Ο ρατσισμός στο σαλόνι, ο ΛΑΟΣ στην εξουσία

Ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ένα από τα νομοσχέδια που το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο θα συζητούσε αν δε μεσολαβούσε η πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου έφερε τον φιλόδοξο τίτλο «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας».

«Σκοπός του νόμου [θα ήταν] η καταπολέμηση ιδιαίτερα σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, που αντίκεινται ευθέως στις αρχές της ελευθερίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και του κράτους δικαίου και μπορούν να διασαλεύσουν άμεσα την κοινωνική ειρήνη.» Έτσι λοιπόν, έναντι άλλων: «Όποιος με πρόθεση, δημόσια, είτε προφορικά είτε διά του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, εγκωμιάζει, αρνείται ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και η πράξη αυτή στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη και χρηματική ποινή τριών χιλιάδων έως δέκα χιλιάδων (3.000-10.000) ευρώ.»

Με τις διατάξεις αυτές, τέσσερα στελέχη της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου θα μπορούσαν να διώκονται ποινικά καθώς οι εν λόγω βουλευτές του ΛΑΟΣ, με τον δικό του τρόπο ο καθένας και σε διαφορετική ένταση, έχουν κατά καιρούς εκφράσει απόψεις που μπορούν άνετα να υπαχθούν στις ως άνω διατάξεις.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όταν πέρυσι της είχε ζητηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να σχολιάσει το νομοσχέδιο, είχε εκφράσει «επιφυλάξεις σχετικά με την εν γένει χρησιμότητα, αποτελεσματικότητα και κοινωνικοπολιτική λειτουργία του εν λόγω νομοθετήματος στην ελληνική έννομη τάξη. (…)» Γράφαμε πως «αυτό που δυνητικά θα συμβαίνει εφόσον εφαρμοστεί η προτεινόμενη ρύθμιση θα είναι το εξής παράδοξο: οι διατάξεις του ποινικού κώδικα θα παραμένουν ανεφάρμοστες έναντι περιστατικών ρατσιστικής βίας (τα οποία ολοένα και αυξάνονται, κυρίως σε βάρος μεταναστών), το ρατσιστικό κίνητρο θα παραμένει ανεξιχνίαστο διότι απλώς δεν διερευνάται, ενώ η έννομη τάξη τάχα θα στρέφεται εναντίον εκείνου που “προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή εχθροπάθεια κατά ομάδας ή προσώπου που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό”».

Η αντίφαση που είχαμε επισημάνει τότε καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη επί των ημερών μας. Αυτό που υποτίθεται πως ποινικά έπρεπε να κολάζεται, πολιτικά επιβραβεύεται με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Και μάλιστα – και εδώ έγκειται η ελληνική πρωτοτυπία – σε μια κυβέρνηση η οποία δεν είχε ανάγκη των ψήφων του ΛΑΟΣ, αλλά μόνο για να παραχθεί η εικόνα της τρικομματικής συναίνεσης.

Τέτοια συναίνεση να μας λείπει.

4 σκέψεις σχετικά με το “Ο ρατσισμός στο σαλόνι, ο ΛΑΟΣ στην εξουσία

  1. Διαφωνώ μόνο στην τελευταία σου φράση, αγαπητέ Κωστή: Αν δεν επέμενε η ΝΔ να επιμερίσει το κόστος (και να μην αφήσει το ΛΑΟΣ να αλωνίζει «αντιμνημονιακά»), δεν θα είχαμε μάλλον τρικομματική κυβέρνηση…

    1. Η ΝΔ ήθελε οπωσδήποτε το ΛΑΟΣ εντός άρα έχει καίρια ευθύνη. Το ΠΑΣΟΚ ξεπλένει το ΛΑΟΣ πολύ καιρό τώρα (θυμίζω τις δηλώσεις Πάγκαλου, Βενιζέλου και άλλων περί εθνικής υπευθυνότητας κλπ). Και βέβαια τεράστια ευθύνη έχουν τα τηλεοπτικά κανάλια με τη δωρεάν παροχή διαφήμισης προς τους εγχώριους αστέρες της Ακροδεξιάς που τους έχουν νομιμοποιήσει δια της εξοικείωσης καιρό τώρα. Πάντως η ανάρτηση δεν είναι δικό μου κείμενο αλλά δελτίο τύπου της Ελληνικής Ένωσης. Ευχαριστώ για το σχόλιο όμως Προκόπη ούτως ή άλλως.

  2. Όταν νομιμοποιείται ο ρατσιστικός λόγος με το δημοκρατικό πρόσχημα τότε τίποτα δεν μπορέι να συντελέσει ως φραγή σε κανένα ρατσιστή. Δεν έχουμε μόνο ένα ρατσιστικό κόμμα στη Βουλή (και πια στην κυβέρνηση) που αυξάνει τα ποσοστά του, αλλά και θεσμική προβολή από την τηλεόραση κραυγών μίσους. Και η πλάκα είναι το ίδιο το σύστημα στηρίζει το ΛΑΟΣ. Το μεν ΠΑΣΟΚ για να υφαρπάξει ψήφους από τη ΝΔ (πολυκατοικία), Οι δε δημοσιογράφοι επειδή ο πολιτικός λόγος του Συναγερμού είναι ουσιαστικά νεοφιλελεύθερος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s