Θράκη, το πεδίο των «εθνικώς ευαίσθητων»

0b568-ce98cea1ce91ce9ace97

Η Θράκη παρά τις κυβερνητικές αλλαγές δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί πεδίο ενδιαφέροντος του βαθέος κράτους και χώρο παρέμβασης περισσότερο του ΥΠΕΞ παρά επιμέρους καθ’ ύλης αρμόδιων υπουργείων. Είναι επίσης αγαπημένος τόπος για τους κατά σύστημα «εθνικώς ευαίσθητους» και κάποτε κατ’ επάγγελμα πατριώτες. Τα ζητήματα της Θράκης αποφέρουν άλλωστε πολιτικό κεφάλαιο και παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον, δεδομένης της -ειδικά εκεί- αδιαφανούς διάθεσης κρατικών κονδυλίων.

Για τα παραπάνω, εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση αποτελεί η συντήρηση δυο αλληλοτροφοδοτούμενων εθνικισμών, του πλειονοτικού και του μειονοτικού. Κι αυτό πάλι προϋποθέτει την καλλιέργεια του φόβου της πλειονότητας και του καθεστώτος αποκλεισμού και περιχαράκωσης για τη μειονότητα. Οι πιέσεις υπέρ μιας κλειστής μειονότητας δεν προέρχονται μόνο από τα πιο συντηρητικά τμήματά της ή από έξωθεν παρεμβάσεις. Εκπορεύονται και από όσους πλειονοτικούς επικαλούνται διαρκώς αδυναμία ή απροθυμία ενσωμάτωσης της μειονότητας για να αντλούν ισχύ και να δικαιολογούν το ρόλο τους, ρόλο προστάτη. Πρόκειται για κλασική περίπτωση κυκλικά αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Ο πολύπαθος χώρος της εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας αποτελεί διαχρονικό τεκμήριο. Η Πολιτεία καλλιέργησε ή ανέχτηκε καταστάσεις αδιανόητες για κράτος δικαίου. Χαρακτηριστική περίπτωση η δασκάλα κ. Νικοπούλου με τις εθνικιστικές, παιδαγωγικά και υπηρεσιακά εξόχως προβληματικές πρακτικές της, πρακτικές που της εξασφάλισαν εντέλει θέση συνεργάτη της Χρυσής Αυγής.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ θετικές οι πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για προαιρετική εφαρμογή της Σαρίας στη Θράκη. Μακάρι μάλιστα να πρόκειται για βήμα προς την πλήρη κατάργηση. Η κίνηση αυτή πρέπει να αποτελέσει απαρχή μιας συνολικά διαφορετικής πολιτικής. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά δείγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Χαρακτηριστική είναι η ανάθεση του θεσμικά σημαντικού ρόλου του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε γυμναστή, στέλεχος των ΑΝΕΛ. Γιατί έπρεπε ο πολιτικός αυτός χώρος να εποπτεύει την εκπαίδευση ειδικά στη Θράκη; Δεν υπήρχαν αντίστοιχες θέσεις σε άλλες περιφέρειες για να εξυπηρετηθεί ενδεχομένως κάποια ενδοκυβερνητική ποσόστωση; Δεν πρόκειται για τυχαία επιλογή. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κυβερνητικού εταίρου για την «εθνικά ευαίσθητη» Θράκη αποδεικνύεται εξάλλου από την προνομιακή πρόσβαση στην περιοχή και τον ρόλο του Υφυπουργού αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό(!) κ. Τέρενς Κουίκ. Είναι αμφίβολο εάν οι επιλογές αυτές υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο την ισοπολιτεία και την άρση των διακρίσεων στην περιοχή.

Σχολιάστε