Βιομηχανία συνωμοσίας ΑΕΒρέθηκε λοιπόν η σορός του Τάσσου Παπαδόπουλου και λύθηκε και το δεύτερο κυπριακό μυστήριο μετά τη δολοφονία του εκδότη Άντη Χατζηκωστή. Σε καμιά από τις δυο υποθέσεις δεν κρύβονταν πολιτικά κίνητρα, μολονότι «έγκυρες» αναλύσεις παρέπεμπαν σε ξένους πράκτορες ή ντόπιους υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν. Κακοποιός του κοινού ποινικού μητρώου ήταν ο εγκέφαλος της τυμβωρυχίας, τηλεπαρουσιάστρια και μέτοχος του καναλιού κατηγορείται για το φόνο. Δυστυχώς, η ταυτότητα των δραστών διέψευσε τους θιασώτες θεωριών συνωμοσίας. Όμως δεν πτοήθηκαν.

Όταν κάποιο σενάριο για μυστικές υπηρεσίες και ξένα κέντρα καταρρέει με πάταγο, συνεχίζουν με το επόμενο. Άφθονες οι επιλογές: πρόσφατα, διεθνείς κύκλοι απεργάζονταν την άλωση του ελληνισμού με πολιορκητικό κριό ένα δελτίο αστυνομικής ταυτότητας χωρίς θρήσκευμα. Ο ελληνισμός επιβίωσε, οπότε το τέλος του μετατέθηκε για τη μέρα που θα αρχίσει να αποδίδεται μαζικά η ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες.

Όσο πιο θολή η θεωρία, τόσο πιο αληθοφανής. Συχνά αρκεί μόνο να παραπέμπει σε κάτι γνωστό, συνήθως μια προηγούμενη αναπόδεικτη θεωρία. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η γλώσσα. Η αστήρικτη εικασία μεταμφιέζεται σε αυταπόδεικτη αλήθεια με σοφίσματα και φραστικές πιρουέτες: «Είναι γνωστό, όλοι το γνωρίζουν και πάντως εμείς το ξέρουμε καλά συνέλληνες, διότι αιώνες Ιστορίας μας το δίδαξαν». Τι υποτίθεται ότι γνωρίζουμε; Απιθανότητες και αυτοεκπληρούμενες προφητείες.

Τι άλλο χρειάζεται μια θεωρία συνωμοσίας; Χρειάζεται φορείς του κακού: ξένες λέσχες (λέγε με Μπίλντεμπεργκ), ιδρύματα (λέγε με Σόρος), σκοτεινές οργανώσεις (λέγε με Εβραίο). Εντέλει, το σίριαλ που παίζεται χρόνια τώρα στη δημόσια σκηνή βασίζεται σε άπειρες παραλλαγές ενός μόνο σεναρίου: η αυταπόδεικτη ελληνική «φυλετική» ανωτερότητα, αναλλοίωτη ανά τους αιώνες, προκαλεί το φθόνο και ο ελληνισμός απειλείται από ένα αέναο διεθνές σχέδιο εξόντωσής του. Η κοινή γνώμη αποδεικνύεται ευεπίφορη σε τέτοιες θεωρίες. Όσο μάλιστα η Ελλάδα νιώθει μαύρο πρόβατο, τόσο θα υποχωρεί ο ορθός λόγος και θα θεριεύουν οι «απολιτικές» ερμηνείες από το χώρο του μεταφυσικού ή υπερφυσικού.

Μια ολόκληρη βιομηχανία ανθεί γύρω από τις θεωρίες συνωμοσίας. Κανοναρχεί στο διαδίκτυο, διακινεί μύθους στην τηλεόραση, ανακαλύπτει εχθρούς εντός και εκτός των τειχών. Εξαργυρώνει «διαχρονικές αξίες του ελληνισμού» στο χρηματιστήριο πολιτικής και οικονομικής δύναμης. Οι κούφιες θεωρίες συνωμοσίας αξίζουν χρυσάφι. Παράγουν πολιτικό και μιντιακό κεφάλαιο, συντηρούν έντυπα και περιθωριακά κανάλια, αναδεικνύουν γραφικούς αγορητές καφενείου σε φιγούρες των τηλεοπτικών παραθύρων και κοινοβουλευτικούς αστέρες.

Ο τρόπος είναι απλός. Οι συνωμοσιολόγοι εντάσσουν και τον εαυτό τους στο σενάριο συνωμοσίας. Κατέχουν τάχα την υπέρτατη αλήθεια και φυλάνε Θερμοπύλες απέναντι στα ιδιοτελή ενεργούμενα ξένων κέντρων. Διατρανώνουν καθημερινά την ανιδιοτελή εθνική τους υπηρεσία με ακατάπαυστη λογοδιάρροια.

Κι όμως, ο χειμαρρώδης  λόγος τους άλλο δεν είναι παρά μια διαρκώς αναδιατυπούμενη, προς όλους μας απευθυνόμενη, επίμονη προτροπή: σηκωθείτε από τις καρέκλες σας και αγοράστε! Δώστε μας λεφτά, δύναμη και ψήφους, αγοράστε φόβο και συνωμοσίες!

6 σκέψεις σχετικά με το “Βιομηχανία συνωμοσίας ΑΕ

 1. Μια καλη συνωμοτικη/προπαγανδιστικη ιστορια, για να γινει πιστευτη, πρεπει να περιεχει ικανο αριθμο αληθινων περιστατικων. Οποτε, σου λεει ο αλλος, αφου αυτα ειναι αληθινα γιατι να μην ειναι και τα υπολοιπα;
  Γκαιμπελς, ο μεγας διδασκαλος.

 2. Mε το κείμενο συμφωνώ. Με την επιλογή της φωτογραφίας όχι.
  -Ιδίως όταν μιλάμε για προπαγάνδα-
  (χωρίς καμία πρόθεση αντιδικίας, η διαφωνία μου)

  1. Ναι, ίσως έχετε δίκιο, είναι τραβηγμένη.
   Αν και η έμφαση είναι περισσότερο στο γελοίο του πράγματος και όχι στο ακριβές «πολιτικό σημαινόμενο» ενός baby nazi. Πάντως προπαγάνδα δε νομίζω ότι συνιστά.
   Ευχαριστώ για την παρατήρηση

 3. Σε καμία περίπτωση δεν υπονόησα πως συνιστά προπαγάνδα από μέρους σας.
  Περισσότερο μάλλον πως αυτού του είδους η επιθετικότητα
  -που έχει καταλήξει κοινός τόπος και χρησιμοποιείται κατά κόρον χωρίς ωστόσο να είναι πάντα ξεκάθαρες οι συνδηλώσεις της-
  είναι άρρηκτα δεμένη και εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα της βιομηχανίας συνωμοσίας ..
  γι’ αυτό και η διαφωνία μου.

 4. Αγαπητέ Κωστή

  Η δημοκρατία -εάν το υπάρχον σύστημα είναι δημοκρατία ή όχι το συζητάμε- πρέπει να αυτοπροστατεύεται. Δημοκρατία δεν σημαίνει να βγαίνει δημόσια ο καθένας και να υποστηρίζει οτι θέλει ! Και αυτό γιατί ένα μεγάλο μέρος του λαού (στον οποίο στηρίζεται η δημοκρατία) δεν έχει αντίσταση στις θεωρείες συνομωσίας (ελείψη κυρίως αντικειμενικής και σοβαρής παιδείας). Εύκολα παρασύρεται από τον φόβο και εύκολα υιοθετεί τις πιο απίθανες εκδοχές της ιστορίας. Μάλιστα όσο πιο απίθανη είναι μια θεωρεία τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να γίνει πιστευτή (νομίζω ο Γκαίμπελς- μέγας διδάσκαλος συμφωνώ- το είχε πει αυτό). Η υιοθέτηση μίας τέτοιας απίθανης εκδοχής βολεύει αυτούς που τις υιοθετούν εφ’οσον δεν φταίνε αυτοί για τα δεινά αλλά τα μυστικά κέντρα εξουσίας που εξυφαίνουν νυχθημερόν συνομωσίες, αλλά και αυτούς που διαχειρίζονται το σύστημα εφόσον αποπροσανατολίζουν ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων από τις πραγματικές αιτίες των δεινών αυτών. Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει ένα σοβαρό αντιστάθμισμα στους περιφερόμενους αγύρτες. Αλλά που να βρεθεί αυτό το αντιστάθμισμα όταν ακόμα και τα αυτονόητα δεν γίνονται αντιληπτά από μεγάλο μέρος των ελλήνων; Όταν ακόμα δεν διδάσκεται αντικειμενικά η πρόσφατη αλλά και η παλαιότερη ιστορία στα σχολεία ; Όταν ακόμα ο κόσμος παρακολουθεί και χειροκροτεί τις παρελάσεις ; Όταν το κριτικό πνεύμα είναι απών από οποιαδήποτε διαδικασία μάθησης και αξιολόγησης στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο; Όταν τα ΜΜΕ καθημερινά, υπό το πρόσχημα της αντικειμενικής πληροφόρησης, κατατρομοκρατούν τον κόσμο και αποκρύπτουν τις πραγματικές αιτίες των δεινών; Και βεβαίως συμφωνώ μαζί σου ότι οι άνθρωποι αγοράζουν συνωμoσίες και φόβο, όμως πως φτάνουν σε αυτό το σημείο ; Μήπως «υπάρχει λόγος σοβαρός» ;

  ΥΣ. Την φωτογραφία την βρίσκω πετυχημένη και με έκανε να θυμηθώ την εξαιρετική ταινία «Λευκή κορδέλα», όπου τα παιδιά αναπαράγουν τον φασισμό που ήδη υπάρχει ως νοοτροπία στις οικογένειες τους μία δεκαετία πριν την επίσημη άνοδο του στην εξουσία.

  1. Καλώς όρισες Παναγιώτη, δεν έχω πολλά να προσθέσω σε όσα λες, μάλλον συμπληρώνεις τις δικές μου σκέψεις. Υπάρχει λόγος σοβαρός, λοιπόν, που λέει κι ο «ποιητής».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s