Ο Αντετονκούμπο, ο Σαμαράς και η ιθαγένεια

“Οι Σκοπιανοί θα είναι Μακεδόνες όπως ο Αντετοκούνμπο Έλληνας”
Θυμήθηκα αυτή τη δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη σκεφτόμενος ότι θα σπεύσει κι αυτός σήμερα να εκφράσει χαρά και περιηφάνια. Αυτή η δήλωσα θα τον συνοδεύει. Τον Γεωργιάδη, όχι τον Αντετονκούμπο. Γι αυτόν είναι τίτλος τιμής.
Και μετά θυμήθηκα και την υποκρισία του Αντώνη Σαμαρά.
Ας κάνουμε λοιπόν ένα μικρό μάθημα πατριδογνωσίας.

Τον Απρίλιο του 2010 ψηφίζεται ο 3838, γνωστός και ως νόμος Ραγκούση. Όλη η ελληνική συντήρηση και μαυρίλα, μακεδονομάχοι και ποικιλώνυμα εθνοπατριωτικά σωματεία, το πιο αντιδραστικό τμήμα της εκκλησίας δίνουν τα ρέστα τους. ‘Ενας ακροδεξιός χυλός κάνει την ιθαγένεια μητέρα των μαχών.
Για τα αδέλφια Αντετοκούνμπο είναι ο νόμος που τους δίνει ελληνικό διαβατήριο. Είναι ο νόμος που θα τους άνοιγε τον κόσμο του διεθνούς μπάσκετ. Το 2013 ο νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός στο ΣτΕ που αποφαίνεται ότι τα έθνη «δεν είναι οργανισμοί ασπόνδυλοι και δημιουργήματα εφήμερα αλλά παριστούν διαχρονική ενότητα». Το ανώτατο δικαστήριο κηρύσσει το δίκαιο του αίματος. Αυτή την διαχρονική ενότητα του έθνους προφανώς απειλούσαν τα αδέλφια Αντετοκούνμπο Δεν έπρεπε να παίρνουν την ελληνική υπηκοότητα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα και έχουν αποκτήσει ελληνική παιδεία. Δηλαδή η ελληνική πολιτεία που σήμερα δηλώνει περήφανη έριχνε πόρτα στα παιδιά που είχαν γνωρίσει την Ελλάδα ως μοναδική πραγματική πατρίδα.
Κι όμως, λίγο μετά, τον Ιούλιο 2013 ο κ. Σαμαράς υποδέχεται τον Αντετοκούνμπο στο Μέγαρο Μαξίμο, του κάνει δωράκια, φωτογραφίζεται και χαριεντίζεται μαζί του λέγοντάς του «Κάρφωσέ τους». Ο ακιζόμενος Σαμαράς προσπαθούσε να κλέψει λίγη από τη λάμψη του παιδιού αυτού.
Τι είχε συμβεί; Ό,τι συμβαίνει πάντοτε στις περιπτώσεις αυτές. Θριάμβευσε η υποκρισία και η επιλεκτικότητα. Μπήκε πάλι σε λειτουργία η βιομηχανία εξαιρετικών, επιλεκτικών και αδιαφανών πολιτογραφήσεων. Απόδειξη η ανακοίνωση του μάνατζερ του αθλητή: «Ευχαριστούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και βέβαια την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης που βοήθησε να προχωρήσει η διαδικασία».
‘Αρα ενώ πριν ο στρατηλάτης και Μακεδονομάχος κ. Σαμαράς κράδαινε το ελληνόμετρο ως γνήσιος ελληνόψυχος και εχθρός του ν.3838, αναγκάστηκε υπό το βάρος της κοινής γνώμης και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης να βάλει για λίγο τον πατριωτισμό του σε παρένθεση. ‘Ετσι χορηγήθηκε ελληνικό διαβατήριο στον Γιάννη. Οι ίδιοι υπερπατριώτες που ήθελαν να στερήσουν από τα παιδιά σαν τον Γιάννη την ελληνική ιθαγένεια επέχαιραν όταν αυτός έγινε το πρώτο ελληνικό draft στο NBA. Σήμερα σίγουρα θα επιχαίρουν για τον πρώτο ‘Ελληνα MVP. Ουαί υμίν.
Η μεγάλη διάκριση του Γιάννη και τα λόγια αγάπης για την Ελλάδα τιμούν πάνω από όλα την ανοιχτή Ελλάδα. Είναι όμως και ράπισμα για τους μικρόψυχους και υποκριτές υπερπατριώτες.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ο Αντετονκούμπο, ο Σαμαράς και η ιθαγένεια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s