Η ψευδεπίγραφη λογοδοσία της αστυνομίας

Πάγιο αίτημα όσων παρακολουθούν το ζήτημα της αστυνομικής βίας είναι η διερεύνηση των καταγγελιών και η λογοδοσία των υπευθύνων. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν μπορεί παρά να δει κανείς επί της αρχής θετικά τη σύσταση «Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας» από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Εντούτοις, οι λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου αμέσως ανακόπτουν την ικανοποίηση.

Το Γραφείο δεν θα προβαίνει στη διερεύνηση της ουσίας μιας καταγγελίας αλλά θα αποφασίζει απλώς την προώθησή της στις αρμόδιες Υπηρεσίες ή την απόρριψή της ως απαράδεκτης. Συγκριτικά με το προηγούμενο προσχέδιο που συντάχθηκε επί υπουργίας Χρυσοχοϊδη, συρρικνώνεται σαφώς η λειτουργία του, αφού τότε γινόταν λόγος για «συλλογή, καταγραφή, αξιολόγηση και διερεύνηση ή περαιτέρω προώθηση προς διερεύνηση».

Επίσης, εξαλείφεται η διάταξη που προέβλεπε τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας από το επιστημονικό προσωπικό του Γραφείου και την υποβολή του πορίσματος στον Αρχηγό του οικείου Σώματος για την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου χωρίς διενέργεια άλλης έρευνας. Επίσης, δεν προβλέπεται η δυνατότητα να επιλαμβάνεται το Γραφείο αυτεπαγγέλτως, όταν για παράδειγμα δημοσιοποιούνται περιστατικά κακομεταχείρισης.

Η επιτροπή που θα αξιολογεί τις καταγγελίες απαρτίζεται από έναν επίτιμο Αρεοπαγίτη, τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους και έναν επίτιμο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή Εφετών. Η υψηλού επιπέδεου στελέχωση της επιτροπής αποτελεί ένδειξη της βαρύτητας που της αποδίδεται. Ωστόσο, η απουσία προσώπων με έμπρακτη πείρα και ευαισθησία σε ζητήματα αστυνομικής αυθαιρεσίας αποτελεί δυσαναπλήρωτο κενό.

Ανησυχία προκαλεί και η στελέχωση του Γραφείου: δεν προβλέπεται επιστημονικό προσωπικό αλλά ούτε καν αμιγώς πολιτικό προσωπικό που ως εγγύηση ανεξαρτησίας του Γραφείου θα διασκέδαζε υπόνοιες συγκάλυψης στο πλαίσιο της κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης.

Η πολλαπλή και μακροχρόνια περσινή διαβούλευση για το θέμα αυτό κακώς δημιούργησε λοιπόν αυξημένες προσδοκίες. Τελικά το πολυαναμενόμενο Γραφείο θα εξετάζει απλώς το παραδεκτό και μόνο της καταγγελίας. Κάτι τέτοιο όμως δεν αποτελεί ανεξάρτητο μηχανισμό διερεύνησης καταγγελιών και δεν δικαιολογεί τον τίτλο του Γραφείου περί αντιμετώπισης της αυθαιρεσίας.

Κρίμα, γιατί έτσι χάνεται άλλη μια ευκαιρία θαρραλέας τομής στο συγκεκριμένο ζήτημα. Κρίμα επίσης, γιατί η ηγεσία του Υπουργείου δεν αξιοποιεί τις συστάσεις των διεθνών οργάνων ελέγχου. Δεν ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα που πρέπει να πληροί ένας ανεξάρτητος και αποτελεσματικός μηχανισμός διερεύνησης καταγγελιών σύμφωνα με τον Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και μολονότι ούτε η προηγούμενη εκδοχή της διάταξης δεν ανταποκρινόταν πλήρως στα διεθνή πρότυπα, τώρα εγκαταλείπονται και οι όποιες θετικές της πτυχές.

Σε καιρούς κοινωνικής έντασης και αυξημένης αστυνομικής παρουσίας η επιλογή αυτή δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Μπορούν λοιπόν να μένουν ήσυχοι όσοι, μέσα στο Υπουργείο και την ΕΛΑΣ, θεωρούν ότι τα περιστατικά απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης καλώς μένουν αδιερεύνητα και ατιμώρητα.

9 σκέψεις σχετικά με το “Η ψευδεπίγραφη λογοδοσία της αστυνομίας

 1. Σωστά όσα αναφέρεις και επισημαίνεις,Κωστή. Μία ερώτηση, έχω.

  Δεν έχει καμμία θέση ή αρμοδιότητα ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Χρ.Παπουτσής;

  Αφορά, μόνο τον πρώην υπουργό;

 2. Γνωρίζουν ότι δεν τους συμφέρει να το κάνουν σωστά αλλά θεωρούν ότι κάτι πρέπει να κάνουν. θυμίζω τον δημόσιο διάλογο/διαφωνία Χρυσοχοϊδη/Διεθνούς Αμνηστίας όταν η δεύτερη άσκησε κριτική στο πρώτο σχέδιο νόμου. Το γραφείο αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα διεθνή πρότυπα.

  και κάτι εντελώς επουσιώδες έως και χαζό. Τη φωτογραφία αυτή από πού τη βρήκες; όχι ότι με χαλάει η παρουσία βαμμένου γαλλικού μανικούρ στο ολοκάθαρα ανδρικό χέρι αστυνομικού αλλά με εντυπωσιάζει κιόλας.

 3. meta’ apo’ polla xronia pou meno stin ellada….ilpisa oti h kainouries ghenies astinomikon tha allazane simperifora’….eno’ distikos vlepoume oti molis forane mia stoli h kavalane mia motosikleta ghinounte exousiates kai niotoun ameso pou boroun na kanoun oti theloun….koris pote’ na niotoun pou prota apo ola tha eprepe na eitan stin ipiresia tou politis…..kai afto’ mathenete mono me mia pedia pou prepi na arkisi apo ta sxolia klp…

 4. Αλήθεια, αυτό το Γραφείο έχει ερευνήσει κάτι ή δεν έχει συσταθεί καν; Πχ. έχει πει κάτι για τον «φοιτητή με τις πυτζάμες»; Ή μήπως αυτό το περιστατικό εμπίπτει στο «Γραφείο Υπουργικής Αυθαιρεσίας» που δεν θα συσταθεί ποτε;

  Πάντως, από τα πολλά «ταρατατζουμ» όταν ανακοινώθηκε ότι θα συσταθεί, έχει κανείς την εντύπωση ότι λειτουργεί ήδη. Οποτε επικοινωνιακά είναι μεγάλη επιτυχία, ότι έχει αξια για το ΠΑΣΟΚ δηλαδή…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s