Αλήτες, ρουφιάνοι, ΜΚΟ

Μεγάλος ο σάλος από τις καταγγελλόμενες απάτες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης». Ευλόγως, γιατί «είναι πολλά τα λεφτά» και η επικερδής, όπως φαίνεται, δράση της συνδέεται με μια συγκεκριμένη περίοδο και μια λογική διακυβέρνησης. Καλώς γίνεται ο έλεγχος, έστω και τώρα. Καλώς να γίνει, επιτέλους, έλεγχος και στα υπόλοιπα αντίστοιχα κρατικοδίαιτα μορφώματα. Δικαιούμαι όμως κι εγώ, καχύποπτος ων μετά από 30 χρόνια δράσης σε οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου, να κάνω μερικές σκέψεις για τον τρόπο δημοσιογραφικής παρουσίασης και πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος.

Εξηγούμαι: ήταν τοις πάσι γνωστό πως η διοίκηση καλλιεργούσε προνομιακή σχέση με ορισμένες ΜΚΟ υλοποίησης προγραμμάτων. Θυμίζω δήλωση παλαιότερου υφυπουργού Εξωτερικών: «τα προγράμματα διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας που υλοποιούνται από τις ΜΚΟ αποτελούν μέρος της διπλωματίας και ουσιαστικό εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής». Ήταν επίσης τοις πάσι γνωστό ότι κάποια «Μη Κυβερνητικά» γραφεία διαχείρισης προγραμμάτων σιτίζονταν στη δεκαετία του 1990 στα υπόγεια του Υπουργείου Εξωτερικών και, τα ίδια ή καινούρια, μετακόμισαν στη δεκαετία του 2000 αλλού, όπως στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Κι αφού όλα αυτά ήταν «ψίθυρος στα στενά της πόλης», το πραγματικό θέμα είναι η ανυπαρξία ή συνενοχή των ελεγκτικών μηχανισμών και η μακροχρόνια αδράνεια της δικαιοσύνης. Αυτή η αμεριμνησία των μηχανισμών ελέγχου επέτρεψε να γιγαντωθεί η ροή πολιτικού χρήματος. Πύκνωσαν τα εκσυγχρονισμένα πελατειακά δίκτυα με τους ημέτερους που άνοιγαν «μη κυβερνητικά μαγαζιά» με προσωποπαγή χαρακτήρα και ανύπαρκτες αρχές χορηγικής χρηματοδότησης. Επί της ουσίας, τμήματα του πολιτικού προσωπικού και της κομματικοκρατικής γραφειοκρατίας έβρισκαν για πολλά χρόνια πιο αποτελεσματική φόρμουλα το πρόθεμα «Μη Κυβερνητικός» για τους εταίρους τους. Παράλληλα εμφανίστηκαν οργανώσεις-σφραγίδες, πλυντήρια εκκλησιαστικά και μοναστηριακά, προσωπικά Μη Κυβερνητικά καταστήματα μεγαλοεπιχειρηματιών (κατ’ ουσίαν γραφεία δημοσίων σχέσεων με δωρεάν τηλεοπτική προβολή).

Ως εδώ όλα γνωστά. Όμως, ακόμα κι εγώ που ποτέ δεν συμπάθησα τον όρο ΜΚΟ (προτιμώ να μιλώ για μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών), οργίζομαι με την γενικευμένη προσπάθεια απαξίωσης των «περίφημων» ή των «λεγόμενων» ΜΚΟ, όπως συχνά τις αποκαλούν μερικοί δημοσιογράφοι. Γιατί θέτοντας συλλήβδην στον ίδιο παρονομαστή όλες τις οργανώσεις αδικούν τις πραγματικές κινήσεις ενεργών πολιτών που δρουν με τρόπο εξόχως πολιτικό, τηρούν καταστατικές αρχές, λογοδοτούν. Ο τρέχων δημοσιογραφικός και πολιτικός λόγος απειλεί να πάρει αμπάριζα τους πάντες: περιβαλλοντικές κινήσεις σε επίπεδο γειτονιάς, εθελοντές γιατρούς στα κοινωνικά ιατρεία, δίκτυα αλληλεγγύης, ομάδες πολιτών των ακριτικών νησιών που σπεύδουν να προστατεύσουν θαλασσοπνιγμένους μετανάστες, συλλογικότητες αλληλοβοήθειας.

Τι δουλειά έχουν όλοι αυτοί με το μέρος του πολιτικού προσωπικού που κατασκεύασε ή ανέχτηκε μια πλατφόρμα αδιαφανούς απορρόφησης κρατικών πόρων και επηρεασμού της κοινής γνώμης; Αυτό το πλέγμα αδιαφάνειας ποτέ δεν περιλάμβανε τις πραγματικά ανεξάρτητες οργανώσεις πολιτών και η αποκάλυψή του δεν πρέπει να οδηγήσει στη σπίλωσή τους. Με μια κουβέντα, άλλα τα «προτζεκτάδικα» με παντελή έλλειψη εθελοντικής βάσης και δημοκρατικού ελέγχου, πλήρη εξάρτηση από κρατικούς πόρους και αδιαφάνεια κι άλλες οι συλλογικές κινήσεις που τροφοδοτούνται από το υστέρημα χρόνου και ενέργειας κάποιων λίγων αλλά εύψυχων.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχει σημασία να προστατεύσουμε την ίδια την έννοια της ουσιαστικής συμμετοχής. Η απαξίωση γενικεύεται: οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, ομάδες αλληλεγγύης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φορείς, σωματεία αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως ύποπτων προθέσεων. Την καχυποψία αυτή καλλιεργούν οι πλέον απαξιωμένοι εκπρόσωποι του πολιτικού και (μεγαλο)δημοσιογραφικού προσωπικού. Εκμεταλλεύονται κυνικά θεωρίες συνωμοσίας που φύονται Δεξιά κι Αριστερά, προφητείες περί μαγαζιών του Σόρος, σκοτεινών φορέων της Νέας Τάξης και κύκλων που απεργάζονται τον αφελληνισμό.

Ας τους θυμίσουμε μόνο πως όσο ανόητη και ανιστόρητη είναι η γενίκευση «Αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι», όσο βλακωδώς φασιστική είναι η γενίκευση «Αλήτες προδότες πολιτικοί», τόσο αυθαίρετη και ψευδής είναι η συλλήβδην απαξίωση των εθελοντικών οργανώσεων. Στο κάτω κάτω, τα σκάνδαλα της «Αποναρκοθέτησης ΜΚΟ-ΑΕ» είναι έργο δικό τους, όχι δικό μας. Οι κατηγορούμενοι είναι φίλοι δικοί τους, όχι δικοί μας.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών

4 σκέψεις σχετικά με το “Αλήτες, ρουφιάνοι, ΜΚΟ

 1. Αγαπητέ Κωστή,
  νομίζω ότι στο άρθρο σου συγχέεις τις ΜΚΟ με κινήσεις γειτονιάς, εθελοντές γιατρούς, συλλογικότητες αλληλοβοήθειας κλπ. Θα έπρεπε πιστεύω να σημειώνεις ότι η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ τους είναι ότι οι ΜΚΟ είναι οργανώσεις χρηματοδοτούμενες από την εκάστοτε κυβέρνηση (Υπουργεία εξωτερικών και πολιτισμού) και παράλληλα τρωκτικά κονδυλίων της ΕΕ κλπ.Αντίθετα οι άλλες συλλογικότητες που αναφέρεις είναι προσπάθειες ανθρώπων στη βάση, να οργανωθούν για τα δικαιώματά τους ή για την αλληλεγγύη, χωρίς φυσικά κρατική υποστήριξη αλλά εχθρότητα.
  Είναι θεωρία συνωμοσίας η χρηματοδότηση ελληνικών ΜΚΟ από το ίδρυμα Σόρος , πχ η χρηματοδότηση πρόσληψης επιστημόνων για συγκεκριμένα πρότζεκτ συνήθως τύποις πολιτικά αδιάφορα αν και όχι πάντα ;

  1. το ένα δεν αποκλείει το άλλο, αυτό προσπαθώ να πω
   οι Γιατροί του Κόσμου και Χωρίς Σύνορα ή η Διεθνής Αμνηστία πατάνε και στα δυο, είναι ΜΚΟ που βασίζονται στη συμμετοχή μελών κ υποστηρικτών. ¨Εχουν μάλιστα πολύ αυστηρούς όους στη χρηματοδότηση, πχ η Αμνηστία που τυχαίνει να ξέρω δε χρημοδοτείται από κυβερνήσεις ή προγράμματα δακυβερνητικά. Με άλλα λόγια, η θεσμική χρημοτοδότηση δεν είναι για όλους τεκμήριο φαυλότητας ή πολιτικής χειραγώγησης. Με όρους τυπικούς, οποιοδήποτε συλλογικό μόρφωμα με τυπική αναγώνριση, λχ. μη κερδοσκοπικό σωματείο, είναι μια ΜΚΟ. Αυτό δεν το καθιστά εργαστήρι απάτης. Κατά τα λοιπά, δε διαφωνούμε στις αξιολογήσεις

 2. Χάρης Βαρουχάκης
  Ψυχίατρος

  Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις , οι διάφορες ποικιλώνυμες Εταιρείες ( ΝΠΙΔ) μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα και οι όποιες άλλες Συλλογικές Οργανώσεις, εφ’ όσον χρηματοδοτούνται από τη Κυβέρνηση είναι στην ουσία Κυβερνητικές. Αυτό βέβαια δεν τις καθιστά εξ ορισμού « εργαστήρια απάτης» . Από την άλλη μεριά όμως η «ανυπαρξία ή συνενοχή των ελεγκτικών μηχανισμών , η μακροχρόνια αδράνεια της δικαιοσύνης» και η επέλαση της πιο αδίστακτης κομματοκρατορίας επέτρεψε στους φαύλους να πλουτίσουν άκοπα , το πολιτικό χρήμα να ρέει άφθονο , οι πελατειακές σχέσεις να ανθούν και να προκόβουν και έτσι να καθίστανται ύποπτοι και οι λίγοι ανιδιοτελείς ,που πρόσφεραν και προσφέρουν εθελοντικά και χωρίς κανένα προσωπικό όφελος τη δουλειά , το χρόνο και τον ενθουσιασμό τους για ένα έργο χρήσιμο και πολλές φορές πρωτοποριακό.
  Η φαυλότητα δεν περιορίζεται μόνο στο Υπουργείο εξωτερικών. Κατέλαβε τάχιστα και το Υπουργείο Υγείας, πολύ νωρίς ακόμα και πριν από το 2000. Είχα την αφέλεια να πιστεύω ότι υπήρχε ελπίδα να καταπολεμηθεί το φαινόμενο. Από την υπεύθυνη θέση που είχα ενημέρωσα όλους , μηδενός εξαιρουμένου, τους υπουργούς Υγείας με αναφορές και δημοσιεύματα δια του τύπου. Μάταιος κόπος. Η διαφθορά , η διαπλοκή και τα άνθη του κακού καλά κρατούν και θεριεύουν . Οι τελευταίοι υπουργοί Υγείας , ο κ. Λυκουρέντζος και η κ. Σκοπούλη προέβησαν σε καταγγελίες, αλλά ξέχασαν να μας πουν ονόματα και διευθύνσεις ,ούτε και ποιες κυρώσεις επέβαλαν στους καταγγελθέντες.
  Το πρόσφατο σύμφωνο Λυκουρέντζου- Αντορ εξακολουθεί να διευκολύνει την επικυριαρχία των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που χρηματοδοτεί η Κυβέρνηση. Ένας πλήρης ,εν τω βάθει και ουσιαστικός έλεγχος αυτών των Οργανώσεων , αλλά και της Γραφειοκρατίας των Βρυξελών που παρεμβαίνει στη διάθεση των πόρων είναι απολύτως αναγκαίος για να διαχωριστούν επί τέλους οι έντιμοι από αυτούς που νέμονται ασύστολα το δημόσιο χρήμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s