Δέκα και μία αλήθειες για το μεταναστευτικό

Η υπουργική υπεργολαβία του προεκλογικού ρατσισμού

Αλήθεια πρώτη: τα τεράστια προβλήματα ασφάλειας και ποιότητας ζωής είναι σύνθετα. Αποπροσανατολίζει όποιος μονοσήμαντα τα ταυτίζει με τους μετανάστες. Εθελοτυφλεί όμως όποιος αρνείται ότι σχετίζονται άμεσα με τη σημερινή όψη του μεταναστευτικού.

Αλήθεια δεύτερη: οι επαχθέστερες συνθήκες για τους μετανάστες δεν θα αναστρέψουν το μεταναστευτικό ρεύμα. Η Ελλάδα (και η Ευρώπη) της κρίσης θα είναι πάντα προτιμότερη από το Μπαγκλαντές της εξαθλίωσης. Εξίσου απλοϊκός είναι ο ισχυρισμός ότι όσο υπάρχει καταβαράθρωση του Τρίτου Κόσμου δεν είναι ηθικά σωστό να κάνουμε τίποτα απέναντι στις μεταναστευτικές ροές.

Αλήθεια τρίτη: δεν ξέρουμε για πόσους και ποιους μιλάμε: μετανάστες με και χωρίς χαρτιά, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, θύματα trafficking. Το κράτος ποτέ δεν τους κατέγραψε ώστε να είναι γνωστό ποιοι δικαιούνται τι. Ο κυρίαρχος πολιτικός και δημοσιογραφικός λόγος τους βαφτίζει συλλήβδην «λαθρομετανάστες» και ξεμπερδεύει.

Αλήθεια τέταρτη: μεγάλο μέρος των μεταναστών χωρίς χαρτιά είναι νομικά ή de facto μη απελάσιμοι (λόγω πολιτικής κατάστασης στη χώρα προέλευσης ή για πρακτικούς λόγους). Θα βρίσκονται εδώ όσο κρατάει η «μη απελασιμότητα», ανεξαρτήτως της δικής μας επιθυμίας ή ρητορικής. Μόνο λύσεις βιώσιμες γι’ αυτούς σηματοδοτούν πραγματική πολιτική ασφάλειας.

Αλήθεια πέμπτη: η διοίκηση αφήνει σε εκκρεμότητα χιλιάδες ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εδώ, συχνά με παιδιά στο σχολείο. Είναι κρίσιμο στοίχημα η συμπερίληψη δια της νομιμότητας όσων έχουν βιοτικούς δεσμούς στην Ελλάδα.

Αλήθεια έκτη: η αποτελεσματικότητα κάθε μέτρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα της πολιτείας να κρατάει ανοιχτή την οδό των επιστροφών. Η αναγκαστική επαναπροώθηση δεν είναι όμως πανάκεια. Όσοι μιλούν μόνο γι’ αυτή, σφυρίζουν αδιάφορα για τους μη απελάσιμους. Εάν εξάλλου η επαναπροώθηση ήταν η λύση, γιατί δε λειτούργησε ως τώρα;

Αλήθεια έβδομη: ο κατά προτεραιότητα εθελούσιος επαναπατρισμός (επιδοτούμενος από κονδύλια της ΕΕ) είναι ο μόνος που θα απεγκλωβίσει πολλούς αλλοδαπούς. Στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης εκκρεμούν 3000 αιτήσεις επαναπατρισμού από την Ελλάδα.

Αλήθεια όγδοη: οι συνθήκες κράτησης στα στρατόπεδα φιλοξενίας ( τι Οργουελιανός όρος!) θα είναι άθλιες. Η χώρα δεν πέτυχε ποτέ ανεκτές συνθήκες στις φυλακές και τα υπάρχοντα κέντρα κράτησης μεταναστών και καταδικάζεται διαρκώς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα τις πετύχει στα στρατόπεδα; Πόσους θα κρατάμε εκεί; Για πόσο;

Αλήθεια ένατη: προφανής η ανάγκη ελάφρυνσης των πεζοδρομίων της Αθήνας από εξαθλιωμένους μετανάστες, ανθρωπιστική η φιλοξενία σε χώρους κατάλληλους, ευεργετική για τους ίδιους και τους υπόλοιπους. Όμως ο νόμος 3907/2011 προέβλεπε Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και δεν έγινε τίποτα. Με τέτοιες επιδόσεις, η κυβέρνηση εξαγγέλλει 30 νέους χώρους κράτησης. Εκπλήσσει λοιπόν το ότι δεν εξετάζεται ο συνδυασμός Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και χώρων ανοιχτού τύπου για τις πιο ευάλωτες ομάδες (γυναίκες με παιδιά, ασυνόδευτους ανηλίκους). Επίσης δεν βελτιώνεται η κάκιστη λειτουργία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και να μην εξευτελίζονται χιλιάδες άνθρωποι. Δηλαδή, απορρίπτονται οι μη θεαματικές δομικές κινήσεις εκτόνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης, άμβλυνσης των προβλημάτων στην Αθήνα και επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Αλήθεια δέκατη: το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Χρειάζεται φορτική πίεση για ισοκατανομή των βαρών και αναμόρφωση του πλαισίου σε πολλούς άξονες: αναθεώρηση της Συμφωνίας Δουβλίνο 2, ανάμιξη της ΕΕ στις διαδικασίες επαναπροωθήσεων, αναβάθμιση του Ελληνοτουρκικού Συμφώνου Επανεισδοχής σε Ευρωτουρκικό.

Τελευταία αλήθεια: Οι κκ. Χρυσοχοϊδης και Λοβέρδος διεξάγουν κοινή προεκλογική εκστρατεία στην Β’ Αθήνας στήνοντας από τηλεοράσεως μια εικονική «πολιτική ασφάλειας». Με ακροδεξιά ρητορική και πρακτική ελπίζουν ότι θα συγκρατήσουν τις ψήφους που κυλάνε προς τα εκεί. Οικειοποιούμενοι όμως λέξεις και σύμβολα του ρατσιστικού περιθωρίου φέρνουν το περιθώριο στο κέντρο. Ψευδόμενοι γιγαντώνουν τον υγειονομικό πανικό σε μια καθημαγμένη κοινωνία: οι εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Γιατρών του Κόσμου τεκμηριώνουν την λαθροχειρία. Εξαγγέλλοντας στρατόπεδα ενεργοποιούν την ταχεία αποκέντρωση της ακροδεξιάς αντισυστημικής ριζοσπαστικοποίησης, προκαλώντας μετάσταση ρατσιστικών μορφωμάτων σε όλο το σώμα της ελληνικής επαρχίας. Καλύτερη εκλογική καμπάνια δεν φανταζόταν το ανερχόμενο νεοναζιστικό μόρφωμα.

Οι δυο υπουργοί μπορούν να είναι υπερήφανοι. Εντέλει, σε κάθε εποχή κρίσης αρθρώνεται και ο αντίστοιχος λόγος: «Όπου εμφανίζονται οι αρουραίοι φέρνουν στη χώρα τον αφανισμό, καταστρέφοντας τα αγαθά και τις τροφές των ανθρώπων. Στο πέρασμά τους σπέρνουν την αρρώστια, την πανώλη, την πανούκλα, τη λέπρα, τον τυφοειδή πυρετό, τη χολέρα, τη δυσεντερία κλπ. Είναι πανούργοι, δειλοί και ανελέητοι. Εμφανίζονται συνήθως σε μεγάλα κοπάδια. Ανάμεσα στα ζώα, ο αρουραίος αντιπροσωπεύει το στοιχείο της δόλιας υπόγειας καταστροφής, όπως ακριβώς οι Εβραίοι ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους». (Der ewige Jude, 1940).

Υγ. Ο συκοφαντημένος νόμος περί ιθαγένειας έχει τόση σχέση με τους εξαθλιωμένους παράτυπους μετανάστες όση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο.

9 σκέψεις σχετικά με το “Δέκα και μία αλήθειες για το μεταναστευτικό

 1. Επίσης, σε όλα παραβλέπεται το αίτιο που άδειασε από κατοίκους το κέντρο της Αθήνας. Οι πλουσιότεροι μεσοαστοί κι αστοί που κατέχουν κατοικίες εκεί, τις αφήνουν για να πάνε στα ήσυχα και καθαρότερα -περιβαλλοντικά- προάστια πριν πάνε οι μετανάστες. Οι μετανάστες βρήκαν χώρο κι έμειναν… Προσυπογράφω το κείμενο.

 2. Δέκα μισές αλήθειες, κ. Παπαϊωάννου. Για μια ακόμη φορά… Κάθε φορά που η Πολιτεία (κουτσά, στραβά και καθυστερημένα) πάει να κάνει κάτι, η ίδια τακτική, η ίδια άρνηση της πραγματικότητας. Εγκληματικότητα, λοιμώδη νοσήματα και έητζ (επικαλείστε και το KEEΛΠΝO!…), δουλεμπόριο και πορνεία, εξουθένωση των καταστηματαρχών, εξαθλίωση των λαϊκών συνοικιών, υποδαύλιση του πολιτικού εξτρεμισμού για σας δεν υπάρχουν.

  Καλλιεργείτε συστηματικά την επικίνδυνη αυταπάτη ότι η Ελλάδα μπορεί με κέντρα υποδοχής και ανοιχτούς ξενώνες να διαχειριστεί τους εξαψήφιους αριθμούς των ανθρώπων που παραβιάζουν τα σύνορά της κάθε χρόνο. Ότι Τουρκία και εταίροι μας θα αποφασίσουν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για χάρη μας. Ότι με λίγη καλή θέληση όλα θα διορθωθούν. Ότι υπάρχει ανώδυνη λύση.

  Ο κυρίαρχος λόγος, κ. Παπαϊωάννου, δεν ξέρει από «λαθρομετανάστες». Ο κυρίαρχος λόγος έχει προγράψει τη λέξη και έχει εξαφανίσει την πραγματικότητα πίσω από γελοίους ευφημισμούς του τύπου «μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα». Κυρίαρχος λόγος είναι ο «αντιρατσισμός», οι από καθέδρας ηθικολογίες, το κούνημα του δακτύλου, οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Και αυτός ο κυρίαρχος λόγος είναι, φευ, δικός σας…

  1. και άρα τι; ποιες είναι οι ολόκληρες αλήθειες; πρτείνετε/αι κάτι συγκεκριμένο και αποτελεσματικό; αν βέβαια θεωρείτε τα στρατόπεδα αποτελεσματικά, τότε πάσο. Εάν όχι, θα έχει ενδιαφέρον να μας πείτε ποια είναι η επώδυνη λύση που προτείνετε. Συγκεκριμένα όμως. Για παράδειγμα, ας πει κάποιος κάτι για τους μη απελάσιμους. Όσο για τον κυρίαρχο λόγο που έχει εξορίσει τον όρο λαθρομετανάστες, να υποθέσω ότι ακούτε μόνο bbc, channel 4 και διαβάζετε Le Monde. Εκτός επίσης εάν ο λόγος των υπουργών δεν είναι κυρίαρχος.

 3. Η ολόκληρη αλήθεια είναι ότι η λαθρομετανάστευση δεν είναι πρόβλημα δικαιωμάτων αλλά θέμα καθαρά οικονομικό. Από τους 132.524 συλληφθέντες λαθρομετανάστες το 2010 μόλις 10.273 αιτήθηκαν άσυλο, κάτω από το 8% δηλαδή. Οι άλλοι καίνε τα χαρτιά τους πριν περάσουν τα σύνορα και αποκρύπτουν την ταυτότητά τους ακριβώς για να μην απελαθούν.

  Με αυτή την έννοια και βέβαια τα κέντρα κράτησης (και όχι «υποδοχής» όπως τα βάφτισε η πολιτική ορθότητα) αποτελούν μέρος της λύσης. Όσοι λαμβάνουν άσυλο θα πρέπει να εφοδιάζονται και με ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να πάνε όπου επιθυμούν στην Ευρώπη. Οι υπόλοιποι, αφού εκτίσουν πρώτα την ποινή τους για την παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια, θα πρέπει να απελαύνονται τάχιστα. Αν θέλουμε, τρόπος εξακρίβωσης της προέλευσής τους υπάρχει, η ΕΥΠ και το ΥΠΕΞ μπορούν να βοηθήσουν εδώ αποτελεσματικά.

  Η επιχείρηση σκούπα του «ρατσιστή» Χρυσοχοΐδη έχει ήδη βελτιώσει θεαματικά τις συνθήκες στο Κέντρο. Η ολοκλήρωση του τείχους στον Έβρο και η δημιουργία των κέντρων κράτησης (το καλύτερο σε απομονωμένες ή νησιωτικές περιοχές) θα αποτελέσουν δραστικό αντικίνητρο για τα ποικίλα κυκλώματα και τις εγκληματικές συμμορίες. Προσθέστε: την πάταξη του παρεμπορίου, τις δρακόντειες κυρώσεις κατά όσων απασχολούν λαθρομετανάστες ή τους ενοικιάζουν οικήματα και τους διαρκείς υγειονομικούς ελέγχους. Και εννοείται ότι ο νόμος Ραγκούση πρέπει αν μη τι άλλο να ανασταλεί: αυτή την εποχή στέλνει το λάθος μήνυμα.

 4. Λέτε: Οι υπόλοιποι, αφού εκτίσουν πρώτα την ποινή τους για την παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια, θα πρέπει να απελαύνονται τάχιστα. Αν θέλουμε, τρόπος εξακρίβωσης της προέλευσής τους υπάρχει, η ΕΥΠ και το ΥΠΕΞ μπορούν να βοηθήσουν εδώ αποτελεσματικά.

  Πόσες αντιφάσεις σε λίγες λέξεις!
  1. Αν μπορείτε να τους απελάσετε γιατί δεν το κάνετε αμέσεως και θέλετε να επιβαρυνθείτε με το κόστος κράτησης και το άγος των συνθηκών κράτησης (πιστέψτε με, έχω επισκεφθεί πάνω από 10 κέντρα στον Έβρο, όπως εξάλλου και το Ευρωπ. Δικαστήριο όταν μας καταδικάζει). Τους κρατάτε δυο μήνες για το πλημμέλημα της παράνομης εισόδου. Γιατί; Τι εξυπηρετεί; Αν είναι να καταλήξουν στην Αθηνα, περιττή η κράτηση. Αν είναι να επαναπροωθηθούν, περιττή πάλι.
  2. Τρόπος εξακρίβωσης υπάρχει. Μάλιστα. Προ ολίγου με κατηγορούσατε πως πιστεύω ότι «με λίγη καλή θέληση όλα θα διορθωθούν». Το ίδιο ακριβώς εκπέμπει η καλή σας πίστη. Γιατί δεν έγινε ως τώρα; Υποθέτω φταίνε οι προδότες πολιτικοί που δεν αφήνουν την ΕΥΠ να κάνει τη δουλειά της.
  3. Η επιτυχής επιχείρηση σκούπα πού τους έχει στείλει; Γιατί από ό,τι είδα, πολλές προσαγωγές, ελάχιστες συλλήψεις. Για λόγους προφανείς σε μένα αλλά μάλλον ανεξήγητους στο τηλεοπτικό κοινό του κ. Υπουργού στη Β’ Αθηνών. Άρα υποθέτω έχει ανασταλεί δι’ ολίγον η κυκλοφορία στο δρόμο. Αυτό είναι το ζητούμενο της επιχείρησης; Αν ναι, έχει καλώς. Προσέξτε, δεν είμαι υπέρ της χαοτικής κατάστασης στο κέντρο, του παρεμπορίου κλπ. Θέλω όμως όταν προτείνονται «λύσεις» να είναι σχεδιασμένες και με προοπτική.

  Η τελευταία παράγραφος είναι κατά τη γνώμη μου, salade mixe. Όλα τα σφάζω. Και λίγος νόμος Ραγκούση που υποθέτω θα έχετε ακούσει κι εσείς ότι κάνει όλους του Πακιστανούς να σπεύδουν γιατί θα γίνουν Έλληνες αμέσως, όπως εξάλλου τόσοι και τόσοι από πέρσι που ψηφίστηκε.
  Δεν περιμένω να συμφωνήσουμε αλλά να συνεννοούμαστε στα βασικά καλό θα ήταν.

 5. Όντως, αν αφήσουμε την ΕΥΠ να κάνει τη δουλειά της, η εξακρίβωση της χώρας προέλευσης μπορεί να γίνει αυθημερόν, κ. Παπαϊωάννου. Δεν ισχύει το ίδιο με την απέλαση. Θα απαιτηθούν διακρατικές συμφωνίες με τα βασικά κράτη προέλευσης (Πακιστάν, Αφγανιστάν κ.λπ.), το πιθανότερο υπό την πίεση και της Ε.Ε., ώστε οι διαδικασίες να επιταχυνθούν, τρόπον τινά να αυτοματοποιηθούν. Όμως ακόμη και αν ήταν δυνατή η άμεση απέλαση των παρανόμως εισερχομένων, δέον να αποφευχθεί: η παρανομία πρέπει να τιμωρείται. Η ποινή πρέπει να είναι τουλάχιστον εξάμηνη φυλάκιση, να εκτίεται όλη και σε καμμία περίπτωση να μη συγχέεται με φιλοξενία ή ανθρωπιστικού τύπου υποδοχή. Ειδάλλως, ακόμη και αυτή η απέλαση θα μοιάζει ανταμοιβή, όπως γίνεται σήμερα μάλιστα, όπου χαρτζηλικώνουμε τους υπαιτίους για να ξαναδοκιμάσουν σε πρώτη ευκαιρία…

  Η επιχείρηση σκούπα δεν αποσκοπεί στο να απαλλάξει την Αθήνα από τους λαθρομετανάστες. Αντικειμενικός της σκοπός είναι να δυσχεράνει τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται και τους διακινούν, σε βαθμό τέτοιο που η επιχείρησή τους να καταστεί ασύμφορη και ανεπικερδής. Αν οι έλεγχοι συνεχιστούν, αυτό είναι ζήτημα χρόνου. Τότε θα δείτε κι από μόνος σας ότι αίφνης ο αριθμός των λαθρομεταναστών που ζητούν οικειοθελώς να επαναπατριστούν θα πολλαπλασιαστεί.

  Προσωπικά, βρίσκω τον νόμο Ραγκούση ορθό ως προς το περιεχόμενό του. Ωστόσο, συμβολικά η θέση του σε ισχύ δηλώνει προς τα έξω τον εκφιλελευθερισμό και τη χαλάρωση των κανόνων της ελληνικής Πολιτείας τη στιγμή που χρειαζόμαστε ακριβώς το αντίθετο. Γι’ αυτό προτείνω την αναστολή της εφαρμογής του έως ότου η κατάσταση στο λαθρομεταναστευτικό αμβλυνθεί.

  Προφανώς, η διαφωνία μας είναι καθολική. Για εσάς η λαθρομετανάστευση είναι θέμα ανθρωπιάς, για μένα ποινικό αδίκημα, έγκλημα κατά του κοινού συμφέροντος που πρέπει να παταχθεί. Το ότι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, το ότι μόλις τώρα κάποιοι ευσυνείδητοι υπουργοί τολμούν να λάβουν τα αυτονόητα μέτρα, δείχνει πόσο η δική σας αντίληψη, και όχι η δική μου, συνιστά τον κυρίαρχο λόγο. Είναι αυτός ο κυρίαρχος λόγος, ο φιλάνθρωπος στις προθέσεις του αλλά τυφλός εμπρός στις συνέπειές τους, που μας έφερε ώς εδώ και παραδίδει τις γειτονιές της Αθήνας στην αγκαλιά των ναζιστών της Χρυσής Αυγής. Ο δρόμος προς την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις…

 6. Όντως, αν αφήσουμε την ΕΥΠ να κάνει τη δουλειά της, η εξακρίβωση της χώρας προέλευσης μπορεί να γίνει αυθημερόν, κ. Παπαϊωάννου. Δεν ισχύει το ίδιο με την απέλαση. Θα απαιτηθούν διακρατικές συμφωνίες με τα βασικά κράτη προέλευσης (Πακιστάν, Αφγανιστάν κ.λπ.), το πιθανότερο υπό την πίεση και της Ε.Ε., ώστε οι διαδικασίες να επιταχυνθούν, τρόπον τινά να αυτοματοποιηθούν. Όμως ακόμη και αν ήταν δυνατή η άμεση απέλαση των παρανόμως εισερχομένων, δέον να αποφευχθεί: η παρανομία πρέπει να τιμωρείται. Η ποινή πρέπει να είναι τουλάχιστον εξάμηνη φυλάκιση, να εκτίεται όλη και σε καμμία περίπτωση να μη συγχέεται με φιλοξενία ή ανθρωπιστικού τύπου υποδοχή. Ειδάλλως, ακόμη και αυτή η απέλαση θα μοιάζει ανταμοιβή, όπως γίνεται σήμερα μάλιστα, όπου χαρτζηλικώνουμε τους υπαιτίους για να ξαναδοκιμάσουν σε πρώτη ευκαιρία…

  Η επιχείρηση σκούπα δεν αποσκοπεί στο να απαλλάξει την Αθήνα από τους λαθρομετανάστες. Αντικειμενικός της σκοπός είναι να δυσχεράνει τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται και τους διακινούν, σε βαθμό τέτοιο που η επιχείρησή τους να καταστεί ασύμφορη και ανεπικερδής. Αν οι έλεγχοι συνεχιστούν, 1001 paixnidia αυτό είναι ζήτημα χρόνου. Τότε θα δείτε κι από μόνος σας ότι αίφνης ο αριθμός των λαθρομεταναστών που ζητούν οικειοθελώς να επαναπατριστούν θα πολλαπλασιαστεί.

  Προσωπικά, βρίσκω τον νόμο Ραγκούση ορθό ως προς το περιεχόμενό του. Ωστόσο, συμβολικά η θέση του σε ισχύ δηλώνει προς τα έξω τον εκφιλελευθερισμό και τη χαλάρωση των κανόνων της ελληνικής Πολιτείας τη στιγμή που χρειαζόμαστε ακριβώς το αντίθετο. Γι’ αυτό προτείνω την αναστολή της εφαρμογής του έως ότου η κατάσταση στο λαθρομεταναστευτικό αμβλυνθεί.

  Προφανώς, η διαφωνία μας είναι καθολική. Για εσάς η λαθρομετανάστευση είναι θέμα ανθρωπιάς, για μένα ποινικό αδίκημα, έγκλημα κατά του κοινού συμφέροντος που πρέπει να παταχθεί. Το ότι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, το ότι μόλις τώρα κάποιοι ευσυνείδητοι υπουργοί τολμούν να λάβουν τα αυτονόητα μέτρα, δείχνει πόσο η δική σας αντίληψη, και όχι η δική μου, συνιστά τον κυρίαρχο λόγο. Είναι αυτός ο κυρίαρχος λόγος, ο φιλάνθρωπος στις προθέσεις του αλλά τυφλός εμπρός στις συνέπειές τους, που μας έφερε ώς εδώ και παραδίδει τις γειτονιές της Αθήνας στην αγκαλιά των ναζιστών της Χρυσής Αυγής. Ο δρόμος προς την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s