Ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις, δημόσιες διαπομπεύσεις

Αυστηρή δημόσια δήλωση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων κατά της Ελλάδας

Την Τρίτη, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης προέβη σε δημόσια δήλωση κατά της Ελλάδος για τις συνθήκες κράτησης των παράτυπων μεταναστών και τον σωφρονιστικό τομέα. Πρόκειται για το ύστατο «όπλο» της Επιτροπής, χρήση του οποίου έχει κάνει μόνο για την Τουρκία (1992 και 1996) και τη Ρωσία (για την Τσετσενία 2001, 2003, και 2007).

Η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει 10 αποστολές στη χώρα μας με επισκέψεις σε χώρους κράτησης. Οι εκθέσεις της συνοδεύονταν πάντα από συστάσεις, στην προσπάθεια ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τις ελληνικές αρχές. Αυτή είναι εξάλλου πάγια πρακτική της Επιτροπής, η οποία δεν αποτελεί ένα «αβίαστα καταγγελτικό» όργανο. Όμως οι συστάσεις αυτές δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη.

Από το 1997 η Επιτροπή τονίζει πως η κράτηση παράτυπων μεταναστών για εβδομάδες ή και μήνες, σε μη αεριζόμενα και κακοφωτισμένα ή ολοσκότεινα κελιά, χωρίς προαυλισμό αποτελεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Τα ίδια διαπιστώνονταν και στις επισκέψεις 2005, 2007, 2008 και 2009: κράτηση σε αστυνομικά τμήματα ή σε ακατάλληλες «εγκαταστάσεις – αποθήκες» για διαστήματα ακόμα και μεγαλύτερα των 6 μηνών, χωρίς προαυλισμό και υγειονομική περίθαλψη. Τον Σεπτέμβριο του 2009 διαπιστώθηκε επιπλέον ότι παρά τις παλαιότερες συστάσεις είχε σημειωθεί επιδείνωση της κατάστασης και στις φυλακές: υπερπληθυσμός, ανεπαρκής στελέχωση και κακή υγειονομική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση προειδοποιήθηκε για την επαπειλούμενη έκδοση δημόσιας ανακοίνωσης και ζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα. Πώς αντέδρασε; Ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες δεν τήρησε. Κατά την τελευταία επίσκεψη πριν δυο μήνες, η Επιτροπή διαπίστωσε την αναξιοπιστία των ελληνικών δεσμεύσεων και κατέγραψε συνθήκες πραγματικά αδιανόητες, ειδικά στην περιοχή του Έβρου. Κρατούμενοι με λιγότερο από ένα τετραγωνικό μέτρο στη διάθεσή τους, γυναίκες και παιδιά κρατούνταν μαζί με τους άνδρες, ακόμα και για μήνες. Οι υποσχέσεις, μεταξύ άλλων για τερματισμό της διοικητικής κράτησης σε αστυνομικά τμήματα και συνοριακούς σταθμούς, διαψεύδονταν στην πράξη. Έτσι φτάσαμε στη δημόσια δήλωση. Εμείς την προκαλέσαμε.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να αγνοηθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τα δυο εμπλεκόμενα υπουργεία και μάλιστα με μηδαμινούς πόρους. Δεν πρέπει επίσης να παραγνωριστεί το φορτίο των μεταναστευτικών ροών που επωμίζεται η χώρα μας. Η Επιτροπή αναγνωρίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τη σταθερή εισροή παράτυπων μεταναστών. Τονίζει μάλιστα πως η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ πρέπει να παράσχουν την δέουσα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά αυτό πρέπει να συμβαδίσει με τη σαφή βούληση των αρχών να λάβουν μέτρα.

Στην Ελλάδα πρέπει όμως να κατανοήσουμε ότι οι αντικειμενικές συνθήκες δεν αποτελούν δικαιολογίες γενικής χρήσης. Η αναξιοπιστία της χώρας μας στο σεβασμό των διεθνών προτύπων για τα δικαιώματα του ανθρώπου θυμίζει τα περίφημα “Greek statistics.” Σε παλαιότερες επισκέψεις της Επιτροπής είχαν σημειωθεί απόπειρες «εξαπάτησης» από τις αρχές με λανθασμένα στοιχεία και ανακριβείς πληροφορίες. Πάγια μέριμνα της διοίκησης δεν ήταν τόσο η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά το περίφημο: «πώς θα απαντήσουμε στους ξένους».

Ο βαλκάνιος μικρός ζαβολιάρης επέμενε να μην ακούει τις συστάσεις, να μην αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους, να μην παίρνει αποφάσεις. Προγράμματα, χρονοδιαγράμματα, υλοποίηση και αξιολόγηση συγκεκριμένων μέτρων παρέμεναν έννοιες εξωτικές. Ας μην αιφνιδιαζόμαστε λοιπόν όταν η αναξιοπιστία μας προκαλεί τη δημόσια επίπληξη ενός φορέα υπεράνω κάθε υποψίας ως προς την αμεροληψία και την τεκμηρίωση των διατυπώσεών του. Και επιτέλους, ας αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν πρέπει η πολιτεία να αναλωθεί για ακόμα μια φορά σε προσπάθειες απόσεισης ευθυνών, διασκέδασης εντυπώσεων ή υποβάθμισης των πραγματικών στοιχείων. Το θέμα ενολίγοις δεν είναι «τι θα πούμε στους ξένους» αλλά τι θα πούμε στον εαυτό μας, αντιμέτωποι με μια κατάσταση στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Αυγή, 26.3

5 σκέψεις σχετικά με το “Ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις, δημόσιες διαπομπεύσεις

  1. Στον εαυτό μας θα πούμε οτι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ! Προφανές…

    Νομίζω πάντως ότι αυτή η κυβέρνηση θα έπρεπε να κοιτάξει σοβαρά το θέμα, αν όχι για λόγους ανθρωπισμού για λόγους πρακτικούς. Με τόσες μίζες, τόσα ρουσφέτια, τόσες μετατάξεις Καρχιμάκηδων, τόσες παράνομες πισίνες, κάποιος απ’αυτούς μπορεί σύντομα να βρεθεί εκεί…

    Για να σοβαρευτώ: όταν λέτε «να μην αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους», τι ακριβώς συμβαίνει, δεν τους «απορροφούμε» (ΕΣΠΑ καλή ώρα), πάνε «τσάρκες» για πισίνες, … ;

    @ δείμος: για να είμαστε ακριβείς, δεν κάν_α_με λοβιτούρες στα οικονομικά, ακόμα κάν_ου_με, τώρα με τη βουλα της Τροικας, όχι απλώς της Eurostat.

    1. Δεν τους απορροφούμε (το Ταμείο Προσφύγων, Ταμείο Επιστροφών, Ένταξης Μεταναστών και Συνόρων) κι είναι ένας από τους λόγους που πολλοί περί τα προσφυγικά ασχολούμενοι είναι έξαλλοι μαζί μας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s