Η ξενοφοβία και οι πολιτικές επιμειξίες: ΠΑΣΟΚ και ακροδεξιά

Σε άρθρο της (Τα Νέα, 12/2) η κ. Άννα Φραγκουδάκη σημειώνει ότι το Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών διακινεί ψήφισμα για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Το ψήφισμα αναφέρεται στα πολιτικά αίτια της ανόδου της ακροδεξιάς, την κρίση των κομμάτων, την υψηλή αποχή στις εκλογές. Προτείνει σε όλα τα κόμματα-μέλη να καταδικάζουν απερίφραστα κάθε δήλωση ή πράξη ξενοφοβική, ρατσιστική ή εθνικιστική. Τους προτείνει να αρνούνται κάθε διάλογο με τους φορείς τους και να απομονώνουν όσα κομματικά τους στελέχη προσχωρούν σε εθνικιστικές και ρατσιστικές ιδέες.

Δεν είναι αμελητέες τέτοιες πρωτοβουλίες, ιδίως την περίοδο που η ύφεση και το μεταναστευτικό συνθέτουν εκρηκτικό μείγμα στην Ευρώπη. Θα ήταν αποτελεσματικότερες όμως, αν συνοδεύονταν από την αναγκαία αυτοκριτική για πράξεις ή παραλείψεις του παρελθόντος και του παρόντος.

Γιατί δύσκολα παραγνωρίζονται μερικά γεγονότα, όπως οι περιπτώσεις που η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ευνόησε την άνοδο της ακροδεξιάς για προφανείς εκλογικούς λόγους (βλ. Γαλλία).

Άλλοτε, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία (και η καθ’ ημάς εκδοχή της) δεν αντιστάθηκε επαρκώς στις αδηφάγες ορέξεις της ακροδεξιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εύγλωττη έλλειψη κυβερνητικής στήριξης προς την κ. Δραγώνα όταν δεχόταν τις γνωστές επιθέσεις. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα η εμπλοκή ή έστω ανοχή τμημάτων του κυβερνώντος κόμματος ήταν κραυγαλέα.

Κυρίως όμως αναφερόμαστε στην ενσωμάτωση μέρους του ξενοφοβικού οπλοστασίου στο λόγο και τα έργα της ευρωπαϊκής και εγχώριας κυβερνητικής σοσιαλδημοκρατίας. Εξηγούμαστε: όλο και περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζονται πλέον ως ζητήματα αστυνομικής και όχι κοινωνικής ασφάλειας. Αυτή η αποικιοποίηση του ζωτικού χώρου της κοινωνικής πολιτικής από μια μυωπική μικροδιαχείριση των συλλογικών φοβιών αποτελεί δείγμα μετατόπισης του κυρίαρχου πολιτικού λόγου της κεντροαριστεράς (πολλώ δε μάλλον της κεντροδεξιάς) σε έναν άξονα δεξιότερα της χριστιανοδημοκρατίας.

Η θεώρηση αυτή βασίζεται σε μια πλάνη, ότι δηλαδή όποιος οικειοποιείται επιχειρήματα της ξενοφοβικής δεξιάς (που, για να εξηγούμαστε, δεν τα μονοπωλεί κανείς πολιτικός χώρος) θα κλέψει και την πολιτική της αποτύπωση ή τουλάχιστον θα περιορίσει τις εκλογικές του απώλειες. Μεγάλο λάθος. Στην πραγματικότητα, όσο αναπαράγεται αυτός ο λόγος τόσο δικαιώνονται οι αυθεντικοί εκφραστές του, ενώ οι ιμιτατιόν απομένουν προσωρινοί και μάλιστα ανειδίκευτοι αχθοφόροι του.

Τέλος, στο επίπεδο του μικρομεσαίου στελεχικού δυναμικού των μεγάλων κομμάτων έχουν επισημανθεί ανοιχτοί δίαυλοι με εκείνες τις δυνάμεις που πυροδοτούν φυλετική ένταση και δυναμιτίζουν την ασφάλεια στις γειτονιές της Αθήνας και αλλού. Αυτό φάνηκε καθαρότερα μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Όμως το ψήφισμα των ευρωπαίων σοσιαλιστών καυτηριάζει οποιαδήποτε επαφή στελεχών των κομμάτων-μελών του με φορείς ξενοφοβικών ή ρατσιστικών απόψεων. Θα μου πείτε, και τι να κάνουν τα κακόμοιρα τα μικρομεσαία στελέχη όταν ακούν στη βουλή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δηλώνει: «Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τη Χρυσή Αυγή και με άλλες ομάδες που υπάρχουν εκεί, ώστε να μην προβαίνουν σε βιαιότητες»;

2 σκέψεις σχετικά με το “Η ξενοφοβία και οι πολιτικές επιμειξίες: ΠΑΣΟΚ και ακροδεξιά

  1. Να σημειώσω ότι η περίπτωση Δραγώνα ήταν επί ΝΔ όπως και το βιβλίο της ΣΤ΄ δημοτικού.

    Ωστόσο, προσωπικά αναζητώ περισσότερες ευθύνες στους φυσικούς αντιπάλους της ακροδεξιάς: στους δημοσιογράφους και στα αριστερά κόμματα και ομάδες. Ούτε οι αριστεροί του ΠΑΣΟΚ (σε επίπεδο κινήματος, όχι Κοινοβουλευτικό) ούτε τα κόμματα έθεσαν ποτέ επιτακτικά τον κίνδυνο της ακροδεξιάς. ίσως λίγο περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s