Ο Karim Amellal στο Αντίφωνο: Η ιστορία δεν θα τελειώσει την Κυριακή

karim_amelal
Γνώρισα τον Karim Amellal πρόσφατα, όταν τον καλέσαμε στην Ελλάδα να μιλήσει για τις γαλλικές εκλογές. Την επόμενη μέρα μίλησα κι εγώ στην παρουσίαση του βιβλίου του (Μπλε άσπρο μαύρο, εκδ. Πόλις). Διατηρήσαμε επαφή η οποία φυσικά διευκολύνεται από τη συγκυρία των εκλογών. Του ζήτησα να σχολιάσει το προεκλογικό κλίμα και μάλιστα υπό το φως του χτεσινού ντιμπέιτ, την αυτοκτονία της Λεπέν όπως θεωρεί ο ίδιος.

«Αυτό που διακυβεύεται τώρα δεν είναι μόνο μια μάχη προτάσεων, είναι μια μάχη αξιών. Είμαι χαρούμενος που, πολύ πιθανόν, η Marine Le Pen θα νικηθεί την Κυριακή. Ενσαρκώνει έναν συγκεκαλυμμένο φασισμό και έναν λαϊκιστικό εθνικισμό που (ξανά) αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ.

Παρ ‘όλα αυτά, δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος επειδή η Marine Le Pen θα χάσει αυτές τις εκλογές. Περίπου 10 ή 15 εκατομμύρια πολίτες θα την ψηφίσουν, κάτι που είναι σημαντικό και απαράδεκτο. Έχουμε συνεισφέρει, όλοι μας, με τη συλλογική αδιαφορία μας, στην αποδαιμονοποίησημ την κανονικοποίηση της Άκρας Δεξιάς στη Γαλλία. Και είναι προφανές ότι η ιστορία δεν θα τελειώσει την Κυριακή. Οι δηλητηριώδεις ιδέες αυτού του εθνικιστικού κόμματος θα συνεχίσουν να διαπερνούν τη γαλλική κοινωνία, τρέφοντας με απειλές και κινδύνους, σκαιγραφώντας αποδιοπομπαίους τράγους σε όλα τα προβλήματά μας.
Ελπίζω ότι ο Εμμανουήλ Μακρόν θα πετύχει. Εάν αποτύχει, ο Marine Le Pen θα εξακολουθήσει να είναι εκεί το 2022».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s