4 σκέψεις σχετικά με το “Ποιος είναι Έλληνας πολίτης;

 1. Σας ενημερώνω απλώς ότι στο συγκεκριμένο άρθρο σας δεν εμφανίζεται κάτω από τον τίτλο κανένα περιεχόμενο, ο δε σύνδεσμος του δεν φαίνεται ενεργοποιημένος ώστε κλικάροντας τον να μπορέσει ο/η αναγνώστης/ρια να αναζητήσει το περιεχόμενο του απ’ ευθείας από την πηγή, κάτι που συνέβη και στην προηγούμενη καταχώρηση σας: https://antiphono.wordpress.com/2011/12/09/2383/

 2. Δικό μου λάθος αναφορικά με αυτήν την ανάρτηση απλώς λείπει το εναλλακτικό κείμενο πίσω από την φωτογραφία ώστε να είναι αναγνώσιμη με την χρήση Screen Reader.

 3. Διάβασα το κείμενό σας στο protagon.gr και σας έστειλα το παρακάτω κείμενο, ένα συναφές του οποίου δυστυχώς δεν τον ανάρτησα οι υπεύθυνοι του, δυστυχώς, μονοπολιτισμικού σάιτ:

  » Κύριε Κωστή Παπαϊωάννου,

  διάβασα το κείμενό σας στο protagon.gr για το ποιός είναι Έλληνας πολίτης σήμερα και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η επίκληση του ’22 και των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής για να στηρίξετε τις απόψεις σας. Θεωρώ ανιστόρητη και απαράδεκτη την διατύπωση: » Ο Γ.Α. Βλάχος έγραφε το 1928: «Η “Καθημερινή” πολιτικάς σχέσεις με τους πρόσφυγας δεν θέλει να έχει. Δεν έχει διάθεσιν να ακούη πρόσφυγας πολιτικολογούντας, δεν συζητεί με επιτροπάς προσφύγων διά ζητήματα αφορώντα τον τόπον, δεν ζητεί ούτε ψήφους ούτε αναγνώστας εις τους συνοικισμούς (…) Δεν τους θέλομεν ούτε ως ψηφοφόρους, ούτε ως εκλογείς, ούτε ως εκλέξιμους, ούτε ως πολίτας δικαιουμένους να κυβερνούν την Ελλάδα».

  Και θεωρώ την άποψή σας ανιστόρητη και εκμεταλλευτική γιατί οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες:
  -ανήκουν σε μια άλλη ιστορική εποχή,
  -συνδέονται απολύτως με τη διαδικασία περάσματος στην εποχή του έθνους-κράτους και την διαδικασία της εθνικής ολοκλήρωσης που χαρακτήρισε όλες τις περιόδους κατάρρευσης των πολυεθνικών Αυτοκρατοριών,
  -υπέστησαν γενοκτονία με την κατηγορία ότι ήταν Έλληνες και
  -εκδιώχθηκαν από την εθνικιστική Τουρκία με την κατηγορία ότι δεν ήταν μουσουλμάνοι.

  Επίσης με ενοχλεί αφάνταστα το γεγονός ότι ως εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκμεταλλεύεστε τόσο εύκολα μια ιστορική εμπειρία για τους δικούς σας λόγους. Ενώ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ πράξει ουδέν για τους χιλιάδες ομογενείς πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση που τα δικαιώματά τους καταπατήθηκαν από το κράτος που φέρει το βαρύγδουπο όνομα «Ελλάς». Δεν έχετε εκφράσει την παραμικρή αλληλεγγύη για τους χιλιάδες ξεριζωμένους από τους πολέμους του μετασοβιετικού Καυκάσου, ούτε για όσους έχουν έρθει από την Κεντρική Ασία, όπου τους πέταξε η σταλινική βία αποκλειστικά και μόνο ως Έλληνες την περίοδο 1937-1949.

  Ποτέ δεν ασχοληθήκατε με αυτούς τους πληθυσμούς. 250.000 εξαθλιωμένοι ομογενείς έφτασαν στο βαλκανικό αυτό κράτος που το θεώρησαν το «έθνος-κράτος» τους και το οποίο διαπραγματεύτηκε τη μοίρα τους «ανταλλάσσοντας τους» κάποτε με τη Συνθήκη της Λωζάννης τη οποία πολύ νωρίς καταπάτησε, αποστερώντας τους το δικαίωμα της αποζημίωσης από την Ανταλλάξιμη Περιουσία την οποία αγρίως καταπάτησε;

  Με δυό λόγια τα όποια υπαρκτά ανθρώπινα δικαιώματα των νόμιμων ή παράνομων μεταναστών από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου έρχονται στην Ελλάδα -είτε ως πολιτικοί πρόσφυγες, είτε ως οικονομικοί μετανάστες, είτε ως παραδοσιακοί τυχοδιώκτες (δε σας βλέπω να κάνετε καμιά διάκριση αυτών των κατηγοριών)- ανήκουν σε άλλη κατηγορία και ακριβώς γι αυτό μην μας επικαλείστε ως άλλοθι για να στηρίξετε πάνω τους πολιτικές ή ιδεοληψίες. Με δυό λόγια, αρκεστείτε στα παλαιοελλαδίτικά σας σχήματα και στόχους και σταματήστε να εκμεταλλεύεστε τη Μνήμη του προσφυγικού ελληνισμού.

  Με ιδιαίτερη εκτίμηση

  Ανδρέας Ζαχαριάδης

  Υ.Γ.

  Τα ζητήματα αυτά του προσφυγικού ελληνισμού έχουν αναλυτικά παρουσιαστεί και μελετηθεί. Μια περιπλάνηση στο μπλογκ «Πόντος και Αριστερά» θα σας δώσει τα άγνωστα στοιχεία μια ανθρώπινης ενδοελλαδικής τραγωδίας για την οποία από ιστορικής πλευράς έχουν ευθύνες τόσο ο Γεώργιος Βλάχος, όσο και ο Παντελής Πουλιόπουλος και την ιστορική συνέχεια αυτών των ευθυνών έχουν οι διάφοροι ψευρο-αντιρατσιστές Αρνητές της Γενοκτονίας που κυριαρχούν σε διάφορους ΔΟΛιους χώρους..»

  1. Προφανώς αναφέρεστε στο κείμενο που δημοσιεύεται εδώ.
   Ευχαριστώ για τον κόπο σας να στείλετε το σχόλιό σας για ένα θέμα που προφανώς σας είναι οικείο και ευαίσθητο. Φοβάμαι πως μου καταλογίζετε προθέσεις που δεν έχω διότι ένα συλλογιστικό σχήμα μου (αφού ο Βλάχος έγραφε αυτά για τους Έλληνες πρόσφυγες της Σμύρνης φανταστείτε πόσο ξένους αισθάνονται τους μετανάστες πολλοί σημερινοί συνέλληνες) σας φάνηκε αυθαίρετο ή αστήρικτο.
   Από εκεί και πέρα η γενικευμένη επίθεση, οι χαρακτηρισμοί και η δίκη προθέσεων δε νομίζω ότι βοηθάει ούτε τη συζήτηση ούτε -κυρίως- τις θέσεις σας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s