Εκκλησία και ρατσιστικός λόγος


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκκλησία και ρατσιστικός λόγος
ή
To μισαλλόδοξο κήρυγμα

Στην από άμβωνος ομιλία του της 14ης Αυγούστου 2011, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού στο δημοτικό διαμέρισμα Μελίτης της Φλώρινας, ο οποίος θα εκπέμπει στα σλαβομακεδονικά. Διερωτώμενος εάν ο σταθμός θα αποτελέσει όργανο προπαγάνδας της FYROM, ο Μητροπολίτης σπεύδει να προειδοποιήσει: «Αν είναι ναι, εγώ με τη νεολαία και με όσους θέλετε – θα το πω όπως το αισθάνομαι, δεν ξέρω τι θα γίνει -, αλλά αν πουν ναι και το κάνουν τουλάχιστον 40-50 πούλμαν πρέπει να φτάσουν εκεί και μαζί με τους εκεί αδελφούς της Φλώρινας και της Μελίτης να τα κάνουμε γυαλιά καρφιά. Αλλιώς δεν γίνεται δουλειά».

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δεν αμφισβητεί το δημοκρατικό δικαίωμα της έκφρασης των εκπροσώπων θρησκευτικών κοινοτήτων. Οι θέσεις τους, όμως, υπόκεινται καταρχήν σε δημόσια κριτική και αντιπαράθεση. Προφανής, επίσης, είναι η θεσμική υπόσταση και η σημασία τους καθόσον εκφέρονται από δημόσιους λειτουργούς της συγκεκριμένης θρησκευτικής κοινότητας και άπτονται πολιτειακών ζητημάτων.

Όταν, ωστόσο, ο δημόσιος και θεσμικός λόγος των εκκλησιαστικών φορέων προσλαμβάνει ρατσιστικές διαστάσεις (γεγονός όχι πρωτοφανές για την Ορθόδοξη Εκκλησία εάν θυμηθούμε και τον ρατσιστικό λόγο του Μητροπολίτη Πειραιώς π.χ. για τους Μουσουλμάνους) και υποκινεί άμεσα τους αποδέκτες του στην τέλεση παράνομων πράξεων φέρει όχι μόνον ιδιαίτερη απαξία, καθώς πρόκειται για άσκηση δημόσιας εξουσίας, αλλά παύει ξεκάθαρα να εμπίπτει στα συνταγματικά όρια της ελευθερίας του λόγου.

Η ΕΕΔΑ καταδικάζει το γεγονός και υπογραμμίζει ότι άλλες είναι οι αντοχές ενός φιλελεύθερου κράτους δικαίου έναντι του ρατσιστικού λόγου των ιδιωτών και άλλες έναντι συστηματικών ρατσιστικών εκτροπών από δημόσιους λειτουργούς. Οι ξενόφοβες εξάρσεις και η ανοιχτή προτροπή του Mητροπολίτη Θεσσαλονίκης σε βιαιοπραγίες κατά των προσώπων και πραγμάτων συγκεκριμένης ομάδας, εγείρουν ξανά το ζήτημα της -ανεπαρκούς μέχρι σήμερα- εφαρμογής του ισχύοντος νομικού πλαισίου (ν. 927/1979) για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων, με δεδομένη, μάλιστα, την πρόσφατη πρόθεση της Πολιτείας για την ενίσχυσή του. Παράλληλα, οι επίμαχες λεκτικές προσβολές συνιστούν ευθείες παραβιάσεις των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (άρθρα 184, 186 ΠΚ).

Η σαφής εκτροπή του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης από τη νομιμότητα δεν προκαλεί μόνο την ανοχή μιας φιλελεύθερης έννομης τάξης απέναντι στους επικίνδυνους τιμητές της ελευθερίας της έκφρασης και της διαφορετικότητας, αλλά επαναφέρει στην επικαιρότητα τα ζητήματα που απορρέουν από τον αναχρονιστικό εναγκαλισμό Kράτους και Eκκλησίας.

5 σκέψεις σχετικά με το “Εκκλησία και ρατσιστικός λόγος

 1. Ατυχές το άρθρο κι τελείως άστοχο.
  Μια κακιά στιγμή για το άριστο κατά τα άλλα ιστότοπο σας.

  Εξηγώ…

  Δεν υπάρχει καλός και κακός σωβινισμός, υπάρχει μόνο κακός. Ο εθνικισμός γίνεται επικίνδυνος όταν εμείς τον τροφοδοτούμαι, είτε με την αφέλεια μας, είτε με την εμπάθεια μας προς πρόσωπα και καταστάσεις.

  Αν υπήρχε κράτος που να προστατεύει τους πολίτες από τους Σκοπιανούς Εθνικιστές που βρίσκονται μάλιστα σε κατάσταση παράνοιας, κανείς δεν θα έδινε σημασία στις γραφικότητες του Θεσσαλονίκης.

  Αυτή την στιγμή στα Σκόπια είναι κυβέρνηση ένας γραφικός εθνικιστής (φανταστείτε τον Μιχαλολίακο της Χρυσής Αυγής Πρωθυπουργό) και θέλουν να ανοίξουν σταθμό με μέλη συγκεκριμένα άτομα ΜΚΟ, αφερέγγυα κι το λιγότερο ύποπτα υπο την προβειά των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (ναι καλά!), πρέπει εγώ να επιλέξω αν θα είμαι με τον ένα εθνικιστή ή τον άλλο που θέλει να τα κάνει γυαλιά καρφία;

  Γιατί στέλνουμε και τσουβαλιάζουμε όσους διαφωνούν με τα Σκοπιανή προπαγάνδα στην αγκαλιά επικίνδυνων αντιλήψεων σαν του Ανθιμου; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Μήπως μερικούς τους βολεύει η ύπαρξη του αυγού του φιδιού, για να έχουν λόγο ύπαρξης;

  Ευχαριστώ δεν θα πάρω, πιστεύω στην δημοκρατία και δεν με αγγιζουν κηρύγματα σαν του Ανθιμου αλλά δεν είμαι και μ***κας να με κοροιδεύουν και να παίζουν με την δημοκρατία μου, εισαγώμενα φασιστοειδή…

  1. Κατ΄ αρχήν δεν είναι άρθρο αλλά αναδημοσίευση δελτίου τύπου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα.

   Κατά δεύτερον, χωρίς να διαφωνώ καθόλου με την αξιολόγηση για το ποιόν του εθνικιστή Γκρούεφσκι (και ας μην εξετάσουμε τίνος η πολιτική ανέδειξε αυτόν τον κύριο και περιθωριοποίησε τους πιο νουνεχείς γιατί δεν είναι της παρούσης και θα πικραθούμε) δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς τον συμψηφισμό. Επειδή σε μια γειτονική χώρα επικρατούν εθνικιστές, δικαιούται δημόσιος λειτουργός και μάλιστα θρησκευτικός παράγοντας της εκκλησίας της επικρατούσας θρησκείας να απειλεί με πράξεις βίας κατά ελλήνων πολιτών που έχουν κατ’ αυτόν μειωμένη εθνική συνείδηση; Και όποιος καταδικάζει τέτοιες πρακτικές σημαίνει ότι κλείνει το μάτι στον εθνικισμό των γειτόνων; Ελάτε τώρα, δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό εννοείτε.

  1. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όσο κατακριτέο είναι εγχώριοι Ταλιμπάν να προτρέπουν σε άσκηση βία (που είναι κι αδίκημα αν πραγματοποιηθεί) το ίδιο είναι και η ίδρυση τέτοιου σωβινιστικού Ραδιοσταθμού και μάλιστα εισαγώμενου (δεν μας έφταναν οι δικοί μας).

   Η όποια ΕΕΔΑ παίρνωντας θέση υπερ του Ραδιοσταθμού μόνο τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» δεν υπερασπίζεται, μάλλον τα ευτελίζει και τα απαξιώνει στα μάτια του κόσμου, σαν μερικούς όψιμους οικολόγους που είναι υπερ της πυρηνικής ενέργειας (sic)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s