Η «Φαντασία» μου τα φταίει

Un-Blinded

Η παρουσία του πρωθυπουργού στην κατεδάφιση παραλιακού κέντρου είχε στοιχεία πατροκτονίας. Η «Φαντασία» ήταν από τα μαγαζιά που ανέδειξε η αισθητική του Πατέρα – Ηγέτη. Το ίδιο ισχύει για την αποκαθήλωση Βοσκόπουλου. Μόνο που η πατροκτονία ήρθε αργά: η «Φαντασία» ήταν ήδη κουφάρι κι ο Βοσκόπουλος γερασμένο είδωλο.

Πάνε χρόνια από τότε που η παραλιακή με τα «πολιτιστικά κέντρα» του Ευ. Γιαννόπουλου αποτελούσε το απόλυτο σύμβολο της νεοελληνικής κοινωνικής κινητικότητας. Η οδός που έβγαλε τις μάζες των μη προνομιούχων στη θάλασσα των υπεσχημένων. Ένα πελώριο πλυντήριο για ξέπλυμα χρήματος και αποχρωματισμό συνειδήσεων: πολλοί πορεύτηκαν «την οδό της απωλείας» από τις μεγάλες πίστες της επταετίας ως το «πρώτο τραπέζι» της Αλλαγής και μετά στις ακριβές υπουργικές κουρτίνες της γαλάζιας διακυβέρνησης.

Στα οριακά χρόνια του ΄80 μια νέα φρουρά βγήκε με γκάζι στην παραλιακή. Θεωρούσε ότι οι δεκαετίες της στέρησης της χάριζαν διαρκή ιστορική δικαίωση. Της χρωστούσε η Ιστορία αλλά εκείνη δε χρωστούσε σε κανέναν και πάντως όχι στην εφορία. Έτσι, συμπληρώθηκε η μεταπολεμική δεξιά ανομία επιχειρηματιών και τραπεζιτών με το άτσαλο «σοσιαλιστικό» άνοιγμα μιας άλλης ανομίας προς τα κάτω.

Ο θαυματοποιός Ηγέτης πολλαπλασίαζε και μοίραζε τη μη λογοδοσία ως αντίδωρο για τη σιωπή των αμνών. Όταν κατέλαβαν τα θερινά ανάκτορα είχαν ήδη συνηθίσει το πρόσωπο του τέρατος στον καθρέφτη. «Αυτός ο άνθρωπος αυτός, ήταν ο άλλος μου εαυτός» τραγουδούσε η Ελλάδα στις πίστες υμνώντας τον Πατέρα – Ηγέτη.

Η δεύτερη πρωθυπουργική πατροκτονία είναι η βίαιη αποδόμηση θεσμών κοινωνικής προστασίας που θέτει σε πρωτοφανή δοκιμασία την κοινωνική συνοχή. Εκπορεύεται από το ίδιο κόμμα που συστηματικά καλλιέργησε την πλάνη ότι υπάρχει κοινωνικό κράτος χωρίς πόρους. Ότι η κοινωνική δικαιοσύνη προσφέρεται δωρεάν. Ότι αρκεί να φωνάξουμε ένα σύνθημα κάτω από την εξέδρα για να το πάρει ο Ηγέτης και να το κάνει άκοπη πραγματικότητα.

Τριάντα χρόνια κράτησε η βόλτα της νέας φρουράς στην παραλιακή. Στα βήματα του αρχηγού, με τη λίμπιντο στο κόκκινο και την αισθητική στο μαύρο. Στα φώτα της παραλιακής τα πράσινα πρόσωπα έγιναν γαλάζια και μετά ξανά πράσινα. Γέρασαν, ήρθαν άλλοι στη θέση τους, γέρασαν κι αυτοί. Έκαναν το χειρότερο που μπορούσαν, έφτιαξαν σχολή. Και φοίτησαν πολλοί. Ευτυχώς όχι όλοι.

Υγ. «Είπαμε κ. Μαντέλη να κάνετε ένα δωράκι στον εαυτό σας, αλλά όχι και τέτοιο δωράκι», σχολίασε αδιόρθωτος ο παλιός αρχηγός από τον άλλο κόσμο.
Ο αρχηγός που έκανε υπουργό τον κ. Μαντέλη έβγαλε μια δειλή ανακοίνωση σε αυτόν τον κόσμο.

6 σκέψεις σχετικά με το “Η «Φαντασία» μου τα φταίει

 1. «Tότε εγώ, με ισχυρόν παλμόν καρδίας, σταμάτησα για μια στιγμή, ακίνητος μέσα στο πλήθος, ως άνθρωπος που δέχεται αποκάλυψιν ακαριαίαν, ή ως κάποιος που βλέπει να γίνεται μπροστά του ένα θαύμα και ανέκραξα κάθιδρως:
  «Θεέ ! O καύσων αυτός χρειάζεται για να υπάρξη τέτοιο φως ! Tο φως αυτό χρειάζεται, μια μέρα για να γίνη μια δόξα κοινή, μια δόξα πανανθρώπινη, η δόξα των Eλλήνων, που πρώτοι, θαρρώ, αυτοί, στον κόσμον εδώ κάτω, έκαμαν οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου» απόσπασμα από » Εις την Οδόν των Φιλελλήνων» από έναν Ανδρέα τον Πατέρα-Ποιητή που τα παιδιά του ακόμα τον αγνοούν!!Σας ευχαριστώ πατέρα!!

  1. και συνέχισε ο ποιητής:
   «Αγαπητέ, ένδοξε πατέρα μου Αχιλλεύ, πλησιάζει γοργά η ώρα που θα εκδικηθώ τον κάθε σου εχθρό, εις το Μαντείον των Δελφών.
   Αγαπητή, γλυκειά μητέρα μου, ω Ρωμιοσύνη, πλησιάζει γοργά η ώρα που θα σε γονιμοποιήσω, είτε το θες, ή δεν το θες, εγώ ο Νεοπτόλεμος, το ωραίο σου βλαστάρι, διώχνοντας για πάντα πάσαν ανίερον επιβουλήν, θεμελιώνων νέαν εποχήν, για το καλόν του Σύμπαντος και για την δόξαν των Ελλήνων.
   Αγαπητά αδέρφια μου ανδρώθηκα επιτέλους!»

 2. Εξάλλου προσωπικά την Εφη Θώδη απο τον Ευαγγελο Γιαννόπουλο στη Βουλή την πρωτάκουσα πολλά χρόνια πριν, οταν υπερασπιζόταν ως Υπουργός Εργασίας την Εργατική Εστία που «πήγαινε» τους εργάτες-εργαζόμενους όπου τραγουδούσε η αοιδός στα πλαίσια «πολιτιστικών εκδηλώσεων»…

 3. Για ν’ ακολουθησουν και τα ‘κολλοσπτα’.
  Να εκφοβιζουν οι μεν τους δε στις συναξεις των ‘περι το ποιοι και ποσο πλουτισαν’.
  Ν’ αρνουνται ακομη και σημερα να λογοδοτησουν στον ‘μπαρμπα ‘ τους και τη θεια τους ,που τους εκλεψαν την αποταμιευση για τα γεραματα.
  Ο Τουρισμος να ειναι μονο η Θαλασσα ,οταν οι Αρχαιολογικοι χωροι που προσελκυουν μια σοβαρη μεριδα ‘ανθρωπων’ ομοιαζουν με ξεχερσωτα χωραφια.
  Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ‘ΚΕΙΝΣ’ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ και τον Νεοφιλελευθερισμο [ ακρατο] για τους ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΗΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s