Φυλακήν τω στόματί μου

Τις ημέρες αυτές διεξάγονται στην Αθήνα δύο δίκες που σχετίζονται άμεσα με τον σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης.

Από τη μια, δικάζονται οι υπεύθυνοι της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Υποστήριξαν σε ανακοίνωσή τους, μετά την αθώωση του Κ. Πλεύρη για το γνωστό αντισημιτικό βιβλίο του, ότι μέσα στο δικαστικό σύστημα λειτουργεί φασιστικό δίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίωξη των στελεχών της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας δεν έγινε μετά από έγκληση λειτουργών της δικαιοσύνης που υποτίθεται ότι ζημιώνονται από τους ισχυρισμούς. Η δίωξη έγινε μετά από έγκληση του τότε κατηγορούμενου Κ. Πλεύρη, ο οποίος διεκδικεί ρόλο υπερασπιστή των δικαστών και της δικαιοσύνης.

Στη στήλη αυτή έχουμε υποστηρίξει την επιλογή να αντιμετωπίζεται το ναζιστικό παραλήρημα του (κάθε) Κ. Πλεύρη πρωτίστως πολιτικά και πάντως όπως αρμόζει σε κάθε παραλήρημα που δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης λογικής, της ανοχής και της ελευθερίας. Η ελευθερία γίνεται δίκοπο μαχαίρι για όποιον την επικαλείται επιλεκτικά και τη χρησιμοποιεί εργαλειακά. Ανεξαρτήτως όμως αυτού και χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης θυμίζουμε το προφανές, ότι δηλαδή η δίωξη για την άσκηση κριτικής, ακόμα και έντονης κριτικής, της δικαστικής εξουσίας θέτει προφανώς ζήτημα ελευθερίας της έκφρασης.

Στη δεύτερη δίκη των ημερών, ο δημοσιογράφος Τ. Μίχας κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή υποστήριξε ότι ομάδα Ελλήνων ενόπλων συμμετείχε το 1995 στην σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Εναντίον του υπέβαλε μήνυση ο εκπρόσωπος τύπου του Πανελλήνιου Μακεδονικού Μετώπου Σπ. Βιτάλης με μάρτυρες κατηγορίας τους κυρίους Ζουράρη, Σαρρή, Παπαθεμελή και Βουνάτσο. Αξιοσημείωτο ότι στη μήνυση το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που έγινε στη Σρεμπρένιτσα βαφτίζεται «μάχη». Και πάλι βέβαια την ουσία της υπόθεσης θα κρίνει το δικαστήριο. Όμως, δεν αντέχει κανείς τον πειρασμό να θυμίσει ότι δεν έχει επιδειχθεί αντίστοιχη σπουδή στην κατεύθυνση της δικαστικής διερεύνησης των καταγγελιών για ελληνική εμπλοκή στο μεγαλύτερο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έγκλημα στην Ευρώπη.

Την αναλογία μεταξύ των δύο υποθέσεων επισήμανε και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, τονίζοντας ότι η ποινική δίωξη απόψεων δεν συμβάλλει στην απρόσκοπτη ανταλλαγή θέσεων και ιδεών, που είναι το θεμελιώδες γνώρισμα της δημοκρατίας.

Περιμένουμε την έκβαση των δικών. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα παρακολουθήσουμε μια ιδιότυπη αντιστροφή ρόλων όπου όλα και όλοι θα μπερδεύονται γλυκά σε έναν παράξενο χορό: θύτες και θύματα, τιμητές και απολογούμενοι, αθώοι και φταίχτες.

7 σκέψεις σχετικά με το “Φυλακήν τω στόματί μου

  1. Επιβεβαιώνετε με τον καλύτερο τρόπο αυτό που έγραψα για επιλεκτική επίκληση της ελευθερίας. Κρίμα που δεν το βλέπετε. Όσο για την έλλειψη παιδείας και μόρφωσης, φαίνεται και στην ορθογραφία πολλών σχολιαστών στα μπλογκς…..

 1. Ένα είναι σίγουρο πάντως . Το να δικάζετε ένας πολίτης (Πλευρης) για την συγγραφή ενός βιβλίου είναι ΚΑΤΑΦΩΡΗ παραβίαση της ελευθερίας του λόγου του.

  Ενώ η υποστήριξη της «Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας», μετά την αθώωση του Πλεύρη ότι μέσα στο δικαστικό σύστημα λειτουργεί φασιστικό δίκτυο, επειδή δεν τον καταδίκασαν είναι καθαρή επίδειξη της ναζιστικής κουλτούρας της «Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας» και ολων αυτων των συναφών «Πρωτοβουλιών»

  Τα πράγματα όπως πάντα διαστρεβλώνονται λόγω της πλύσης που έχουν υποστεί στην Ελλάδα ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων χωρίς παιδεία, κουλτούρα , καλλιέργεια, ηθική και με την κονσερβοποιημένη μόρφωση που προσφέρετε πολύ ακριβά από τα ντόπια ξεχαρβαλωμένα ιδρύματα α-παιδειας να περισσεύει .

 2. Η ορθογραφία δεν είναι σε καμία περίπτωση απόδειξη μόρφωσης.

  Υπάρχουν πολύ ανθρώποι με εξαιρετικά μυαλά αλλά και μαθησιακές δυσλειτουργίες όπως η δυσλεξία που δεν τα πανέ κάλα στην ορθογραφία.

  http://www.anadrassi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=59

  «Όταν η επεξεργασία των γλωσσικών πληροφοριών δεν γίνεται απρόσκοπτα και σωστά, τότε η συγκράτησή τους στην μνήμη γίνεται πάρα πολύ δύσκολα.
  Τα δυσλεξικά παιδιά επειδή ακριβώς δεν επεξεργάζονται εύκολα τη γλώσσα δεν απομνημονεύουν την ορθογραφία των λέξεων, δηλαδή τη μορφή της γλώσσας…..»

  1. Σωστά. Μόνο που η συγκεκριμένη περίπτωση δε φαίνεται τέτοια. Αν κάνω λάθος, ζητώ συγγνώμη. Και πάντως, το σχόλιο εξακολουθεί να αποτελεί μνημείο μονομέρειας.

 3. Δεν θα σχολιάσω τις νευροψυχολογική σας ικανότητα να διακρίνετε την απουσία ή παρουσία μαθησιακών διαταραχών παρατηρώντας σχόλια σε blog……

  Η προσπάθεια της φίμωσης με οποιονδήποτε τρόπο της ελευθερίας του λόγου ήταν και είναι η τακτική του φασίστα, και ενώ ο Πλευρης ανοιχτά δεν κρύβει αυτή του την ιδιότητα όσο αποκρουστική και να είναι, οι διάφορες αντί-ναζιστικές, αντί-ρατσιστικές πρωτοβουλίες εκτελούν φασιστικές καμπάνιες ταλιμπαν κατά των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου και ψεύδονται για την πραγματική τους ιδιότητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s