τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την απόγνωση των μεταναστευτικών ρευμάτων, αφού σε μεγάλο βαθμό τα παράγωγά τους «ξεβράζονται στα κελιά».

Οι κρατούμενοι με τη διαμαρτυρία τους επιχειρούν να εισβάλουν στο πεδίο που ορίζεται από τη σκληρή λογική πολιτικού κόστους και οφέλους. Μη διαθέτοντας στοιχειώδη δυνατότητα αποτύπωσης στο εκλογικό παιχνίδι, κατάφεραν εντούτοις (όσο μπορούμε να αντιληφθούμε οι εκτός των τειχών) με σοβαρότητα, συντονισμό και περιφρούρηση της διαμαρτυρίας τους να φέρουν το ζήτημα στο επίκεντρο. Και μόνο για τούτο αξίζουν την προσοχή όλων.

Υστερόγραφο (καθόλου αυτονόητο και αυστηρά προσωπικό): Οι δυο θλιβεροί εναπομείναντες έγκλειστοι, γηραιοί πρωταίτιοι της χούντας, δεν απειλούν τη δημοκρατία. Ο εγκλεισμός τους, 33 χρόνια μετά τη δίκη, 35 μετά το Πολυτεχνείο και 41 μετά το πραξικόπημα, έχει από καιρό απολέσει το συμβολικό του νόημα. Πολλοί αντιτείνουν: μα παραμένουν αμετανόητοι. Ε και;

Δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s