Ναρκωμένες πόλεις


Ο τηλεοπτικός δήμαρχος της Βαλτιμόρης

Η εξαιρετική τηλεοπτική σειρά Wire εκτυλίσσεται στους δρόμους της Δυτικής Βαλτιμόρης και σοκάρει με τη διάβρωση ολόκληρης της κοινωνικής πυραμίδας από το εμπόριο ναρκωτικών. Στις δημοτικές εκλογές η σχετική με τα ναρκωτικά εγκληματικότητα γίνεται το βαρύ όπλο των υποψηφίων.

Η Αθήνα απέχει βέβαια πολύ από την Βαλτιμόρη. Το ίδιο και η ένταση της βίας αλλά και το εύρος των αρμοδιοτήτων των δημάρχων. Φαίνεται όμως ότι το ζήτημα ενδέχεται να αναδειχθεί για πρώτη φορά σε κεντρικό θέμα στην ατζέντα των εδώ δημοτικών εκλογών. Το δείχνει η πρόσφατη σπουδή της κυβέρνησης να ασχοληθεί  με το ιστορικό κέντρο, το δείχνουν και κάποιες κινήσεις του δημάρχου Αθηναίων.
Προφανής ο κίνδυνος εντυπωσιασμού: κάθε ενέργεια με ορίζοντα διμήνου μοιραία καταλήγει να σπρώχνει το πρόβλημα μερικά στενά πιο πέρα. Οι εμπλεκόμενοι καλούνται να αποδείξουν ότι σκοπεύουν πραγματικά να ασχοληθούν με την καταλυτική επίδραση που ασκούν η διακίνηση και χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο κέντρο της πόλης. Χρειάζονται αξιόπιστες συμμαχίες που θα ενισχύουν τους μηχανισμούς πρόνοιας με θεραπευτικά προγράμματα δημόσιου χαρακτήρα.

Η Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω πρόσφατα ανακοίνωσε πληθυσμιακά χαρακτηριστικά όσων έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο θεραπευτικό της πρόγραμμα, με ιδιαίτερη έμφαση στους μετανάστες, η αναλογία των οποίων αυξάνει συνεχώς (Τομέας Έρευνας 18 Άνω, Δείκτης Αίτησης Θεραπείας, Ιούνιος 2010).

Καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ ελλήνων και αλλοδαπών χρηστών ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, τη χρήση ουσιών και τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.
Όλοι σχεδόν οι προσερχόμενοι στους συμβουλευτικούς σταθμούς εξαρτημένοι μετανάστες απευθύνονται για πρώτη φορά σε συμβουλευτικό σταθμό του «18 Άνω».
Το 80% είναι άντρες με μέση ηλικία τα 28 έτη. Μένουν σε σταθερή στέγη (90%) και δε συγκατοικούν με άλλον χρήστη (80%).
Tο 63,2% είναι άνεργοι. Το 23,2% είναι Αλβανοί, ακολουθούν με διαφορά Γεωργιανοί και Βούλγαροι.
Η κύρια ουσία από την οποία είναι εξαρτημένοι είναι η ηρωίνη (87,4%), η μέση ηλικία έναρξης χρήσης της κύριας ουσίας τα 21 έτη και η μέση διάρκεια χρήσης τα 6,5 έτη.
Η ουσία με την οποία ξεκίνησαν τη χρήση ήταν συνήθως (65,3%) η ινδική κάνναβη.
Το 30,2% έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας. Το 41,7% έχουν κάνει τεστ HIV και είναι αρνητικό. Το 11,5% έχουν κάνει τεστ και είναι θετικό σε μία από τις δύο ηπατίτιδες, Β και C.
Το 18,8% δεν έχουν κάνει ποτέ τεστ.


Οι αριθμοί έχουν πρωτίστως μια αξία: μας θυμίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι  κυρίως αστυνομικό. Είναι βεβαίως και αστυνομικό στο βαθμό που επηρεάζει τη δημόσια ασφάλεια. Αν όμως το δούμε μόνο ως τέτοιο κινδυνεύουμε να υποκύψουμε στη «σαγήνη» των αστυνομικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, υπό τις οικονομικές πιέσεις που η συγκυρία επιβάλλει, κινδυνεύουμε να εξαντλήσουμε τον «ανθρωπισμό» μας με την προώθηση των κάθε τύπου υποκατάστατων.

Όμως, η εξάρτηση από ουσίες αποτελεί φαινόμενο πολυπαραγοντικό με διαστάσεις κοινωνικές, ψυχολογικές, πολιτιστικές και άλλες. Αυτές τις διαστάσεις αφορά η απεξάρτηση  και καλείται να οργανώσει τις παρεμβάσεις της σε ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές. Εκεί ακριβώς χρειάζεται τη σύμπραξη κεντρικής διοίκησης και δημοτικής αρχής. Με εμπιστοσύνη, αξιοπιστία και μακριά από τα φώτα της πρόσκαιρης δημοσιότητας.

5 σκέψεις σχετικά με το “Ναρκωμένες πόλεις

  1. Η καταπληκτική αυτή σειρά μας δείχνει και κάτι άλλο (βλ. 4ος κύκλος): πως η υποβάθμιση των αστικών κέντρων από τα ναρκωτικά -μεταξύ άλλων- δεν είναι μόνο ένδειξη μιας κοινωνικής παθογένειας. Εϊναι και ένα καλοστημένο real-estate παιχνιδάκι που λήγει όταν διάφοροι διανοούμενοι, καλλιτέχνες και λοιποί εστέτ μεσοαστοί αποφασίσουν ότι ήρθε η ώρα να ζήσουν κι αυτοί στο ονειρικό τους λοφτ στο κέντρο της πόλης. Το ότι θα γίνει κάποια στιγμη το κέντρο της Αθήνας μία bo-bo (Bourgeois Bohême) συνοικία το έχουμε καταλάβει από καιρό. Το θέμα είναι αν η τοπική αυτοδιοίκηση θα αποφασίσει να προσφέρει κάτι παραπάνω στο θέμα από μια γενικόλογη ρητορία περί δικαιωμάτων… Είναι κι αυτό ένα στοίχημα..

  2. Η καταπληκτική αυτή σειρά μας δείχνει και κάτι άλλο (βλ. 4ος κύκλος): πως η υποβάθμιση των αστικών κέντρων από τα ναρκωτικά -μεταξύ άλλων- δεν είναι μόνο ένδειξη μιας κοινωνικής παθογένειας. Εϊναι και ένα καλοστημένο real-estate παιχνιδάκι που λήγει όταν διάφοροι διανοούμενοι, καλλιτέχνες και λοιποί εστέτ μεσοαστοί αποφασίσουν ότι ήρθε η ώρα να ζήσουν κι αυτοί στο ονειρικό τους λοφτ στο κέντρο της πόλης. Το ότι θα γίνει κάποια στιγμη το κέντρο της Αθήνας μία bo-bo (Bourgeois Bohême) συνοικία το έχουμε καταλάβει από καιρό. Το θέμα είναι αν η τοπική αυτοδιοίκηση θα αποφασίσει να προσφέρει κάτι παραπάνω στο ζήτημα από μια γενικόλογη ρητορία περί δικαιωμάτων… Είναι κι αυτό ένα στοίχημα..

    1. που είναι απίθανο να κερδηθεί αν με ρωτάτε, οπότε διαλέγουμε μεταξύ Γρίνουιτς Βίλατζ ή Βομβάης με πινελιές Βαλτιμόρης. Δύσκολοι οι καιροί για δημοτικούς πρίγκηπες…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s