Προς τις δημοτικές εκλογέςΣτις δημοτικές εκλογές η αναντιστοιχία μεταξύ κομματικών προτεραιοτήτων και δυσφορίας της φοβισμένης κοινωνίας φαίνεται πως θα λάβει γκροτέσκες διαστάσεις. Η θυμωμένη αποστασιοποίηση από τις κομματικές στοιχίσεις δε συνεπάγεται βέβαια κατ’ ανάγκην ριζικές αλλαγές στα δημοτικά μας πράγματα. Αποτελεί όμως μια ευκαιρία να τσαλακωθεί ο κομματικός πελατειακός έλεγχος της αυτοδιοίκησης.

Τα μεγάλα κόμματα, διαισθανόμενα τον κίνδυνο αποδοκιμασίας, ίσως αποφύγουν όπου μπορούν την ακριβή καταγραφή δυνάμεων, επικαλούμενες έναν κατ’ επίφαση σεβασμό των τοπικών κοινωνιών ή καταφεύγοντας σε υποψηφιότητες-χυλούς χωρίς στίγμα. Άλλωστε, η κομματική ταυτότητα δεν είναι ασύμβατη με την «απολίτικη» κενή πολυσυλλεκτικότητα, όπως απέδειξαν μιντιακές περσόνες  που έχουν αναδειχθεί δήμαρχοι Αθηναίων. Αν έτσι κινηθούν τα κόμματα, θα διαπράξουν μεγάλο σφάλμα ερμηνεύοντας την πολιτική κρίση ως αίτημα αποπολιτικοποίησης. Αντίθετα, χρειαζόμαστε ουσιαστικότερη πολιτική και πρέπει να την επιβάλουν οι πολίτες.

Οι τελευταίοι στέκουν παγωμένοι στη σκιά της κρίσης. Κινήσεις πολιτών, επαγγελματικές ενώσεις και ειδικοί επιστήμονες πρέπει να μιλήσουν για την πόλη. Το κομματικό μούδιασμα ανοίγει πεδίο λαμπρό προσφέροντας ευκαιρία να εκτεθούν οι συντεταγμένες μιας άλλης πολιτικής για τον αστικό χώρο. Θα ήταν λάθος να θεωρηθεί κάτι τέτοιο πολυτέλεια σε καιρούς κρίσης. Η πόλη είναι η πρώτη που πλήττεται από την κρίση.

Βασικός άξονας μιας άλλης πολιτικής είναι ο επανακαθορισμός και η ενίσχυση του δημόσιου χώρου, έννοιας με κομβική σημασία και μήτρας για καθετί άλλο. Από εκεί προκύπτουν οι βασικές προτεραιότητες.

Μιλώντας για την Αθήνα (αλλά όχι μόνο), τέτοιες προτεραιότητες ενδεικτικά είναι: η στρατηγική για τη διαχείριση του ιστορικού κέντρου που βαίνει γκετοποιούμενο και σε κωματώδη κατάσταση∙ η συγκρότηση μιας πολιτικής ασφάλειας που θεωρεί την αστυνόμευση αναγκαίο αλλά όχι επαρκές μέσο και δεν επιτρέπει να σπρώχνεται με «σκούπες» η παραβατικότητα στο παρακάτω στενό∙ η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων trafficking∙ η συγκροτημένη συνεκτική πολιτική για το αστικό πράσινο∙ η συστηματική αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας σε επίπεδο γειτονιάς ως μείζονος απειλής για την ασφάλεια.

Πάνω απ’ όλα, πολιτική για τον αστικό χώρο στη συγκεκριμένη συγκυρία σημαίνει προετοιμασία, κινήσεις και συμμαχίες ενόψει των επιπτώσεων στον κοινωνικό ιστό από την ύφεση και την αποδυνάμωση του κράτους πρόνοιας.

Και ας μη σπεύσουν νυν ή επίδοξοι δημοτικοί άρχοντες να επικαλεστούν περιορισμένες αρμοδιότητες. Αυτό που τους αναλογεί είναι τουλάχιστον να αναδείξουν αυτά τα θέματα (αντί να αρνούνται την ύπαρξή τους), να χαράξουν πολιτική και να συγκροτήσουν τις απαραίτητες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες για την προώθησή τους.

Αντ’ αυτών, μαθαίνουμε ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραζαλισμένη η κυβερνητική παράταξη κάνει δημοσκοπικά καλλιστεία υποψηφίων. Στον αντίποδα, η πολυετής συντηρητική κυριαρχία επιδιώκει να συνεχιστεί, στην πρωτεύουσα με τον ίδιο «επιτυχημένο» δήμαρχο και στο Βορρά με άλλον, αφού ο απερχόμενος «κάηκε» λόγω σκανδάλων. Οι υποψήφιοι της Αριστεράς, από την πλευρά τους, αναδεικνύουν πολλά από τα θέματα που αναφέραμε. Χρειάζεται όμως η συμβολή της κοινωνίας των πολιτών για να αποτελέσουν τα θέματα αυτά κύριο διακύβευμα στον προεκλογικό διάλογο.

Και πάντως, όποιοι κι αν διεκδικήσουν την εκλογή, πρέπει να λάβουν εγκαίρως το μήνυμα: δημαρχία δεν μπορεί πλέον να σημαίνει λαμπερές τελετές εγκαινίων, δημοτικούς ραδιοσταθμούς της πολυπρόσωπης αργομισθίας και πολυδάπανες επιχειρήσεις εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων.

2 σκέψεις σχετικά με το “Προς τις δημοτικές εκλογές

 1. Στο γενικό πλαίσιο θα συμφωνήσω. Να κάνω όμως μια διευκρίνιση σχετικά με το εξής:
  Τα μεγάλα κόμματα, διαισθανόμενα τον κίνδυνο αποδοκιμασίας, ίσως αποφύγουν όπου μπορούν την ακριβή καταγραφή δυνάμεων, επικαλούμενες έναν κατ’ επίφαση σεβασμό των τοπικών κοινωνιών…

  Στην επαρχία, τουλάχιστο στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου όπου ζω -φαντάζομαι και αλλού, ο δικομματισμός έχει τονωθεί λόγω του Καλλικράτη-
  Εξηγώ. Σε μία μικρή κοινωνία ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος δεν ήταν κατ’ ανάγκη χρωματισμένος κομματικά. Η προσωπικότητα και οι επιλογές του έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του. Τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν ως προς αυτό.
  Πρώτον, οι μικρές κοινότητες (Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Δονούσα) που προσαρτήθηκαν στη Νάξο, θα πρέπει να κατεβάσουν υποψηφίους στα ήδη υπάρχοντα κομματικά ψηφοδέλτια ενώ ως τώρα δεν ψήφιζαν κομματικά, αλλιώς δεν θα μπορέσουν να εκλέξουν τους αντιπροσώπους που προτιμούν. Αν για παράδειγμα κατέβει ένας υποψήφιος της Ηρακλειάς με τον Σύριζα, το ΚΚΕ, τους οικολόγους, έχει λιγότερες πιθανότητες να βγει. Θα υποχρεωθεί να μπει στο ψηφοδέλτιο του Πασοκ. Οι Αρακλειανοί, αν θέλουν να τον εκλέξουν θα υποχρεωθούν να ψηφίσουν Πασοκ.
  Δεύτερον, υπάρχουν περιπτώσεις ικανότατων Δημάρχων, επίσης μη χρωματισμένων, που ο Δήμος του καταργείται και συγχωνεύεται κατά το «κάθε νησί και ένας δήμος» -Ας μη μιλήσω εδώ για τα προβλήματα που αυτή η αρχή δημιουργεί σε νησιά 12 και 13 Δήμων όπως η Μυτιλήνη-
  Ας μιλήσω όμως για την περίπτωση του Τζώρτζη Μακρυωνίτη, δημάρχου Ποσειδωνίας Σύρου, που ποτέ δεν έχει εκδηλωθεί κομματικά, ο οποίος είναι κατά γενική ομολογία από τους πιο αξιόλογους του Αιγαίου (μέχρι δωρεάν κομποστοποιητές έχει μοιράσει ο Δήμος στα νοικοκυριά για την ανακύκλωση των οργανικών απορριμάτων με μεγάλη μάλιστα ανταπόκριση από τους πολίτες). Αν ο συγκεκριμένος θελήσει να ξαναβάλει υποψηφιότητα, είτε για Δήμαρχος Σύρου, είτε για την Περιφέρεια, δεν θα μπορεί πλέον να κατέβει ανεξάρτητος, θα πρέπει σώνει και καλά να φορέσει το καπέλο κάποιου συνδυασμού..
  Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα, όμως ας μη το παρακάνω.
  Νομίζω όμως πως αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο, αφορά ευρύτερα την επαρχία και η επαρχία είναι το 50 σχεδόν τοις εκατό, των ψηφοφόρων..

  Καλημέρα

  1. ευχαριστώ για το σχόλιο, πολύ διαφωτιστικό και -κρίνοντας και από όσα λέτε στο μπλογκ σας- με αρκετή πίκρα βιωμένη.
   Σαφώς και είναι έτσι όπως τα λέτε.
   Εγώ, προσθετικα σε αυτό και όχι διαφωνώντας, είπα ότι πολλές φορές η επίκληση του σεβασμού των τοπικών κοινωνιών, ειδικά σε μεγαλύτερους δήμους, υποκρύπτει την αποφυγή καταγραφής μικρού κομματικού ποσοστού.
   Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν είμαι υπέρ τέτοιων υποψηφιοτήτων από τα κάτω αλλά δε σημαίνει επίσης ότι υποψηφιότητες με κομματικό χρίσμα ή υποστήριξη είναι εκ των προτέρων και συλλήβδην κακές υποψηφιότητες.
   Αυτά και ευχαριστώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s