Σταδίου 23

«Η μοναδική έξοδος κινδύνου στο υποκατάστημα ήταν κλειδωμένη, ενώ είχε χαθεί το τηλεχειριστήριο που θα μπορούσε να την ανοίξει. Οι εργαζόμενοι, στην προσπάθειά τους να διασωθούν μετά τον εμπρησμό από τις μολότοφ, εγκλωβίστηκαν σε μια… σιδερένια κλούβα. Η τραγωδία ίσως θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχε μείνει συμπτωματικά ανοιχτή μια πόρτα διαφυγής για να εξαερίζεται ο χώρος επειδή μύριζε μια τουαλέτα!».

Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρει το πόρισμα της Επιθεώρησης του υπουργείου Εργασίας (Το Βήμα, 24/9) σχετικά με την τραγωδία στην τράπεζα Μarfin στην οδό Σταδίου. Καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας, κλειστές έξοδοι διαφυγής, ελλείψεις πιστοποιητικών και απουσία σχετικής εκπαίδευσης του προσωπικού. Παράγοντες που προφανώς επέδρασαν στην προσπάθεια απεγκλωβισμού των εργαζομένων. Το πόρισμα – καταπέλτης διαψεύδει τη διοίκηση της τράπεζας που έσπευσε αμέσως μετά την τραγωδία να αποσείσει ενδεχόμενες ευθύνες της.

Λίγο μετά τον τραγικό θάνατο της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, γράφαμε σε τούτη τη στήλη: «Έχουν ευθύνες, ποινικές ή άλλες, οι υπεύθυνοι της τράπεζας; Πιστεύω πως έχουν και πρέπει να τους αποδοθούν. Αυτές όμως οι ευθύνες επικούρησαν τη βασική αιτία και δε μπορούν να χρησιμοποιούνται για να τη συσκοτίζουν. Στη Σταδίου τρεις νέοι άνθρωποι πέθαναν από μια φωτιά. Τη φωτιά άναψαν οι μολότοφ. Τις μολότοφ πέταξαν εν ψυχρώ μασκοφόροι δολοφόνοι. Τόσο συγκλονιστικά απλό. Αν οι καταγγελίες μας δεν ξεκινούν από αυτό το απλό, τότε είμαστε κι εμείς προβοκάτορες. Αν την επόμενη φορά που οι γκεστ σταρ – ψυχοπαθείς της βίας μπουν ανάμεσά μας εμείς συνεχίσουμε κανονικά να πορευόμαστε, είμαστε κι εμείς προβοκάτορες».

Το πόρισμα επιβεβαιώνει εκείνη την εκτίμηση. Επειδή όμως ξαναεμφανίστηκαν μονόπλευρες «αναλύσεις», ας θυμίσουμε το αυτονόητο: κάθε προσέγγιση που επιλεκτικά επιδιώκει να υπερτονίσει ή να μειώσει κάποιες ευθύνες μάς αφήνει αδιάφορους.

Οι θιασώτες της δολοφονικής βίας και οι επιδεικνύοντες παθολογική ανοχή στα παιχνίδια τους δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ως εκ των υστέρων άλλοθι την υπαρκτή –όπως αποδεικνύεται- ασυδοσία της τράπεζας. Η περιχαρής περιφορά του πορίσματος σε δίκτυα και διαδίκτυα δεν αλλάζει το βασικό αίτιο των θανάτων, δε μετατρέπει τις μολότοφ σε βραχυκύκλωμα. Δεν ομορφαίνουν οι παραμορφωτικοί φακοί τα σκοτεινά κουκουλοφόρα «μη-πρόσωπα».

Από την άλλη όμως, δύσκολα ξεχνιούνται οι οργίλες ανακοινώσεις και οι αμφίβολης ακρίβειας ισχυρισμοί της διοίκησης της τράπεζας που επεδιώκε να συσκοτίσει την πραγματικότητα. Το τραπεζικό κατάστημα ήταν ένα κλειστό φονικό κουτί και οι μολότοφ βρήκαν άφθονα εύφλεκτα υλικά όταν έσπασαν πάνω στην ατσαλάκωτη υπεροπτική πλεονεξία των περίφημων πολλά υποσχόμενων «νέων επιχειρηματιών».

5 σκέψεις σχετικά με το “Σταδίου 23

 1. Αυτά τα «μη πρόσωπα» όπως πολύ εύστοχα ανέφερες δεν υπακούουν στη λογική ή μάλλον υπακούουν αποκλειστικά μόνο στις προσταγές της τυφλής βίας.. δεν υπάρχει κάποια ιδεολογία πίσω από αυτό (τουλάχιστον αυτό ελπίζω).

 2. Άμεση προτεραιότητα, η αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

  Posted on 9:26 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

  Ομιλία στις 13/5/2010 στη Βουλή

  Θέμα: Στην επίκαιρη ερώτηση για τη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

  ΦΩΤΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τα όσα είπατε λίγο πριν δικαιολογούν απόλυτα όχι μόνο την ανησυχία, αλλά τη βεβαιότητα ότι ο εργασιακός χώρος και με τις μεταβολές που έχουν επέλθει, αλλά και με εκείνες που προωθούνται και που στην κυριολεξία θα αποσαρθρώσουν σε πολλές περιπτώσεις εργασιακά δικαιώματα, με απουσία του ΣΕΠΕ, διαμορφώνουν ένα ζοφερό τοπίο.
  Τι να πω περισσότερο εγώ από αυτά που εσείς συνομολογήσατε;..»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s