Δημόσια δήλωση: Δεσμοί ιθαγένειας πέρα από το αίμα & Ευρωπαϊκό κεκτημένο


πηγή: i red
Το i-RED, 10 μέλη του Δικτύου REDγια την καταπολέμηση του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, το Ελληνικό ForumΜεταναστών, το Asante, 12 κοινότητες προσφύγων και το ForumΠροσφύγων στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Ρατσισμού (ENAR), η Πλατφόρμα για τη Διεθνή Συνεργασία για τους Μετανάστες χωρίς χαρτιά (PICUM), το Δίκτυο για τα Δικαιώματα των Μεταναστών (MRN) και ηΕυρωπαϊκή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AEDH), εκφράζουν την υποστήριξή τους στη μεταρρύθμιση του Ελληνικού Νόμου περί Ιθαγενείας και στους μετανάστες εκείνους, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην Ελληνική και στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες ως πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις, σεβόμενοι και υπερασπιζόμενοι τους συνταγματικούς τους σκοπούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές τους αξίες.

Σε μία εποχή πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικο – πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ο σεβασμός και η αποκρυστάλλωση εννοιών όπως ‘συλλογικό καλό’ και ‘δημόσιο συμφέρον’ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν παρά μόνο αξιοποιώντας και χτίζοντας πάνω στους ανθρώπους και στην επιθυμία τους να υπηρετήσουν τη συλλογικότητα συμμετέχοντας παραγωγικά στην κοινωνία στην οποία ανήκουν.

Η Ελλάδα το 2010 υιοθέτησε έναν νόμο που έφερε τη χώρα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή οικογένεια εθνών και κοινωνιών, οι οποίες προσδιορίζουν την ταυτότητά τους μέσω από κοινές πολιτικές αξίες και αρχές.

Μέσω του Νόμου 3838/10 η Ελλάδα έχει συνδυάσει ακόμη πιο αποτελεσματικά και πιο γενναιόδωρα σε σχέση με τον προηγούμενο Κώδικα Ιθαγενείας το δίκαιο του εδάφους (jussoli) με το δίκαιο του αίματος (jussanguinis) και ως εκ τούτου, έφτασε το μέσο όρο των κρατών της Ευρωπαίκής Ένωσης.

Στον πυρήνα μίας τέτοιας μεταρρύθμισης βρίσκεται αυτό που σήμερα απασχολεί πρωτοβουλίες πολιτικού σχεδιασμού στην Ευρώπη. Η αναγνώριση των δεσμών μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών και των μεταναστών εκείνων που συγκαταλέγονται στα πλέον ενεργά και υποσχόμενα μέλη των πολιτών τους: παιδιά και ενήλικοι που έχουν γεννηθεί στη χώρα και/ ή έχουν διαμείνει για τουλάχιστον 3 – 5 έτη, έχοντας εγκαταστήσει το κέντρο των βιοτικών τους σχέσεων στην Ευρώπη.

Μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις στην Ευρώπη τελευταία έχουν ενθαρρύνει τις συνεχώς βελτιούμενες μεταρρυθμίσεις των εθνικών πολιτικών ιθαγενείας, όπως αυτή που σημάδεψε το θετικό βήμα της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση.

Με αφορμή την αμφισβήτηση ενώπιον δικαστηρίου της μεταρρύθμισης του Κώδικα Ιθαγενείας στην Ελλάδα, βάσει επιχειρημάτων όπως είναι η απειλή αλλοίωσης της εθνοτικής ή φυλετικής σύνθεσης ενός κράτους και η χωρίς χαρτιά κατάσταση των αιτούντων μεταναστών κατά το παρελθόν, οι υπογράφοντες οργανισμοί επιθυμούν να σημειώσουν ότι :

– Η διαμάχη σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου και γύρω από την σύνθεση ενός έθνους αποκλειστικά στη βάση σχέσεων αίματος / προγονικών δεσμών εγκυμονεί τον κίνδυνο αναζωπύρωσης ενός ήδη εκρηκτικού τοπίου μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας και διακρίσεων. Το τελευταίο προκύπτει δυστυχώς σε περιόδους έντονης κρίσης, όπως μας δείχνουν οι αφηγήσεις της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η ανάπτυξη και η πρόοδος των ευρωπαϊκών κρατών πέρα από τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή είναι ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό κεκτημένο που πρέπει να είναι σεβαστό και να αξιοποιείται ειδικά σε δύσκολες εποχές όπως η σημερινή.

-Οι άνθρωποι δεν μπορεί να είναι ‘’παράνομοι’’. Αυτό που μπορεί να υποχρεώσει μετανάστες να ζουν υπό ένα καθεστώς παράνομης διαμονής είναι οι αναποτελεσματικοί ή προβληματικοί νόμοι και η εφαρμογή τους. Αυτός είναι ο λόγος που όλες οι χώρες υποδοχής σύγχρονων μεταναστών έχουν εύλογα κάποια στιγμή καταφύγει σε προγράμματα νομιμοποίησης. Η ευρεία ανταπόκριση των μεταναστών στα τελευταία αποκαλύπτει τη βαθειά τους επιθυμία να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν στην κοινωνία, στην οποία διάλεξαν να ανήκουν.

Υπογράφοντες φορείς

· REDNetwork– Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του ρατσισμού & της ξενοφοβίας

Ludwig Boltzmann Institute of Human Rights(Austria)

Center for the Study of Democracy (CSD) (Bulgaria)

Symfiliosi(Cyprus)

Centre d’Etudes des Discriminations, du Racisme et de l’Antisémitisme (CEDRA)(France)

Immigrant Council of Ireland (ICI)(Ireland)

Númena – Research center on human and social sciences(Portugal)

Movimiento por la Paz, el Desarme y la Libertad- MPDL(Spain)

Mirovni inštitut – Inštitut za sodobne družbene in politične študije (Peace Institute – Institute for Contemporary Social and Political Studies)(Slovenia)

Centre Against Racism (Centrum mot racism, CMR)(Sweden)

· European Network Against Racism – ΕυρωπαϊκόΔίκτυοκατάτουΡατσισμού

· PICUM Πλατφόρμα για τη Διεθνή Συνεργασία για τους Μετανάστες χωρίς χαρτιά

· Migrants’ RightsNetwork – Δίκτυο για τα Δικαιώματα των Μεταναστών

· AEDH(Ευρωπαϊκή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)

· Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

· Asante

· 12 Μεταναστευτικές κοινότητες στην Ελλάδα:

ΚοινότητεςMali, Guinea, Uganda, Tanzania, Sierra Leone, Burkina Faso , Kenya, Cameroun, Sudan, Nigeria, Union of African Women East Africa, ΈνωσηΑφρικανώνΓυναικών,

· Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

· i-RED, Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα την Ισότητα & την Ετερότητα

2 σκέψεις σχετικά με το “Δημόσια δήλωση: Δεσμοί ιθαγένειας πέρα από το αίμα & Ευρωπαϊκό κεκτημένο

  1. Κι όμως στην Ελλάδα ο δημοκρατικότατος τούτος νόμος λειτούργησε αντιδημοκρατικά. Από τη μια, «έκοψαν» όσο μπορούσαν τον αριθμό που θα μπορούσε να πάρει ιθαγένεια μπροστά στις ακροδεξιές και ξενοφοβικές κορώνες -ώστε τελικά και τούτη η διάταξη να λειτουργήσει ως τυπικός θεσμός προκειμένου να είναι καλυμμένο το κράτος απέναντι στα ευρωπαϊκά όργανα- και από την άλλη, το χρονικό περιθώριο για ένταξη στην προκείμενη διάταξη ήταν μέσα στο καλοκαίρι…

  2. Όταν χιλιάδες ελληνοπαίδων (πολλοί με απεριόριστες ευκολίες, προγυμναστές, φροντιστήρια, κ.λπ.) τελειώνουν το λύκειο πολύ αργότερα από τον κανονικό χρόνο, απαιτούν από τα παιδιά της 2ης γενιάς μεταναστών, με όλες τις δυσκολίες (γλωσσικές και άλλες, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια) να έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα 6 χρόνια έως την συμπλήρωση της ηλικίας των 18 ετών (!). Δηλαδή ένας νέος που τελείωσε το λύκειο στα 19 ή στα 20 του χρόνια, ενδεχομένως και πολύ καλός μαθητής, κρίνεται ακατάλληλος για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τους εγκεφάλους του ΥΠ.ΕΣ. Τι να πει κανείς…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s