Ο κ. Δήμαρχος

Στον ωκεανό της οικονομικής δυσπραγίας υπάρχουν ακόμα νησίδες φαινομενικής ευμάρειας. Για παράδειγμα, στον καταχρεωμένο Δήμο Αθηναίων, αυτό το αυτόνομο βασίλειο της εικονικής πραγματικότητας, η κρίση δεν έχει φτάσει. Εδώ συνεχίζονται τα καλά του ελληνικού μοντέλου διοίκησης: πελατειακές σχέσεις και οικογενειοκρατία, μετατροπή δημοτικών επιχειρήσεων σε Ανώνυμες Εταιρίες με χρυσές πολυθεσίες στις διοικήσεις τους, κοσμικές παρουσιάσεις απολογισμού δραστηριοτήτων. Και αν είναι άδικο να χρεωθούν στην παρούσα δημοτική αρχή στρεβλώσεις και αμαρτίες ετών, είναι επίσης άδικο να μην επισημανθεί ότι η αντίληψή της για την άσκηση εξουσίας οδήγησε σε ακραία επιδείνωση της κατάστασης.

Μερικά παραδείγματα: βοά η ανεπάρκεια ή απροθυμία του δήμου να παρέμβει στη χαίνουσα πληγή του ιστορικού κέντρου (ή να συντονίσει παρεμβάσεις στο βαθμό που δεν έχει πλήρη αρμοδιότητα). Αντ’ αυτού προκρίθηκε αρχικά η άρνηση του προβλήματος και μετά η τακτική του Πόντιου Πιλάτου. Το αποτέλεσμα στους δρόμους του κέντρου είναι ευδιάκριτο, επώδυνο και συχνά επικίνδυνο.

Αξιοσημείωτη επίσης η δυσερμήνευτη εμμονή στα έργα της διπλής ανάπλασης, παρά το εμφανές ζήτημα νομιμότητας. Όσοι διαφωνούσαν χαρακτηρίστηκαν «περιοδεύων θίασος που κάνει ενστάσεις επί παντός επιστητού». Ο κ. Δήμαρχος απείλησε μάλιστα να στήσει… στήλη με τα ονόματά τους, περίπου ως εχθρών της πόλης. Μετά τον κόλαφο στο Συμβούλιο Επικρατείας δεν αισθάνθηκε βέβαια την ανάγκη να απολογηθεί για την αμφιλεγόμενη εμπλοκή του δήμου στην υπόθεση αυτή.

Περιφερόμενο θίασο χαρακτήρισε εξάλλου και εκείνους που αντιτάχθηκαν στην καταστροφή πάρκου στην οδό Πατησίων για να κατασκευαστεί γκαράζ. Γενικότερα, ο κ. Δήμαρχος συνηθίζει να επιτίθεται με μεγάλη οξύτητα σε όσους δε συμμερίζονται τις επιλογές του. Κάποιος κακοπροαίρετος θα πίστευε ότι αυτό φανερώνει δυσανεξία στη διαφωνία. Ο αντικειμενικός όμως κριτής μάλλον θα συμπέραινε ότι οι δημότες αδυνατούν να αντιληφθούν τα μεγαλόπνοα σχέδια του κ. Δημάρχου και να προσαρμόσουν αντίστοιχα τις ανάγκες τους.

Το ίδιο πρόβλημα διαπιστώνεται και εντός του δημοτικού συμβουλίου. Ούτε εκεί τον καταλαβαίνουν. Πρόσφατα έγιναν σοβαρές καταγγελίες για την κατασκευή νέου πολυτελούς εστιατορίου στο Άλσος Ευαγγελισμού και για συμβάσεις με τις οποίες ο δήμος αναθέτει απευθείας έργα εκατομμυρίων ευρώ σε δικές του εταιρείες. Πληθαίνουν και τα δημοσιεύματα για την περιορισμένη διαφάνεια που συνεπάγεται η μετατροπή δημοτικών επιχειρήσεων σε Α.Ε. (χαρακτηριστικά, Ιός Ελευθεροτυπίας, 7/3/10). Φωνές βοόντων…

Ο κ. Δήμαρχος αναζητά κομματικό χρίσμα για την εκ νέου διεκδίκηση της δημαρχίας. Αναφαίρετο δικαίωμά του, αν πιστεύει ότι δεν ολοκλήρωσε το έργο του. Την ώρα όμως που η Αθήνα αρχίζει απροετοίμαστη να υφίσταται τις συνέπειες μιας από τις οξύτερες κρίσεις της Ιστορίας της, ελπίζουμε ότι τα κόμματα και –κυρίως- οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν δημοτικούς άρχοντες που προσαρμόζουν την πολιτική τους στις ανάγκες της πόλης και όχι το αντίστροφο.
Περιττεύουν οι μεγαλομανείς επενδύσεις στο κυνήγι της προσωπικής δημοσιότητας, οι σκιές αδιαφάνειας και η κουτοπονηριά κακής νοικοκυράς που σπρώχνει τα σκουπίδια κάτω απ’ το χαλί ενώ διορθώνει τα σεμεδάκια στο σαλόνι.

2 σκέψεις σχετικά με το “Ο κ. Δήμαρχος

  1. Δυσανεκτικοί στη διαφωνία, αλλαζόνες και προκλητικοί. Πόσο μας μοιάζουν όλοι αυτοί – τι σόι καθρέφτης είναι αυτός απέναντί μας!..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s