Ο επιτυχημένος υπουργός

Ένας πραγματικά επιτυχημένος υπουργός φέρνει σε πέρας την ειδική αποστολή του. Ένα απασφαλισμένο όπλο πολιτικού ευτελισμού, μια βόμβα διασποράς της χυδαιότητας, μια νάρκη κατά προσωπικού, μια διαρκής προσβολή σε νοημοσύνη και αισθητική. Κι όμως τα καταφέρνει: την ώρα που συστηματικά και συντεταγμένα με το ένα χέρι ξηλώνει τις κλωστές από τα τελευταία ίχνη του δημόσιου συστήματος περίθαλψης, με το άλλο μάς δείχνει τις (πραγματικές) παλινωδίες και χασμωδίες του ΣΥΡΙΖΑ και ουρλιάζει μέσα στο αυτί μας έως ότου παραδοθούμε. Ποντάροντας στη συλλογική κόπωση και σύγχυση, ο αστέρας της trash tv, ο τηλεπωλητής βιβλίων με το κιλό, ζαλισμένος κι ο ίδιος από τον ρόλο του (ο Γεωργιάδης υπουργός, όπως κάποτε λέγαμε ο Καραγκιόζης φούρναρης), λειτουργεί διαρκώς σαν το μελάνι της κυβερνητικής σουπιάς. Κουστούμι, τζελ, ατάκα με στριγγιά φωνή: το επόμενο στάδιο της σαμαρικής ευτέλειας. Χάλι δίχως πάτο.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ο επιτυχημένος υπουργός

 1. Πειραιάς 30 Νοεμβρίου

  Μια Πρόταση: ΑΣ ΟΧΥΡΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟ 1987

  (Πριν μας γυρίσουν στο 1950 και μας εξοντώσουν εκεί)

  Απευθύνομαι και παρακαλώ, ενώπιον της ανθρωπιστικής κρίσης που συντρίβει τους πιο αδύνατους, να παρέμβουν:
  1. Το Υπουργείο Υγείας
  2. Την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία
  3. Το Συνήγορο του Πολίτη
  4. Την Εθνική Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
  5. Την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές
  6. Τους Συναδέλφους μου και τους άλλους εργαζόμενους στα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία , τις άλλες Μονάδες Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ και στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας των ΝΠΙΔ
  7. Κάθε ενδιαφερόμενο για την τύχη των Ψυχικά πασχόντων , των νοητικά υστερούντων, των ψυχογηριατρικών αρρώστων και των εξαρτημένων από ουσίες

  Κανείς μας πια δεν μπορεί να καμώνεται πως δεν ήξερε. Αυτό που περιμένει τους ψυχικά πάσχοντες, τους νοητικά υστερούντες ,τους ψυχογηριατρικούς αρρώστους και τους εξαρτημένους από ουσίες όλοι το ξέρουν ή όφειλαν να το μάθουν: Η ηθική εξουδετέρωση , ο πλήρης αποκλεισμός τους , ο ψυχικός και σωματικός βασανισμός τους και ο εν μαρτυρίω θάνατος πολλών είναι η μοίρα εκείνων που πάσχουν και όσων αρρωστήσουν στο μέλλον.

  Η ευθύνη όλων και προ παντός των ψυχιάτρων –προσώπων και συλλογικών τους οργάνων- θα είναι μεγάλη, εάν συνεχίσουμε να παρακολουθούμε απαθείς και ημιπαράλυτοι την μοιραία εξέλιξη των πραγμάτων.

  Γι’ αυτό ας πάρουμε επί τέλους την απόφαση που πρέπει: Κι αντί να θάψουμε τους νεκρούς μας , ας θάψουμε τα όνειρά μας.

  Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση , όπως κάποιοι την ονειρεύτηκαν , πέθανε πριν καν ξεκινήσει .Έμποροι ανθρώπων, ονείρων και ιδεών και μεταπράτες της ανθρώπινης οδύνης , επήλυδες στο χώρο της ψυχικής Υγείας, αλαζόνες ιππείς της δοτής εξουσίας , οσφυοκάμπτες των υπουργικών προθαλάμων, και των γραφειοκρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,επιτηδείως διαπλεκόμενοι με όλους εκείνους που μπορούν να δώσουν και να πάρουν τη συντηρούσαν επί χρόνια, συρρικνωμένη και ευτελώς φτιασιδωμένη προς εντυπωσιασμό των αφελών και δικαιολόγηση μιας άνευ προηγουμένου κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Και ακόμη και τώρα κάποιοι από αυτούς τολμούν να ασελγούν , εν ονόματί της, στο ρημαδιό που αφήσανε.

  Ας ξεχάσουμε λοιπόν την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που ονειρευτήκαμε.
  Και ας βρούμε το θάρρος να το παραδεχτούμε : Οι επιτήδειοι μας νικήσανε.. Τριάντα και περισσότερο χρόνια πήγαν χαμένα. Και ακόμη χειρότερο : Αν τους αφήσουμε, αν αφήσουμε όλους αυτούς τους επιτήδειους , τους ιδιοτελείς , τους άσχετους και τους ανίδεους και τους πολιτικάντηδες της κακιάς συμφοράς να διαφεντεύουν ανεμπόδιστοι την εξέλιξη των πραγμάτων, θα ξαναγυρίσουμε σε λίγο καιρό στα μέσα του περασμένου αιώνα.

  Ας συντονίσουμε λοιπόν τις προσπάθειές μας για να αποτρέψουμε τα χειρότερα .
  Και προτείνω να τις επικεντρώσουμε προς το παρόν , παραμένοντας ανυποχώρητοι σε τρεις βασικούς στόχους:

  1. Κανείς άρρωστος χωρίς τροφή , ρούχα και ασφαλή και ευπρεπή στέγη, χωρίς τη θεραπεία, τη περίθαλψη και τη φροντίδα που χρειάζεται, χωρίς τα φάρμακα που θα ορίσει ο γιατρός του.
  Καμιά μεταφορά αρρώστου ,από το χώρο διαβίωσής του σε κλινική Ειδικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου ή Ψυχιατρικού Τομέα Γενικού Νοσοκομείου, σε άλλο χώρο χωρίς τη δική του έγγραφη αίτηση . Για τους αρρώστους που δεν είναι σε θέση να δηλώσουν τη βούλησή τους ή βρίσκονται σε καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης υποχρεωτική η γραπτή σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή της κλινικής που νοσηλεύεται. Εφιστάται η προσοχή των Διευθυντών ψυχιάτρων ότι η επιλογή της κατάλληλης για τον κάθε άρρωστο Μονάδας Ψυχικής Υγείας ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη τους και ότι το φαινόμενο της βίαιης και παράνομης μεταφοράς αρρώστων με εμφανή αδυναμία να δηλώσουν τη βούλησή τους σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας των Ν.Π.Ι.Δ. (που επί χρόνια μάλιστα λειτουργούσαν χωρίς καν άδεια λειτουργίας )και κανείς δεν γνωρίζει την τύχη τους δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επαναληφθεί.

  2. Ουδείς εργαζόμενος απολύεται παρά μόνο για χρήση πλαστών προσόντων ή για παράβαση των καθηκόντων του τέτοια που σύμφωνα με το Πειθαρχικό Δίκαιο επισύρουν την ποινή της απόλυσης και με τη διαδικασία που προβλέπεται.

  Και όταν αυτά τα πετύχουμε και τα στεριώσουμε ας ξεκινήσουμε από την αρχή.
  Όπως τότε το 1987. Τότε που λέγαμε ότι στόχος της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης δεν είναι απλώς να επιβιώσει ο άρρωστος . Αλλά να επιβιώσει ως άνθρωπος. Δεν είναι να υπάρχει ως όν που οι μόνες ανάγκες του και τα μόνα του δικαιώματα είναι « Μαμ, κακά και νάνι» .Και οι μόνες του υποχρεώσεις να είναι αποκλεισμένος εκεί που θα τον βάλουμε και να μη πειράζει, να μη ενοχλεί , να μη φοβίζει ούτε να ταράζει την μακάρια και ανεύθυνη γαλήνη των άλλων. Τότε που λέγαμε πως η αλήθεια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης , σκοπός ,πνεύμα , αίμα και σάρκα της είναι να ξαναβρεί ο άρρωστος το χαμένο του Πρόσωπο, να ξαναζήσει το θαύμα μιας μοναδικής και ανεπανάληπτης ύπαρξης που παραμένει η ίδια και ταυτόχρονα διαφορετική στη πορεία του χρόνου. Ένα Πρόσωπο που έχει και άλλες ανάγκες εκτός από τις βασικές για την επιβίωση του. Να νιώσει τη χαρά της δημιουργίας, τη χαρά από την αγωγή της ψυχής του, τη χαρά από την συνύπαρξη εν κοινωνία και σχέση με τους άλλους , τη χαρά από την ανταλλαγή συναισθημάτων και όλες τις άλλες κοινές και πανανθρώπινες χαρές (και τις λύπες). Και ακόμη τη χαρά από τη συνείδηση και την εκπλήρωση του χρέους. Τότε που λέγαμε πως κανείς άρρωστος δεν πρέπει στο μέλλον να χάσει το Πρόσωπό του.

  Χάρης Βαρουχάκης
  Ψυχίατρος, Πρώην Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής ( ΔΑΦΝΙ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s