Όταν η διαφθορά ξεχειλίζει από την πισίνα

«Στην είσοδο του προαυλίου υπάρχει διακοσμητικός βράχος εν είδει καταρράκτη από τον οποίο ξεκινά ροή νερού που μέσω ενός διαμορφωμένου αύλακα επενδεδυμένου με πέτρα, οδηγείται σε κατασκευή συλλογής νερού ορθογωνικού σχήματος, εξωτερικών διαστάσεων 7,38 Χ 4,17, εσωτερικά επενδεδυμένη με πλακίδια και με εσωτερικά επιτοίχιο φωτισμό. Το βάθος είναι κλιμακωτό (…) Στον έναν αναβαθμό έχει τοποθετηθεί αντλία, η οποία μεταφέρει το νερό στον υπερκείμενο διακοσμητικό βράχο και το νερό επανέρχεται με φυσική ροή.(…) Στο χώρο επίσης έχει τοποθετηθεί προκατασκευασμένη ψησταριά πλησίον του εσωτερικού φράχτη. Ακόμη περιμετρικά του κήπου έχουν κατασκευασθεί κλουβιά με διάφορα είδη πτηνών». (Από το πόρισμα της αυτοψίας στον χώρο του Ψυχιατρικού Καταστήματος Κορυδαλλού που παραδόθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης)

Η είδηση για τις ιδιότυπες κατασκευές στον χώρο του Ψυχιατρείου των Φυλακών Κορυδαλλού προκάλεσε κυρίως θυμηδία. Την ιλαρή εικόνα συμπλήρωσε ο αειθαλής υπηρεσιακά, χαλκέντερος πολιτικά, γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Αραβαντινός, ισχυριζόμενος ότι, αφού η πισίνα και το μπάρμπεκιου κατασκευάστηκαν με έξοδα των σωφρονιστικών υπαλλήλων(!), δεν υφίσταται πρόβλημα. Τον απασχολούσε μάλιστα κυρίως το πώς διέρρευσαν οι φωτογραφίες.

Η ανάλαφρη και ήπια υποδοχή της υπόθεσης από ΜΜΕ και κοινή γνώμη φανερώνει προχωρημένη αίσθηση του γελοίου και εξοικείωση με το δημόσιο ψεύδος. Φυσικά, κατά βάθος όλοι εικάζουν ότι αποδέκτες των σωφρονιστικών ανέσεων ήταν μάλλον κάποιοι προνομιούχοι και αδρά αμείβοντες κρατούμενοι. Τέτοια έκταση διαφθοράς όπως αυτή που υπονοείται από το περιστατικό μάλλον συναντάται σε φυλακές χωρών όπως το Μεξικό ή η Ρωσία.

Όποιος βέβαια παρακολουθεί τα σωφρονιστικά μας πράγματα δύσκολα πλέον εκπλήσσεται. Είναι όμως αυτή η εξόχως προκλητική είδηση μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τον Κορυδαλλό του υπερπληθυσμού, της ασφυκτικής υπερσυγκέντρωσης κρατουμένων, της ανυπαρξίας προγραμμάτων δραστηριοτήτων, την ανεπαρκούς ιατρικής και υγειονομικής φροντίδας, της έλλειψης προσωπικού φύλαξης, των άθλιων συνθηκών κράτησης που τόσες καταδίκες μάς έχουν χαρίσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτή την ευκαιρία χαρίζουν στην κοινή γνώμη και στον Υπουργό οι δεσμοφύλακες με την πισίνα-ευγενή χορηγία στο κοινωνικό σύνολο. Θα είναι λοιπόν λάθος να αρκεστούμε στην ευκολία της σκανδαλοθηρικής ανάγνωσης της είδησης και να χάσουμε το δάσος.

Μπορεί ο κ. Ρουπακιώτης να ασχοληθεί αποφασιστικά με τα ζητήματα των φυλακών; Γνωρίζει την άθλια κατάσταση, έσπευσε άλλωστε αμέσως μόλις ανέλαβε να επισκεφτεί τις φυλακές και να συνομιλήσει με τους κρατούμενους. Γνωστή και η ευαισθησία του για τα θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου και προστασίας του κράτους δικαίου. Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι προωθούνται τρία νομοσχέδια για το πλαίσιο ενός νέου σωφρονιστικού κώδικα, τα ναρκωτικά και την ελαστικοποίηση των όρων αποφυλάκισης για συγκεκριμένα μικροαδικήματα. Θυμίζουμε απλώς ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Η πολιτική δειλία και ο καιροσκοπισμός έφτασαν τα πράγματα στο απροχώρητο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά: αναπαύεται στο υπουργικό συρτάρι από την εποχή Καστανίδη, ο οποίος για κάποιον από τους παραπάνω λόγους το κράτησε εκεί. Ακολούθησε η αχαρακτήριστη στάση Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ που επένδυσαν στη ρητορική του φόβου και υπονόμευσαν την προώθησή του από τον επόμενο υπουργό. Αποτελεί λοιπόν δύσκολο στοίχημα η προώθηση του νόμου από τη σημερινή κυβέρνηση.

Ζητούμενο πάντως δεν είναι μια ακόμα απόπειρα αποσυμφόρησης με αμφίβολα αποτελέσματα. Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει 5 τέτοιες απόπειρες. Το αποτέλεσμα; Σήμερα οι ελληνικές φυλακές έχουν 3.000 υπεράριθμους κρατούμενους. Τα προβλήματα είναι δομικού χαρακτήρα και αφορούν το ευρύτερο πλαίσιο απονομής δικαιοσύνης και σωφρονισμού. Να η ευκαιρία λοιπόν κ. Υπουργέ.

Το αποφασιστικό χτύπημα στα κυκλώματα των φυλακών δεν μπορεί να περιμένει. Ας ξεκινήσει από τα απλά. Είναι για παράδειγμα αδιανόητο σωφρονιστικοί υπάλληλοι να υπηρετούν επί δεκαετίες στις ίδιες θέσεις, αντιμετωπίζοντας πειρασμούς και πιέσεις που μπορούν να κάμψουν και τις πιο ισχυρές αντιστάσεις. Και πάντως, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αντί να ισχυρίζονται πως «χορηγούν» πισίνες από τον πενιχρό μισθό τους, καλά θα κάνουν να τηρούν τον Σωφρονιστικό Κώδικα. Και το Υπουργείο οφείλει να τους υποχρεώσει να το κάνουν. Τρόποι υπάρχουν.

Και μια τελευταία παρατήρηση. Η κουρασμένη ευθυμία με την οποία αντιμετωπίσαμε την πισίνα του Κορυδαλλού δείχνει μάλλον ότι συνηθίσαμε το πρόσωπο του τέρατος και πια δεν μας τρομάζει. Φταίνε και οι σκανδαλοθηρικές πρακτικές με οσμή διαπλοκής που εν μέρει το εξέθρεψαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»: τώρα δημοσίευσε τις φωτογραφίες από την πισίνα στη φυλακή, πρόσφατα είχε ανερυθρίαστα δημοσιεύσει φωτογραφίες του κρατουμένου κ. Τσοχατζόπουλου και παλιότερα τις φωτογραφίες Τζέκου-Ζαχόπουλου Δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει, τα λαγωνικά της εφημερίδας ή την πίστη τους στη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Όταν η διαφθορά ξεχειλίζει από την πισίνα

  1. Μα τι έχετε πάθει όλοι σήμερα; Φαντάζομαι στο τέλος αναφέρεστε στην κυρία Εύη Τ_σ_έκου κι όχι στον Χρήστο Τ_ζ_έκο. Ο Old Boy έκανε το ακριβώς ανάποδο…

    ΥΓ. Για να πω κάτι και για την ουσία του θέματος: μήπως ο Υπ. Δικαιοσύνης θα μπορούσε να ασχοληθεί και λίγο με τις καταγγελίες του πρακτορείου Reuters για τις «πυραμιδούλες» ελληνικές τράπεζες και ειδικά την τράπεζα Πειραιώς; Ειδικά τώρα που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με τα ωραία λεφτουδάκια που θα δανειστούν και θα χωστάνε οι πολίτες-κορόϊδα;

    http://www.reuters.com/article/2012/07/16/us-greece-banks-idUSBRE86F0CL20120716

    Αυτά επίσης μόνο σε μπανανίες και σε χώρες όπως το Μεξικό και οι Ρωσία συμβαίνουν, κι όχι σε χώρες στον «σκληρό πυρήνα του Ευρώ», και εθίζουν τον κόσμο στην διαφθορά και την ατιμία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s