2 σκέψεις σχετικά με το “Debate: Στην Ελλάδα είμαστε ρατσιστές

 1. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση.
  Όμως θα επιμείνω σε αυτό που σας ρώτησα και σήμερα το πρωί στο σχολείο.
  Εφόσον ειπώθηκε οτι οι συζητήσεις είναι δημόσιες και μάλιστα το θέμα ήταν για το αν στην Ελλάδα είμαστε ρατσιστές,για ποιo λόγο να υπάρχει εισητήριο και μάλιστα ποσού που μόνο συμβολικό δεν θα λέγαμε;Ξέρουμε όλοι ότι στην Ελλάδα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων καταφέρνουν να »κερδίζουν» μόνο τα »προς το ζην».Πώς λοιπόν θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να καταβάλουν αυτό το ποσό ώστε να παρακολουθήσουν τη συζήτηση;Δεν υποτίθεται οτι όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουμε πρόσβαση στον πολιτισμό και την παιδεία;Κάποιος που δεν έχει χρήματα σαφώς και δεν θα μπορούσε να ακούσει το debate.
  Αυτό κύριε δεν είναι ρατσισμός;

  1. Ευχαριστώ για το σχόλιο-απορία.
   Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια εκδήλωση, μέρος του πολύ πλούσιου προγράμματος εκδηλώσεων χώρων όπως η Στέγη, πρέπει ίσως να συμβάλει όσο της αναλογεί στην υψηλού επιπέδου λειτουργία ενός τόσο σημαντικού και σπάνιου χώρου πολιτισμού. Άρα ένα εισιτήριο δεν είναι παράλογο. Από την άλλη, συμφωνώ ότι το ύψος του συγκεκριμένου εισιτηρίου ήταν δυσανάλογα υψηλό, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπήρχαν εμφανή έξοδα εκτός από τα πάγια έξοδα του χώρου. Για παράδειγμα, δεν συμμετείχε ξένος ομιλητής, ενώ κανείς από τους συμμετέχοντες προφανώς δεν κόστισε οικονομικά στη διοργάνωση.
   Ζούμε μια αντίφαση βέβαια, λόγω της κρίσης. Οι χορηγίες μειώνονται, άρα ακόμα περισσότερο πρέπει οι εκδηλώσεις να είναι αυτοχρηματοδοτούμενες από τα εισιτήρια. Από την άλλη, όπως λες, τα εισιτήρια αυτά για πολύ κόσμο είναι απαγορευτικού ύψους. Έχεις δίκιο.
   Πάντως, στην τελευταία σου παρατήρηση, δωρεάν πολιτισμός και παιδεία στην πράξη δεν υπάρχει και αυτό λίγο πολύ όλοι το ξέρουμε. Αυτό δεν είναι βέβαια ρατσιστικό με την αυστηρή έννοια αλλά άδικο σίγουρα είναι. Και πάντως, το κράτος έχει κανονικά την υποχρέωση να παρέχει δωρεάν πολιτισμό και παιδεία. Η Στέγη είναι ιδιωτικός χώρος πολιτισμού, όπως τόσοι και τόσοι στο εξωτερικό που έχουν εισιτήριο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s