Εις το πυρ το εξώτερον

Κι όσοι είχανε την έγνοια απόμειναν και σώριαζαν τα ξύλα.
Πυρά, μάκρος και φάρδος, σήκωσαν ως εκατό ποδάρια
Και βάλαν το νεκρό κατάκορφα με πικραμένα σπλάχνα.
(Ιλιάδα Ψ 163-165, μτφρ. Καζαντζάκη)

 

Η μητέρα καλής μου φίλης είχε αναφέρει πολλές φορές την επιθυμία της να αποτεφρωθεί. Την προηγούμενη εβδομάδα η μητέρα πέθανε και η κόρη θεώρησε αυτονόητο να ικανοποιήσει την επιθυμία της. Όμως τη συντριβή της απώλειας ήρθε να συμπληρώσει πρόσθετη οδύνη: η κακοκαιρία στη Βουλγαρία δεν επέτρεπε τη μεταφορά και αποτέφρωση εκεί. Έτσι, η συνήθης οδός προς το «πυρ το εξώτερον» (όπου ωθούσε η πολιτεία όσους επέλεγαν την αποτέφρωση) ήταν κλειστή. Τραγική ειρωνεία, καθώς βρισκόμαστε πολύ κοντά στη δυνατότητα αποτέφρωσης και στη χώρα μας.

Η υλοποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης που υπογράφτηκε τον Μάιο θα δικαιώσει όσους μάχονται χρόνια τώρα για τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας που περιλαμβάνει την ελευθερία κάθε ανθρώπου να επιλέξει την τύχη του σώματός του μετά θάνατο, σύμφωνα με την κοσμοθεωρία του ή απλά τις σχετικές αντιλήψεις και επιθυμίες του. Η θρησκευτική ελευθερία βέβαια περιλαμβάνει την αθεΐα, τον αγνωστικισμό αλλά και παραλλαγές λατρείας θρησκευτικών δογμάτων, έστω και αν θεωρηθούν ως ανυπακοή στις γραμμές της εκκλησίας στην οποία τυπικά ή και ουσιαστικά κάποιος ανήκει. Υπέρ της δυνατότητας αποτέφρωσης συνηγορεί και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού που επεκτείνεται και μετά θάνατον.

Εξάλλου, και για λόγους φιλοσοφικών πεποιθήσεων πολλοί προτιμούν την αποτέφρωση από την ταφή και τούτο άσχετα με το θρήσκευμα και το δόγμα στο οποίο ανήκουν τυπικά (και τυχαία, αφού στη βρεφική ηλικία της βάφτισης κανείς δεν κάνει συνειδητές επιλογές θρησκεύματος και δόγματος).

Η πολιτεία δεν δικαιούται να ενδιαφέρεται γι’ αυτές τις ατομικές επιλογές. Το μόνο που μπορεί και οφείλει να πράξει είναι να προβλέψει ρυθμίσεις, ώστε οι επιλογές του θανόντος να μην προσβάλουν δικαιώματα άλλων, αρχίζοντας από το δικαίωμα στην υγεία. Η δυνατότητα αποτέφρωσης θα φέρει την Ελλάδα στην πλειονότητα των κρατών, καθώς σήμερα η αποτέφρωση επιτρέπεται για τα ¾ του πληθυσμού της γης. Τα ποσοστά αποτέφρωσης σε Βρετανία, Ελβετία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία κ.α ξεπερνούν το 50%. Ταυτόχρονα θα αποκαταστήσει μια μεγάλη υστέρηση, καθώς η αποτέφρωση νεκρών στην Γαλλία ισχύει από το 1789, στην Βρετανία από το 1884 και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τη δεκαετία του ‘30.

Και μια τελευταία παρατήρηση. Εκείνοι που γνωρίζουν την «μαφία των τάφων» κάνουν λόγο για ποσά αστρονομικά και τεράστια διαφθορά γύρω την κτήση ή χρήση τάφων και τις τελετές ταφής. Ας ελπίσουμε ότι οι νέοι δημοτικοί άρχοντες θα πατάξουν τα κυκλώματα που λυμαίνονται τα νεκροταφεία, θησαυρίζουν από την ανθρώπινη οδύνη και εκμεταλλεύονται το εύλογο αίσθημα οφειλής των οικείων προς τον θανόντα. Ας ελπίσουμε επίσης ότι η αποτέφρωση –όταν επιτέλους ολοκληρωθούν οι διαδικασίες- θα συμβάλει στην ίδια κατεύθυνση. Μπορεί αυτό να είναι μια ελάχιστη παρηγοριά και δικαίωση για όσους δεν μπόρεσαν, με ευθύνη της πολιτείας, να ικανοποιήσουν την επιθυμία των δικών τους ανθρώπων.

4 σκέψεις σχετικά με το “Εις το πυρ το εξώτερον

  1. …υπάρχει μια νύξη για το θέμα στο Attenberg που παίζει αυτές τις μέρες. Επηρρεασμένη/ ξε-επηρρεασμένη από τον Κυνόδοντα, πρόκειται για μια πολύ καλή ταινία.

  2. Πολύ σωστά οσα γράφετε.Νομίζω οτι συναφές θέμα ειναι κ αυτο της ευθανασίας.Ελβετια κ Ολλανδια εχουν σχετικούς νόμους.Εμείς τι περιμένουμε? Ας γίνουν πράγματα τουλάχιστον σ αυτη την χώρα που δεν χρειάζονται χρήματα απλώς λίγο μυαλό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s