Πίσω κανίβαλοι!

Μια χυδαία επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.
Κορυφώθηκε μέσα στο σαββατοκύριακο.
Στο στόχαστρο βρίσκεται το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και ιδίως ο πρόεδρός του κ.Αχμέτ Μοαβία.
Ακροδεξιά μπλογκ έδωσαν τον τόνο και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δυστυχώς υιοθέτησε πλήρως τους τόνους και το περιεχόμενο. Ενδεικτικά εδώ, εδώ κι εδώ.
Η επίθεση στον Μοαβία είναι επίθεση στη θεσμική έκφραση των μεταναστών στη χώρα μας.
Είναι επίθεση στην προσπάθεια ενσωμάτωσης, στην ένταξή τους στην οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή.
Είναι επίθεση στη συμμετοχή τους, στις κοινότητές τους, στην εκπροσώπησή τους.

Είναι επίθεση σε 38 μεταναστευτικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο Φόρουμ.
Εϊναι επίθεση στην κοινωνική γαλήνη και επένδυση στην ένταση και τον φόβο.
Η επίθεση αυτή ξεπερνά κατά πολύ τις συνήθεις κραυγές περί «λαθρομετανάστευσης», «παράνομων» και τα λοιπά.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με το επόμενο βήμα, το ξεδίπλωμα μιας αμιγώς ξενοφοβικής ατζέντας με μέτωπο απέναντι στους νόμιμους μετανάστες, πόσο μάλλον τους υπόλοιπους.
Κραδαίνοντας την ασφάλεια επιδιώκουν τον εμπρησμό.

Ακολουθεί ανακοίνωση του Φόρουμ:
Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Είναι γεγονός ότι τα δικαιώματα και η αξιοπρέπειά μεταναστών και προσφύγων παραβιάζονται τόσο από την Πολιτεία όσο και από εκμεταλλευτές εργοδότες. Είναι όμως επίσης γεγονός ότι υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με την οργάνωση της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών και την λειτουργία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι οφείλουμε να ενημερώσουμε για τα παρακάτω θέματα:
1ον Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών στήριξε από την πρώτη στιγμή τα αιτήματα των 300 μεταναστών απεργών πείνας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και θα συνεχίσει να τα στηρίζει. Η μαχητική αυτή κίνηση διαμαρτυρίας είχε ως αποτέλεσμα την γνωστοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τόσο των προσφύγων χωρίς άσυλο, όσο και των μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής ή χωρίς χαρτιά. Δεν είχαμε όμως καμία σχέση με τη διοργάνωση της διαμαρτυρίας ή την μετακίνηση των ανθρώπων από την Κρήτη όπως εσφαλμένα διατυπώνεται από διάφορα ΜΜΕ και πολιτικούς κύκλους. Από την πρώτη στιγμή ενημερώσαμε τους απεργούς ότι πρόκειται για μια παρακινδυνευμένη προσπάθεια με κινδύνους παρεκτροπών, που δεν θα συμβάλλει στην επίλυση των αιτημάτων τους.
2ον Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών λειτουργεί από το 2002 και ως σήμερα δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση από κανέναν. Συμμετέχει όμως σαν εταίρος σε Ευρωπαϊκά προγράμματα όποτε μπορεί και έχει πάρει δωρεές από σχολεία και ιδρύματα και άλλους φορείς. Στηρίζεται αποκλειστικά στις οργανώσεις μέλη του και τους εθελοντές του, μετανάστες και Έλληνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει ούτε στελέχη, ούτε δικά του γραφεία και φιλοξενείται στους χώρους των μελών του. Γι’ αυτό ένα από τα αιτήματα του ΕΦΜ εδώ και χρόνια είναι να υπάρξει επίσημη χρηματοδότηση του (από τμήμα του παραβόλου που πληρώνουν οι μετανάστες για την ανανέωση της άδειας παραμονής τους) ώστε να καταστεί δυνατή η εκπροσώπησή τους, η οποία θα λειτουργήσει υπέρ της συνολικής ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία.
3ον Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, σύμφωνα με τις αρχές του, δεν ανήκει σε κανέναν κομματικό χώρο. Έμεινε και θα μείνει πιστό σε αυτές τις αρχές και για αυτό συνομιλούσε και θα συνομιλεί με την εκάστοτε κυβέρνηση. Πώς αλλιώς άλλωστε θα μπορούσαν να εκφραστούν τα αιτήματα αλλά και να προασπιστούν τα δικαιώματα των μελών του; Συνομιλούν με την κυβέρνηση του Πασόκ όπως ακριβώς συνομιλούσαν πριν από δύο χρόνια με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
4ον Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών ουδέποτε έκανε κριτική στον νόμο 3838/2010 σχετικά με την ιθαγένεια. Αντιθέτως τον υποστήριξε και συνεχίζει να τον υποστηρίζει ως ένα από τα πιο ουσιαστικά μέτρα ένταξης των τελευταίων χρόνων. Η κριτική μας αφορούσε το νόμο 3386/2005 για το μεταναστευτικό και ιδιαίτερα τη ρύθμιση της νομιμοποίησης. Τον θεωρούμε έναν προβληματικό νόμο και υπαίτιο για την κατάσταση που ζούμε σήμερα.
Τέλος, πιστεύουμε ότι η επίθεση που γίνεται στο Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και στον πρόεδρο του κ.Αχμέτ Μοαβία έχει ως στόχο να χτυπηθεί η εκπροσώπηση των μεταναστών και η παρουσία τους ως συνομιλητών στην μεταναστευτική διαδικασία. Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών ουδέποτε κατέφυγε σε ακραίες ενέργειες. Αυτός είναι και ο λόγος που πέτυχε γενική αποδοχή και αναγνώριση όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μόνο μέσω του διαλόγου μπορεί να επιτευχθεί μια λύση συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές. Όραμα του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών παραμένει η θετική η συμβολή των μεταναστών στην πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας.

Με εκτίμηση,
Εκτελεστική Γραμματεία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών

Σχολιάστε