Ερώτηση Αθανασίου Πλεύρη (χωρίς σχόλια)

EΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Στις 21-3-12 κατά την παρουσίαση από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) του «Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας» (που αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ Κωστής Παπαϊωάννου στηλίτευσε τους πολιτικούς αρχηγούς που «αντί να καταδικάζουν, μιλούν για το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και στοχοποιούν ομάδες».

Η εν λόγω αναφορά έγινε σε βάρος του Προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ του οποίου την θέση περί του αυτονόητου δικαιώματος αυτοπροστασίας για κάθε πολίτη προσπάθησε να διαστρεβλώσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ. Προκαλεί εντύπωση πως η ΕΕΔΑ (επιτροπή υπαγόμενη στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης), αν και είναι δημόσιος φορέας, επιτίθεται σε κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα και μάλιστα για θέμα που άπτεται της προστασίας βασικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών! Τίθεται επομένως ένα ζήτημα όχι μόνο ισορροπημένης λειτουργίας της Επιτροπής αυτής αλλά και αξιοπιστίας της όταν η ΕΕΔΑ αρθρώνει έναν τόσο ακραίο πολιτικό λόγο.

Το θέμα της αξιοπιστίας βεβαίως έχει να κάνει με την σύνθεση της εν λόγω Επιτροπής. Εδώ υπενθυμίζεται ότι εκτός του Πρόεδρου της Κωστή Παπαϊωάννου, της Επιτροπής ηγείται και η Α΄ Αντιπρόεδρος κα. Αγγελική Αργυροπούλου-Χρυσοχοϊδου ως εκπρόσωπος στην ΕΕΔΑ του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Για την τελευταία μάλιστα ΜΚΟ υπάρχει από το έτος 2005 έκθεση του Γραφείου Εσωτερικού Ελέγχου Υπηρεσιών του ΟΗΕ (OIOS) σε σχέση με χρηματοδοτούμενα από τα Ηνωμένα Έθνη προγράμματα στην Ελλάδα, στα οποία συμμετείχε το ΕΣΠ ως εταίρος. Στην συγκεκριμένη έκθεση των ελεγκτών του ΟΗΕ με αριθμό AR2005/121/02 επισημαίνονται προβλήματα στην μισθοδοσία του ΕΣΠ (οι καταβαλλόμενοι μισθοί δεν συμφωνούσαν με τους προϋπολογισθέντες, δεν εμφανίστηκαν συμβάσεις εργασίας για το σύνολο του μισθοδοτούμενου προσωπικού), στην διαχείριση παγίων από την διοίκηση του (μη απογραφή εξοπλισμού που δόθηκε στο ΕΣΠ από τον ΟΗΕ) κ.ά. Δημιουργείται εύλογα λοιπόν η απορία πως διάφοροι εκπρόσωποι ΜΚΟ μετατρέπονται σε τιμητές αρχηγών πολιτικών κομμάτων, δρώντας υπό την αιγίδα κρατικών φορέων, την στιγμή που οι εν λόγω ΜΚΟ αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα αξιοπιστίας.

Επειδή με Απόφαση του Πρωθυπουργού (ΦΕΚ Β΄2787 / 5.12.2011) ασκείτε εποπτεία στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης στην οποία ανήκει η ΕΕΔΑ, ερωτάσθε:

1. Πόσο στοίχισε το 2011 η λειτουργία της ΕΕΔΑ στο Ελληνικό Δημόσιο;

2. Στήριξε η ΕΕΔΑ οικονομικά ΜΚΟ; Αν ναι, ποιες, με πόσα χρήματα και για ποιους λόγους; Να κατατεθούν στοιχεία ανά έτος (2010, 2011 και 2012).

3. Πως νομιμοποιείται η ΕΕΔΑ να στηρίζει επιλεκτικά ορισμένα «δικαιώματα» και να αγνοεί άλλα όπως το αυτονόητο δικαίωμα της αυτοπροστασίας του κάθε Έλληνα πολίτη;

4. Νομιμοποιείται η ΕΕΔΑ από κάποια ανώτερη αρχή να διαστρεβλώνει τα λεγόμενα πολιτικού αρχηγού; Αν όχι, ποια μέτρα θα λάβετε προκειμένου αυτό το κρατικό όργανο να λειτουργεί εντός των πλαισίων που θέτουν το Σύνταγμα και ο ιδρυτικός του νόμος;

5. Γίνεται κάποιος έλεγχος σχετικά με τα πεπραγμένα των ΜΚΟ που καλούνται να συμμετάσχουν στην ΕΕΔΑ με εκπροσώπους τους; Αν όχι, τι σκοπεύετε να πράξετε έτσι ώστε να ενισχύσετε την αξιοπιστία της Επιτροπής εφαρμόζοντας βασικές δικλείδες ασφαλείας όπως είναι ο οικονομικός έλεγχος των
ΜΚΟ;

Αθήνα, 23.3.2012
Ο ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Πλεύρης, Βουλευτής Α’ Αθηνών

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

2 σκέψεις σχετικά με το “Ερώτηση Αθανασίου Πλεύρη (χωρίς σχόλια)

  1. Αυτό θα πει παρέμβαση βουλευτού για λογοκρισία Οργανισμών ή ΜΚΟ… Να μένουν στο απυρόβλητο οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα, να μην κρίνονται, ας είναι ελεύθεροι να δημαγωγούν…

    Ου να μου χαθείτε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s