Αίγυπτος, η δύναμη του δρόμου


Ο φτωχός Τυνήσιος μικροπωλητής Μοχάµεντ Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε, έβαλε φωτιά σε όλη την Βόρεια Αφρική και πέρασε στην Ιστορία των Αράβων. Λίγο πριν, ο αστυνομικός που τον χαστούκιζε έβαζε σε κίνηση τη θεωρία του χάους: μια πεταλούδα πέταξε στην Τυνησία, μια σκιά φόβου τάραξε τον ύπνο του 80χρονου Μουμπάρακ στην Αίγυπτο.

Ο τεκτονικός σεισμός ξεκίνησε εκείνη τη μαγική στιγμή που η αδικία και η στέρηση ξεπέρασαν ένα αδιόρατο κρίσιμο μέγεθος. Έτσι, σαν από καπρίτσιο της τύχης, το χέρι του αστυνομικού έσπρωξε ελάχιστα τον τεράστιο βράχο που για δεκαετίες (ή και αιώνες) ισορροπούσε στην άκρη του γκρεμού. Ο βράχος ακόμα πέφτει.

Η Αίγυπτος επιχειρεί να διαψεύσει ότι η τυραννία είναι αναπόφευκτη, ένα κισμέτ, μια ουρανόπεμπτη κατάρα για τους αραβικούς λαούς. Επιχειρεί να διαψεύσει όσους θεωρούν ότι η μια τυρανία, η στρατιωτική, μπορεί μόνο να αντικατασταθεί από μια άλλη, φονταμενταλιστική.

Οι αισιόδοξοι λένε ότι στην Αίγυπτο αναπροσδιορίζεται η ταυτότητα των Αράβων. Ο συλλογικός πυρετός μπορεί να είναι η γέννα μιας νέας περηφάνιας, ενός Αραβισμού με χαλαρότερο εναγκαλισμό της θρησκείας. Γιατί δεν είναι το Ισλάμ που δίνει τον τόνο στην πλατεία Ταχρίρ. Οι διαδηλωτές ζητάνε δημοκρατία, ελευθερίες, δικαιώματα, διαφάνεια, δικαιοσύνη. Όλες εκείνες τις αξίες δηλαδή που έχουν χαριστεί στην αποκλειστική χρήση της Δύσης. Η χρόνια αραβική αμηχανία απέναντί τους μοιάζει να διαλύεται καθώς γίνονται το νέο διακύβευμα του αραβικού «yes we can».

Η Δύση παρακολουθεί αμήχανη. Οι δυτικές ηγεσίες πιάστηκαν στον ύπνο, θύματα των μυστικών τους υπηρεσιών. Οι δυτικές κοινωνίες βλέπουν πολλά στερεότυπα να κλονίζονται στην πλατεία Ταχρίρ. Βλέπουν μια αραβική συγκέντρωση που δεν αποτελείται από φανατικούς γενειοφόρους του Ισλάµ. Βλέπουν πρόσωπα φωτεινά που δεν κραυγάζουν απειλητικά και ακατάληπτα. Βλέπουν στη πλατεία Ταχρίρ το θέατρο μιας γιορτής της συλλογικότητας από το αύριο. Μαθαίνουν ότι την ώρα της προσευχής περνούν στρατιωτικά ελικόπτερα και οι χριστιανοί φωνάζουν μαζί με τους μουσουλμάνους «Αλάχ Ακμπάρ» για να σκεπάσουν τον ήχο των ελικοπτέρων.

Στην Αίγυπτο, χώρα που ζει και αναπνέει στο δρόμο, ξαναθυμόμαστε τη πολιτική δύναμη του δρόμου. Το ποτάμι που φωνάζει «selmia» (είμαστε ειρηνικοί) δέχεται τις πλαστικές σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας. Το καθεστώς ξετυλίγει τις κλασικές καταφυγές κάθε αυταρχικού καθεστώτος. Περιορίζει την πληροφόρηση, αυξάνει την ανασφάλεια και τον φόβο, στέλνει αντιδιαδηλωτές και βίαιους προβοκάτορες.

Η Ελλάδα παρακολουθεί σχεδόν βουβή. Αν οι διαδηλωτές ήταν Παλαιστίνιοι και η καταστολή είχε ισραηλινό έμβλημα θα είχαμε έντονες αντιδράσεις από πολλές πλευρές: από την Αριστερά, κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική μέχρι τη Δεξιά, λαϊκή και ριζοσπαστική. Και βέβαια τον Μ. Θεοδωράκη, κοινή συνισταμένη των παραπάνω.

Υγ. Αφού γράφτηκαν τα παραπάνω, ήρθε η είδηση της παραίτησης Μουμπάρακ. Η δύναμη του δρόμου νίκησε.
Υγ.2 Οι φωτογραφίες δικές μου, από ένα ταξίδι στο Κάιρο τον Νοέμβριο του 09.

6 σκέψεις σχετικά με το “Αίγυπτος, η δύναμη του δρόμου

  1. …και βλέπουμε ακόμα έκπληκτοι τη στάση της προσευχής σαν την αποτελεσματικότερη απάντηση στους εκτοξευτές νερού http://www.youtube.com/watch?v=p2ezZeLtGyM&feature=watch_response
    και η νίκη απέναντι στα στερεότυπα φαντάζει ιλιγγιώδης.

    Εξαιρετικό κείμενο Κωστή…

  2. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αισιόδοξο από αυτή την εξέγερση, που τον τόνο έδωσαν νέοι και νέες πολίτες του ιστοκόσμου, που τα καλέσματα για δράση ήρθαν από τα blog, το twitter, το Facebook. Είναι η πιο καλή απόδειξη ότι όλοι εμείς που χάνουμε τον χρόνο μας εδώ, δεν χαζολογούμε, αλλά χτίζουμε κάτι που έρχεται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s