18 σκέψεις σχετικά με το “Ο φράχτης

  1. Ας σημειώσω ότι όπου έχουν υπάρξει ανάλογες προσπάθειες όχι ξεσήκωσαν τον προοδευτικό κόσμο κάθε έθνους, αλλά και δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Μπορεί να περιορίστηκαν αυτές οι είσοδοι, αλλά δεν ανακόπηκαν στον επιθυμητό βαθμό. Όσο δεν εντοπίζονται τα πραγματικά αίτια της μετανάστευσης/προσφυγιάς, τόσο θα υπάρχουν λαθρομετανάστες.

    Άλλες μεσογειακές χώρες σε ζεύγη με αφρικανικές (Ισπανία-Μαρόκο, Ιταλία-Λιβύη, Γαλλία-Αλγερία) και μεγάλα ποσά χρηματοδότησαν τον αφρικανικό στρατό και την αστυνομία προκειμένου να συστήσουν στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αφρική για όσους συλλαμβάνουν. Όσο αυξάνονταν τα χρηματικά ποσά τόσο «καλύτερη» ήταν η αφρικανική ανάσχεση. Αυτή είναι μία άλλη πολιτική στάση -εξίσου απάνθρωπη με το τείχος.

    1. Πράγματι, η αναφορά στο Ισραήλ ήταν περισσότερο εντυπωσιοθηρική. Αλλα νομίζω ότι το τείχος στις ΗΠΑ και αυτό που σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ για την Ελλάδα εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό…

      Από την άλλη, ο «πολύς» Πάσχος Μανδραβέλης χρησιμοποιεί το Τείχος του Ισραήλ για να υπερασπιστεί την κατασκευή του τείχους / φράχτη στον Έβρο (και ο διάλογος του με τους αντιτιθέμενους στο τείχος θυμίζει πολύ τον διάλογο σας με τον «kourites»)

      http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_08/01/2011_1293634

  2. Δεν θα περίμενα άλλη στάση από τον κύριο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
    Πάντοτε έτσι συμπεριφέρονταν οι κρατικοί υπάλληλοι. Το θλιβερό είναι πόσο αποδεκτή γίνεται μια τέτοια κτηνώδης… «λύση» προσομοιάζουσα μ᾽ εκείνη την «τελική» από τους υπηκόους αυτής της χώρας. Ούτε η χρυσή αυγή, ούτε ο υπουργός με φοβίζουν. Οι συμπολίτες μου με κάνουν και τρέμω.

    1. Με συντομία: κέντρα υποδοχής, ταχείες διαδικασίες εξέτασης (ήδη ετοιμάζονται screening centers), επαναπροώθηση όποτε είναι δυνατό, διαπραγμάτευση με χώρες αποστολής (με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας), χορήγηση ασύλου σε μεγαλύτερα ποσοστά, δηλαδή όποτε πληρούνται οι προϋποθέσεις, αποδοχή του γεγονότος ότι ζούμε φάση έξαρσης του μεταναστευτικού φαινομένου, απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για όλα τα παραπάνω, διαπραγμάτευση με ΕΕ για Δουβλίνο 2 (και πάλι με ελάχιστες πιθανότητες). \
      Ξέρω ότι όλα αυτά μοιάζουν λίγο αποτελεσματικά. Αν όμως πιστεύετε ότι θα είναι πιο αποτελεσματικά όσα εξαγγέλλονται μάλλον λάθος κάνετε. Λαμβάνεται ένα μέτρο αναποτελεσματικό ως προς την ανάσχεση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών. Αποτελεσματική θα είναι μόνο η εξατομικευμένη εφαρμογή του πάνω στους πιο ανίσχυρους και λιγότερο δικτυωμένους από όσους έρχονται. Οι μεγάλες ροές θα βρουν άλλους δρόμους ως τρομαρά ευέλικτες και οι διακινητές θα ανεβάσουν τις τιμές. Οι μεμονωμένοι φτωχοδιάβολοι είναι εκείνοι που θα πέσουν στα σύρματα.
      Εντέλει, φοβάμαι ότι όσοι προτείνουν λύσεις προφανείς και ευλογοφανείς, έχουν τα μάτια στραμμένα στο εκλογικό ακροατήριο και μόνο.

  3. Αὐτή ἠ ἐξαρσι τοῦ μεταναστευτικοῦ φαινομένου, ὅπως λές, δέν ξέρουμε πόσο θά κρατήση. Χρειάζονται μέτρα πού θά ἀκολουθοῦνται συνεχῶς. Ὄχι μόνο γιά τώρα.
    (..καί γιά νά μή δημιουγοῦνται παρεξηγήσεις, δέν εἶμαι ὑπέρ τοῦ τείχους) εἶμαι ὑπέρ τοῦ, νά μή ὑποκύψουμε στά «σημεῖα τῶν καιρῶν». Νά τούς δείξουμε ὅτι εἶναι ἀνεπιθύμητοι. Ἀρκετούς ἔχουμε ἤδη. Δέν μᾶς φτάνουν;

      1. Πάντως πολλές χώρες φαίνεται ότι δεν έχουν «πόρτα» στο σπίτι τους…

        Σοβαρά τώρα, φαίνεται ότι τέτοιου τύπου αποστομωτικά επιχειρήματα είναι της μόδας· κάποιος άλλος μας εγκαλεί γιατί δεν παίρνουμε από 1-2 μετανάστες σπίτι μας, δες π.χ.

        http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=123&artId=377038&dt=09%2F01%2F2011

      2. Απουσία ουσιαστικής και αποτελεσματικής επιχειρηματολογίας, οι Φασίστες επιλέγουν να ειρωνεύονται και να λοιδορούν…

      3. προς antiphono

        Στην απουσία ουσιαστικής και αποτελεσματικής επιχειρηματολογίας, οι Φασίστες επιλέγουν να ειρωνεύονται και να λοιδορούν…

Σχολιάστε