Το αυγό του φιδιού και η αστυνομία

Οι συνθήκες είναι ιδανικές για την εκκόλαψη του εγχώριου αυγού του φιδιού και τα δείγματα είναι ήδη πολλά. Οι επιθέσεις και οι σοβαροί τραυματισμοί μεταναστών έχουν πληθύνει σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούμε πια να μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά. Τον Απρίλιο μόνο καταγγέλθηκαν τουλάχιστον 30 τέτοια «μεμονωμένα περιστατικά». Στις επιθέσεις διακρίνεται επαναλαμβανόμενη τυπολογία: οργανωμένες ομάδες κινούνται συντεταγμένα σε συγκεκριμένες περιοχές και χτυπούν ορισμένη «ομάδα στόχο», συνήθως Πακιστανούς μετανάστες.

Η έως τώρα διερεύνηση των επιθέσεων δεν κρίνεται αποτελεσματική. Ίσως αυτό εξηγείται από απλή αδράνεια ή αδυναμία των αρχών. Η εξήγηση όμως φαίνεται ανεπαρκής όταν η δράση των φασιστικών ομάδων προαναγγέλλεται και πραγματοποιείται στο φως της μέρας στους δρόμους της Αθήνας. Τότε δύσκολα μπορεί κανείς να αγνοήσει τις εικόνες (έχουν δημοσιευτεί επανειλημμένα) της συνύπαρξης ή και αλληλοϋποστήριξης  μεταξύ των ομάδων αυτών και μελών της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν μπορεί να μένουν αναπάντητες οι καταγγελίες για κραυγαλέα ανοχή ορισμένων οργάνων της τάξης σε συγκεκριμένης απόχρωσης εγκληματικές ενέργειες. Είναι αδιανόητο να μη διερευνώνται οι «παρεμβάσεις» αστυνομικών σε ρατσιστικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και οι δημοσιευμένες στις εφημερίδες ανακοινώσεις «οργάνωσης αστυνομικών» όπου δηλώνουν ότι θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.

Το Δεκέμβριο, υπό το φως της ανθρωποκτονίας Γρηγορόπουλου, ετούτη τη στήλη απηύθυνε έκκληση με τίτλο «Τολμήστε κ. Παυλόπουλε». Επισημαίναμε τότε τη διάχυτη υποκουλτούρα βίας στους κόλπους της ΕΛΑΣ και αναφερόμασταν στις παρακρατικές ομάδες που δρουν στις παρυφές της Αστυνομίας όποτε γίνονται βίαια επεισόδια. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση, πιο συγκεκριμένα αυτή τη φορά. Η πολιτεία πρέπει να κινηθεί σε δυο κατευθύνσεις. Από τη μια να εξετάσει πώς αντιμετωπίζεται το οργανωμένο ρατσιστικό έγκλημα σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και πέραν του Ατλαντικού. Εκεί αναγνώρισαν ότι το φαινόμενο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το μελέτησαν συστηματικά. Έδρασαν συστηματικά σε αστυνομικό και δικαστικό επίπεδο. Εξειδικευμένο προσωπικό έθεσε τις ρατσιστικές ομάδες στο στόχαστρο. Στην ίδια κατεύθυνση να κινηθούμε και εδώ.

Από την άλλη, ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε θαρραλέα την κατάσταση στο εσωτερικό της αστυνομίας. Απαιτείται γενναία διερεύνηση των καταγγελιών για εμπλοκή ή ανοχή των αστυνομικών σε εγκληματικές πράξεις ρατσιστικών ομάδων. Απαιτείται έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για σχετική «εξωυπηρεσιακή δράση» αστυνομικών οργάνων. Ενδεχόμενες ανεπίτρεπτες υπόγειες διαδρομές μεταξύ φασιστικών ομάδων και αστυνομικών πρέπει να παταχθούν. Μόνο έτσι δεν θα θεωρείται από κανέναν ο χώρος των σωμάτων ασφαλείας προνομιακό πεδίο για να διεισδύσουν ρατσιστικές ιδέες και πρακτικές. Το εκρηκτικό κοκτέιλ που δημιουργείται από την οικονομική ύφεση και τη διάχυτη κοινωνική ανασφάλεια δεν επιτρέπει εθελοτυφλία ή εφησυχασμό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s